Actualitate

Reacţia premierului Ludovic Orban, după ce s-au înregistrat 4.848 cazuri noi de Covid-19 în România – VIDEO

Publicat: 21 oct. 2020
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Miercuri, 21 octombrie 2020, premierul României, Ludovic Orban, a făcut o declaraţie de presă de ultimă oră, după ce s-a înregistrat un nou record de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Astfel, prim-ministrul Ludovic Orban a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, după vizita la Uzina Dacia Mioveni.

Premierul a fost interpelat, după raportarea a 4.848 de noi cazuri de Covid-19, „cum am putea să scădem”?

Şeful Partidului Naţional Liberal a răspuns că vor scădea cazurile noi doar atunci când se vor respecta întocmai măsurile de protecţie sanitară. Doar cu ajutorul fiecăruia dintre noi, prin respectarea riguroasă a măsurilor impuse de autorităţi se va reduce riscul de raspundire a noului coronavirus.

„Prin respectarea măsurilor de protecție sanitară. Așa cum am văzut aici măsuri extrem de riguroase, aplicarea fiind urmărită constant. Practic, depinde de fiecare dintre noi să se protejeze prin măsurile care sunt recomandate de autorități. Evident, pentru noi, să punem în aplicare toate deciziile care reduc riscul de răspândire, prevăzute în legislația în vigoare”, a declarat Ludovic Orban.

Măsurile impuse în Capitală

Întrebat apoi dacă vorbim inclusiv despre „carantinarea unor zone”, Orban a ţinut să menţioneze că „deja s-au luat decizii de carantinare a unor sate, a unor localități. Când va fi necesară decizia de carantinare, o vom lua”.

De asemenea, premierul susține că trebuie respectată măsura purtării măștii în toate spațiile, atât deschise, cât și închise. Odată cu trecerea la învățământul online, elevii și profesorii nu vor mai interacționa, astfel se va reduce riscul de îmbolnăvire. Decizia închiderii unităților de alimentație publică și divertisment din Capitală vor opri numărul cazurilor SARS – COV – 2.

„Trebuie respectată măsura cu obligativitatea portului măștii în spațiile deschise și închise. Învățământul a trecut online și aici se reduce și interacțiunea dintre elevi și profesori. De asemenea, am luat decizia de închidere a unor activități unde există un risc de răspândire al virusului: restaurante, cafenele, cinematografe, teatre. Eu am convingerea că aceste măsuri vor genera efecte și vom opri răspândirea virusului”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Orban s-a arătat deranjat de nemulțumirile HoReCa

Șeful PNL, Ludovic Orban, s-a arătat deranjat de reacția celor din domeniul HoReCa, considerând că măsurile luate de liberali au fost în ajutorul acestui domeniu.

„Pentru HoReCa, încă nu am niciun fir de păr alb, dar dacă mi-ar fi ieșit, ar fi avut legătură. Noi am avut multe scutiri, masura de șomaj tehnic, măsura de program flexibil de muncă, IMM Invest în care HoReCa e pe locul 3. Sigur că am discutat și asupra altor forme de sprijin. Când va fi cazul, vom decide. Să nu uităm că avem și programul de granturi sau alte programe care vin în sprijinul HoReCa cum este programul lansat pentru restaurante, hoteluri. Nu noi suntem de vină că a apărut această pandemie. Și alte țări iau decizia să închidă această ramură”, a menționat Ludovic Orban.

Premierul a explicat de ce afterschool-urile și creșele au rămas deschise

Premierul a menționat că afterschool-urile și creșele sunt în continuare cu ușile deschise pentru copii deoarece în aceste unități s-au respectat întocmai măsurile de prevenire și nu s-au înregistrat cazuri de infectare.

„Ele nu sunt în zona de controlare a Ministerului Educației. Creșele țin de autorități locale, iar afterschool-urile oarecum la fel. În ceea ce privește afterschool-urile, știți că am permis funcționarea lor pe perioada vacanței școlare. Din informațiile pe care le avem, au fost respectate măsurile și nu au fost cazuri. Sunt mulți părinți care sunt ajutați de aceste afterschool-uri ca să poată să-și desfășoare activitatea profesională și atât timp cât ele nu au generat infecții suplimentare nu am considerat că este necesar închiderea. Ele nici nu au fost incluse în HG semnată în comun de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a mai spus premierul.

De asemenea, o intervenție va avea și președintele Klaus Iohannis, după recordul înregistrat astăzi, 21 octombrie 2020.

Adauga un comentariu