National

REACTIA magistratilor, la afirmatiile lui Sebastian Ghita

Publicat: 10 ian. 2017
1
Conform antena3.ro, Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Andreea Ciuca, a declarat marti ca magistratii se delimiteaza „pana in panzele albe” de afirmatiile facute de fostul deputat Sebastian Ghita in inregistrarile prezentate la un post de televiziune. 
„Acest scandal il putem vedea doar prin prisma magistratului si a atributiilor lui, adica a ceea ce ne este ingaduit si a ceea ce nu ne este ingaduit sa spunem, magistratul nu are un discurs politic, el are discursul cel pe care ii ingaduie legea sa-l aiba. (…) Noi am facut, din 2015, demersuri in legatura cu clarificarea situatiei, daca exista sau nu acoperiti in justitie si daca exista magistrati care au relatii neprincipiale cu reprezentanti ai serviciilor secrete. Din pacate, am primit raspunsuri vagi ori n-am primit raspunsuri deloc. (…) Ne delimitam pana in panzele albe de o astfel de chestiune. Cum am si putea sa spunem sau sa admitem ca un om poate fi trimis la inchisoare intr-o astfel de conjunctura, al unui dosar fabricat?”, a precizat presedintele AMR, la finalul intalnirii avute la Ministerul Justitiei, cu ministrul de resort, Florin Iordache, intrebata despre inregistrarile prezentate de fostul deputat Sebastian Ghita. 
La randul sau, Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), a afirmat ca aceste lucruri trebuie lamurite si nu ‘lasate sa pluteasca in spatiul public’. 

„Este treaba Parchetului General, este o ancheta in curs. Este treaba Inspectiei Judiciare a CSM si, din punctul de vedere al serviciilor, al comisiilor de control din Parlament, fiecare trebuie sa isi faca treaba si sa raspunda opiniei publice, punctual, la fiecare din acuzatiile aduse pentru ca sunt intr-adevar chestiuni extrem de grave care, lasate nesolutionate, nu fac decat sa creasca aceasta neincredere in toate institutiile statului. Pe de alta parte, (…) noi de anul trecut am solicitat, exact pentru a se evita, pe de o parte, rostogolirea unor astfel de subiecte, dar si a se clarifica probleme care au avut o baza cat se poate de reala, aceasta lamurire a interferentei serviciilor secrete in justitie. (…) Vom continua demersurile incepute pentru a avea un raspuns la ele”, a spus Dana Garbovan. 
In legatura cu subiectele discutate in cadrul intalnirii avute cu ministrul Justitiei, presedintele UNJR a aratat ca s-a discutat despre memorandumul privind justitia si degrevarea instantelor. 
„Am discutat la minister de toate problemele legate de memorandumul privind justitia. Anul trecut, au fost o serie de adunari generale, cvasi-majoritatea instantelor au votat acest memorandum, el este un document care cuprinde toate problemele legate de sistemul de justitie, cele mai presante si urmeaza sa le stabilim pe urma (…) la fiecare solutiile. Am vorbit si despre solutii vizand degrevarea instantelor, o problema veche care afecteaza in mod direct justitia. (…) Vom avea pe urma si consultari si vom relua discutiile pe legile privind sistemul de justitie si in acest cadru vom discuta si despre raspunderea magistratului pentru a vedea daca mai sunt necesare sau nu sa se aduca punctual modificari in ceea ce priveste Inspectia Judiciara”, a mai precizat presedintele UNJR. 
Adauga un comentariu