Actualitate

Reacția Spitalului Elias în scandalul infectărilor neraportate

Publicat: 23 sept. 2020
Spitalul Elias București
Reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Elias susțin că informațiile din scandalul infectărilor neraportate nu sunt publice

Reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Elias au reacționat în scandalul infectărilor neraportate. Reprezentanții spitalului susțin că acele informații nu sunt de interes public. Declarația vine după ce în interiorul spitalului au apărut mai multe cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2.

„Cazurile apărute în rândul personalului sunt comunicate direcției de sănătate publică de către laboratorul care a efectuat testarea. Ulterior primirii rezultatelor pozitive, în spital se derulează ancheta epidemiologică care, după finalizare, este comunicată de asemenea către DSP”, au anunțat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Elias

Potrivit reprezentanților Spitalului Elias, în secția de Obstetrică-Ginecologie au apărut două cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Este vorba despre doi medici rezidenți care s-au infectat din surse separate și care au făcut testele la laboratoare din afara spitalului.

Reacția Spitalului Elias în scandalul infectărilor neraportate

În urma anchetei epidemiologice și a testelor făcute a mai fost descoperit un caz de infectare cu Covid-19. La finalul anchetei, autoritățile ar putea decide măsuri de izolare și carantină. În acest moment, activitatea secției Obstetrică-Ginecologie se desfășoară normal.

În același timp, reprezentanții Spitalului Elias spun despre cazurile pacienților testați ca urmare a definițiilor de caz sau a indicațiilor de screening că acestea nu sunt informații de interes public, ele fiind cuprinse în informările profesionale dintre unitățile sanitare și autoritățile de sănătate publică.

Nelu Tătaru a cerut o anchetă în acest caz

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat astăzi că a solicitat o anchetă în cazul de la Spitalul Elias, unde cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19.

„În perioada 16 – 22 septembrie au fost trei cazuri confirmate pozitiv la rezidenţi de la o secţie de ginecologie, au fost investigaţi. Astăzi am solicitat, ei neanunţând DSP-ul, să înceapă acea anchetă. Sunt în curs de desfăşurare anchetele, sunt şi şapte contacţi care sunt negativi la testare şi sunt în carantină“, a declarat Nelu Tătaru.

„Nerespectarea legii duce la astfel de cazuri!“

Minsitrul Sănătății a menționat că așteaptă rezultaele anchetei, dar este clar că nerespectarea legii duce la apariția unor cazuri de genul celor de la Spitalul Elias.

„Legislaţia noi o ştim foarte bine. Ar trebui să o recapituleze mulţi dintre noi. Un caz confirmat pozitiv anunţă DSP-ul, se prezintă la unitatea spitalicească. Este asimptomatic, are cele până la 48 de ore în care este investigat, medicul curant decide dacă se continuă izolarea în spital pentru care trebuie să obţină un aviz de la DSP. Acelaşi medic curant, dacă consideră izolarea la domiciliu, va solicita un alt aviz de la DSP care la fel indică izolarea la domiciliu. Nerespectând aceşti paşi, nerespectând legea ajungem la astfel de cazuri. Astăzi a fost anunţat DSP-ul şi astăzi vom vedea şi anchetele”, a spus ministrul.

Anchetă epidemiologică cu medicul epidemiolog al spitalului

Ministrul Sănătății a adăugat că unitatea medicală a făcut ancheta epidemiologică cu medicul epidemiolog al spitalului.

„Au făcut anchetă epidemiologică cu epidemiologul din spital şi au luat deciziile. O decizie se ia şi prin aducerea la cunoştinţă a direcţiei de sănătate publică, care începe nişte anchete şi avem şi o raportare a numărului de cazuri, precum şi urmarea acelui traseu stabilit de lege. Este foarte clar din punctul meu de vedere”, a mai spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu