Actualitate

Reacţia oficială a Patriarhiei Române în legătura cu bebeluşul mort după ce a fost Botezat

Publicat: 01 feb. 2021
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR a oferit o reacție oficială în legătură cu moartea bebelușului din Suceava

În cursul zilei de duminică, 31 ianuarie 2021, un bebeluş în vârstă de doar 6 luni a fost transportat de urgentă la UPU Suceava după ce a intrat în stop cardiorespirator după Botez. Incidentul nefericit s-a petrecut la o biserică din municipiul Suceava. Patriarhia România a oferit o reacţie oficială în legătură cu incidentul.

Vă aducem aminte faptul că în cursul acestei dimineţi, bebeluşul a decedat. Acesta se afla internat la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Suceava iar medicii au făcut toate eforturile posibile pentru a-i salva viaţa.

Ce spune Patriarhia Româna despre incidentul de la Botez care a dus la decesul bebelușului

Conform unei reacţii oficiale avută de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a spus care ar putea fi factorii care au dus la această tragedie. Conform acestuia, Sfânta Taină a Botezului se realizează după anumite condiţii şi cu acoperirea nărilor, a gurii şi a urechilor. Tehnică specială se numeşte Expe şi doar un preot experimental o foloseşte mereu.Tehnica se foloseşte dar se învaţa pe întreg parcusul seminarului teologic şi la orele de liturgică:

„În primul rând, în numele Instituţiei pe care o reprezint, prezint sincere condoleanţe familiei care şi-a pierdut astăzi copilaşul. E fără îndoială un caz tragic, care fireşte va trebui anchetat. Ce pot să spun este că ritualul Botezului în condiţii normale se face prin scufundare, care durează o fracţiune de secundă.

Această scufundare, chiar dacă durează o fracţiune de secundă, se face nu oricum. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii, şi a urechilor. Există o tehnică specială, Expe, pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Îşi pune mâna dreaptă pe faţa copilaşului. Acesta fiind foarte mic, mâna acoperă nasul, gura şi urechile. Aşa se scufundă pentru o fracţiune de secundă copilul. Nu oricum, nu cu capul descoperit, pentru a nu înghiţi apa. Tocmai de aceea se foloseşte tehnica aceasta, care se învaţă pe parcursul seminarului şi în timpul facultăţii la orele de liturgică.

Acest lucru este posibil să nu se fi întâmplat, dar nu mă pot pronunţa. Ce pot să spun e că aşa se face!

Aici vorbim şi de un copil născut prematur, din câte am înţeles, deci un copil hiperfragil. Dar nu ne putem antepronunţa, trebuie să lăsăm anchetă să ajungă la concluzii”, a spus Vasile Bănescu la Dcnews.

Comentarii
 • Uitaţi-vă la faţa acestui individ
  Nu are nimic comun cu ceea ce numim noi DUMNEZEU
  Măi barbarilor, de trebuie să-l scufundaţi în apă, acest individ minte, nu spune că de fapt aceşti cretini scufundă copilul de 3 ori în apă (de la sf treime) iar săracul micuţ nu mai are timp să respire
  BARBARILOR , vedeţi cum se botează la catolici , MÎNTUITORUL a fost sufundat în Iordan ?
  Sunteţi nişte BARBARI , toată lumea a evoluat, voi NU

 • A fost un caz și la Brașov, dar micuțul a scapat cu viața. Popa, făptuitorul a spus ca tot ce s-a intimplat atunci a fost din cauza părinților ca nu au credință. Parlamentul, Guvernul trebuie sa i-a atitudine de urgentă și să interzică prin acte normative astfel de practici cu ” inecatul copiilor”.

 • Probabil ca mama copilului are platfus și de aceea copilul era ” hipersensibil”, deci nu popa la înecat. Ba BOR, nu va e rușine sa veniți cu astfel de scuze, și mai sunteți și bugetari, ăsta este omor calificat.

 • nu se va schimba nimic, in primul rand nu se tine cont nici de igiena, nici virusul nu i-a determinat sa faca o schimbare pentru respectul si protejarea oamenilor. E adevarat ca Duhul Sfant intervine cand este credinta adevarata in suflet, dar si omul trebuie sa faca partea sa de bun simt in lumea asta. Iisus spune ca deja suntem in deficit cand ne credem mai cu mot decat altii, cand suntem convinsi cu ritualurile noastre bisericesti sunt mai bune decat a altora, la fel ca farieseii de odata, care tineau asa de mult la ritualurile lor dar Iisus i-a dojenit… oricum ceva nu e in regula de nu se trezeste poporul asta crestin, ca tin asa de mult la ritualuri cand IIsus spune clar ca ceea ce conteaza este asemanarea cu El, este nasterea din nou, treansformarea omului trupesc in omul spiritual, asta este ceea ce conteaza in primis., asta este ceea ce biserica ar trebui sa urmareasca pentru oameni. Si oricum un ritual bisericesc n-ar trebui sa puna in pericol viata nimanui. Sa va lumineze Dumnezeu sa gasiti o rectificare bine placuta lui Dumnezeu, pentru a evita astfel de consecinte neplacute. Sincere condoleanze familiei.

