Local

Reactie halucinanta: Ce i-au raspuns autoritatile unui iesean revoltat din cauza poluarii

Publicat: 17 oct. 2016
@ Un iesean care a avut curajul sa sesizeze organele competente despre o problema cotidiana si grava a municipalitatii, a primit un raspuns halucinant @ Sesizarile legate de poluarea mediului si pericolele la care sunt expusi iesenii au fost luate in batjocura de autoritati, care nici macar nu s-au obosit sa ia masurile necesare sau sa ii sanctioneze pe cei vinovati, ba chiar le iau apararea in procesul lor de poluare continua 
 
Toate autoritatile par sa fie partase la problema poluarii aerului din Iasi, desi municipiul  a ajuns cel mai poluat oras din tara dupa Bucuresti. Sesizarile facute de cetateni referitoare la factorii care polueaza mediul inconjurator nu doar ca nu sunt urmate de controale si sanctiuni din partea organelor competente, dar acestea nici macar nu sunt luate in serios.

Un astfel de caz s-a petrecut cu un iesean, care a facut sesizari la Garda Nationala de Mediu, referitoare la autospecialele Salubris care transporta deseuri, acestea fiind surprinse in randuri repetate cum lasa gunoaie si zoaie care se scurg in urma masinilor pe strazile orasului, sau lasa in urma mirosuri de deseuri aflate in putrefactie. Toate acestea se intampla din cauza suprasolicitarii si a gradului ridicat de uzura a autospecialelor Salubris.
 
„Daca faci o sesizare pe probleme de mediu (la Garda Nationala de Mediu – n.r.), raspunsul primit este ca nu e de competenta lor, sau daca totusi vin in teren, zic ca nu pot lua masuri, pentru ca trebuie prinsi in fapt cei care au comis respectivele infractiuni, si daca le dai dovezi, te aburesc ca «a promis respectivul ca va remedia problema in cel mai scurt tim». Am primit un asemenea raspuns fata de o sesizare legata de autospecialele firmei de salubritate de tip monopol din orasul Iasi, care circula cu masinile foarte murdare, poluand si intoxicand cu microbi tot orasul. Dar cei de la mediu ne asigura ca firma de salubritate este in curs de achizitie de autospeciale noi, probabil uitand sa le spele si pe acelea dupa fiecare proces de umplere/golire! Doar nu o sa aibe nimeni curaj sa le impuna sa respecte norme elementare de igiena si curatenie. Uite-asa ne miram de ce apar tot felul de focare de infectii si disconfort in dulcele targ al Iesilor”, a spus ieseanul Andrei Scutarita.

 
Desi poluarea exista, masurile de remediere sunt inexistente
 
Sesizarile trimise la Garda Nationala de Mediu au avut un raspuns cel putin halucinant. In loc sa specifice controalele efectuate si sanctiunile aplicate in cazul poluarii generate de transportul deseurilor de catre Salubris, inspectorii de mediu vin cu o serie de date tehnice prin care explica procesul de colectare al deseurilor si motiveaza mirosurile prin consumul ridicat de legume si fructe. 
 
„La data controlului, transportul deseurilor din raza de competenta a societatii se realizeaza cu autocompactoare (pentru transportul deseurilor menajere) si autogunoiere (pentru transportul deseurilor inerte). Din punct de vedere constructiv, autocompactoarele care colecteaza si transporta deseurile menajere, sunt prevazute la partea inferioara cu o cuva etansa, pentru evitarea scrurgerilor de lichid din masa deseurilor. Sistemul de compactare nu permite etansarea totala a cuvei de colectare/compactare, disconfortul olfactiv putand fi generat de mirosurile degajate pe la partea superioara a cuvei, prin aerisirea tehnologica necesara functionarii sistemului hidraulic de compactare. Conform declaratiilor reprezentantilor societatii, disconfortul olfactiv se pot datora si faptului ca in perioada verii, ca urmare a consumului de legume si fructe, ponderea fractiei compostabile a deseurilor este semnificativa”, se arata in raspunsul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului
 
Mai mult, in loc sa ia masuri in cazul autospecialelor cu grad ridicat de uzura, reprezentantii Garzii de Mediu sustin ca Salubris urmeaza sa cumpere autospeciale noi. „La nivelul societatii sunt in curs de achizitie un numar de 13 autospeciale noi, care vor completa parcul auto existent. In urma verificarilor realizate, au fost impuse masuri privind respectarea prevederilor autorizatiei integrate de mediu, inclusiv masura referitoare la verificarea periodica a etanseitatii autocompactoarelor ce efectueaza colectarea / compactarea si transportul deseurilor menajere, in vederea preintampinarii aspectelor semnalate de dvs.”, au mai precizat inspectorii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, la sesizarile ieseanului.


loading...

Comentarii
  • Dobitocul ăla de aşa-zis „comisar” e avocatul Salubris, mai degrabă. „Răspunsul” a fost în mod evident „conceput” la „un pahar” de către însărcinatul cu şpaga către „gardă” de la Salubris şi expediat fără nicio modificare reclamantului. Grețos.

Adauga un comentariu