National

Reacția Patriarhiei Românie, după ce Klaus Iohannis a anunțat că nu va exista lockdown de Paște: „Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții”

Publicat: 09 mart. 2021
Patriarhia Română
Patriarhia Română

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că autorităţile nu au în vedere un „lockdown” de Paşte, iar starea de alertă va fi prelungită săptămâna aceasta. El a adăugat că restricţiile de circulaţie pe timp de noapte ar putea intra în vigoare mai devreme, la ora 22,00, faţă de ora 23,00, cum este în prezent.

„Vă promit că nu vom avea un lockdown de Paști”, a declarat președintele României.

În tot acest context, Patriarhia Română, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, precizează că cei care vor să introducă pe tema agendei publice eventuale restricții imaginare de Paște ”fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent”.

Vasile Bănescu mai precizează că biserica este ”cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate”, iar eventuale restricții ”trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”.

”Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență.

Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum.

Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România.”, a precizat Vasile Bănescu.

Adauga un comentariu