 • Biserica barbara, în câțiva ani nu va mai calcă nimeni pragul, ajungeți ca și în Norvegia, din biserici v.om face cluburi de noapte… criminalilor!

 • Inteligent comentariu! Și biserica se poate reforma! Dacă nu, atunci se v-a întâmpla ca în occident, peste câteva decenii bisericile vor rămâne goale.

 • Fara a fi impotriva bisericii, dar vrem credinta in biserica, vrem ca cei care slujesc lui Dumnezeu sa ne arate calea spre Dumnezeu si nu spre lumea asta. Venim la biserica nu pentru ca suntem sfinti si oameni buni doar pentru ca, calcam pragul bisericii, ci pentru ca suntem pacatosi, prosti, ignoranti, rataciti, rai, si vrem sa fim ajutati sa ne schimbam, sa intelegem ce vrea Dumnezeu de la noi, sa invatam cum sa facem, caci mantuirea nu sta in a fi prezent in biserica, chiar daca este un lucru bun, nu sta in aprinderea lumanarilor, in vaicareala la Dumnezeu ca nu ne merge bine, in slujba lunga si rugaciunea grabnica, ci sta in trezirea constiintei, in intelegerea lucrurilor, in a vedea ceea ce nu este bun in caracterul si viata noastra si a lupta pentru schimbare, o lupta grea intre mine partea buna si partea rea si de aceea IIsus a instaurat Biserica, ca sa fim ajutati in aceasta lupta. .Scopul religiei ar trebui sa fie intarirea credintei si mantuirea sufletelor, dar din pacate am cam uitat toti de viata vesnica si ne ocupam tot de viata asta vremelnica. Dumnezeu se uita la sufletul omului, la dorinta omului de-al cauta si de a-l intalni pe Dumnezeu, la dorinta de a fi placut lui Dumnezeu… in tot ceea ce facem conteaza substanta din noi si nu exteriorul. Si ritualurile se fac cu respect, dragoste, gingasie, sensibilitate si toate celelalte nobile sentimente.

 • ‘Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău și cu toată puterea ta.’ Iată porunca dintâi. Iar a doua este următoarea: ‘Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuţi.’ Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.”
  Dragoste pentru Dumnezeu, dar Dumnezeu vrea sa vada si dragoste pentru oameni. Respect pentru Dumnezeu , dar Dumnezeu vrea sa vada respect si pentru oameni. Cand fac ceva pentru Dumnezeu dar nu-l respect pe om, nu prea are valoare.

 • Atatea milioane de crestini ortodocsi au fost botezati si au supravietiut.
  Au primit aceasta Sf Taina.
  In acest caz ,este clar,vorba de incompetenta preotului, care trebuie caterisit si trimis la inchisoare pentru crima.
  Daca se stia ca acel copil fusese nascut prematur,cu atat mai mult ,trebuia sa realizeze manevrele aferente ritualului cu foarte mare grija!!!
  Oare acum ,acest preot se mai simte indreptatit sa mai slujeasca Sf Liturghie?
  Eu cred ca ,de fapt cariera lui s_a incheiat.
  Sper ca si superiorii lui sa gandeasca la fel,altfel ,tot BOR va avea de pierdut.

 • Citind mesajele de mai sus,îți vine să crezi că lumea o ia razna…..Nu aş crede că părintele boteaza pentru prima oară…..S-a întîmplat o tragedie în timpul botezului…….n-a fost intenționat….probabil din careva probleme de sănătate şi a copilului….prematur…mai fragil,poate ca era cazul de mai aşteptat un pic sa mai crească……E clar că-i un caz ieşit din comun,dar nu putem acuza şi ponegri bisericile şi fețele bisericeşti…….Ancheta îşi va spune cuvîntul……cine suntem noi să-i judecăm?

 • Aveti grija cum vorbiti;huleala este pacat de moarte si sa stiti ca nimeni nu are dreptul sa schimbe ceea ce a fost scris de catre Apostoli,la indemnul Mintuitorului Hristos.

 • Imi pare f rau pentru familia ce a pierdut copilul, dar si pentru bietul părinte.In primul rand sa ne gîndim cit suferă si el, sigur ca nu a fost nimic intenționat, iar daca aceasta a fost o greșeală, sau lucrarea diavolului, a adus f multa suferinta.Dumnezeu sa aiba grija de ei si de noi toti

 • Ne dăm cu părere ce a făcu Domnul Isus oare ce aspus Domnul ne -aducem aminte iubește -ți aproapele ca pe tine însuți dar suntem departe . Nu-l judeca și arunca cu pietre.Neam distrus Țara ne distrugem și Biserica vai de noi

Adauga un comentariu