News Flash:

Realizarile cercetarii sunt informatii clasificate pentru unii universitari

25 Octombrie 2004
625 Vizualizari | 0 Comentarii
•Prorectorul Giurma nu poate vorbi cu ziaristii pentru ca este prea obosit din punct de vedere fizic •Probabil ca acesta nu a auzit de zicala "Minte sanatoasa, in corp sanatos" •Sau este vorba de o stare intelectuala similara cu oboseala fizica

Referitor la proiectele in derulare in care este implicata institutia de invatamant superior din a carei conducere face parte, respectiv Tehnopolis si Agentia de Dezvoltare Nord-Est, prorectorul Ion Giurma, de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", a refuzat sa ofere vreo informatie, incalcand astfel cu nesimtire Legea numarul 544/201 privind liberul acces la informatiile de interes public, invocand starea de oboseala fizica. Moda superioritatii universitare a inceput sa prinda din ce in mai mult radacini printre unele cadre didactice din invatamantul superior iesean, molima paranoiei de la "Cuza" fiind in extindere si catre Universitatea "Gh. Asachi". Doar asa se poate explica atitudinea prorectorului Giurma, aflat la conducerea unei universitati confruntate in ultimii ani cu serioase probleme in ceea ce priveste numarul scazut de studenti si al alocatiilor bugetare scazute, direct proportionale cu acest numar. Prorectorul Giurma a uitat sau probabil este prea obosit sa-si mai aminteasca declaratiile facute de rectorul Badea cu numai cateva luni in urma, care, intr-o conferinta de presa organizata pentru a prezenta Consiliul de Administratie al institutiei, afirma ca cere infiintarea unui parteneriat cu presa locala. Scopul acestui parteneriat nu era altul decat reflectarea, constructiva, a actiunilor didactice, de cercetare si economice ale institutiei iesene. Probabil ca rectorul Badea a uitat sa mai aplice aceasta regula, stabilita de comun acord cu conducerile cotidianelor locale, altfel nefiind explicabila oboseala prorectorului Giurma, plin nu numai de oboseala fizica, ci si de o plictiseala completa. In opinia acestuia, probabil ca presa este buna doar sa reflecte interesele universitatii. Ramane de vazut care va fi atitudinea rectorului Badea referitor la aceasta problema, si a prefectului Spiridon Cretu, reprezentantul guvernului in teritoriu, insarcinat sa vegheze la respectarea legilor in teritoriu.

Valori minuscule

In ceea ce priveste alte proiecte in curs de finalizare la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", conform informatiilor furnizate de catre Steluta Cuciureanu, reprezentant al Centrului de Cercetare, Proiectare si Transfer Tehnologic - Politech (CCTT) al Universitatii Tehnice, dintre programele de cercetare si dezvoltare finalizate fac parte RELANSIN (Relansarea economica prin cercetare si inovare - n.r.) care are ca scop modernizarea si cresterea calitativa si cantitativa a produselor, tehnologiilor si serviciilor realizate si CERES (Cercetarea fundamentala de interes socio-economic si cultural - n.r.), program ce vizeaza fundamentarea si sustinerea strategiilor de dezvoltare economica si sociala a Romaniei si integrarea in Uniunea Europeana (UE). In acelasi timp, mai exista contracte aflate inca in curs de perfectare, finantate de la bugetul de stat, precum AMTRANS (Amenajarea teritoriului si transporturilor), AGRAL (Agricultura si alimentatie), MENER (Mediu, energie si resurse), INFOSOC (Societatea informationala) si, nu in ultimul rand, VIASAN (Viata si sanatate). Totodata, conform celor afirmate de Steluta Cuciureanu, sumele incasate pana la data de 30 septembrie 2004 de catre universitate sunt in valoare totala de aproximativ 9,7 miliarde lei, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa mai fie incasate inca 10,3 miliarde lei, atat de la bugetul statului, cat si de la agentii economici, pentru proiectele in curs de finalizare. Printre aceste proiecte, cu cea mai mare valoare, incheiate in cursul acestui an la Facultatea de Electrotehnica, se numara cel al lui Marian Poboroniuc, cu o valoare de 420 milioane lei, si cel al lui Romeo Ciobanu, in valoare de 650 milioane lei. Finantarea acestor teme de cercetare este realizata prin granturi, care sunt forme specifice de finantare ce vizeaza promovarea descoperirilor stiintifice si integrarea acestora in circuitele internationale, dar care nu pot acoperi decat 50 la suta din cheltuielile de proiect.
Oana ARDELEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1406 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014999 (s)