Economic Local

Reapar cooperativele agricole

Publicat: 05 feb. 2008
1

• In anul 2007, consultantii agricoli au elaborat dosare de achizitii publice pentru 20 de proiecte eligibile in cadrul programului Sapard si au contribuit la infiintarea a cinci asociatii de producatori • In comuna Miroslava a fost infiintata Cooperativa de achizitii si vanzare „Moldova 2007”

Pentru o absorbtie cat mai mare a fondurilor europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), fermierii ieseni trebuie sa urmeze cursuri de calificare si sa se asocieze in grupuri de producatori. Aceasta este concluzia prezentarii bilantului Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola (OJCA) Iasi pe anul trecut. In 2007, peste 1260 de producatori agricoli ieseni au urmat 45 de cursuri de calificare pe zece meserii din domeniul agriculturii, dintre care cele mai multe in legumicultura, pomicultura, agroturism si apicultura.

„Impactul cursurilor s-a vazut cand tinerii absolventi s-au angajat in sistemul privat din Romania si cand cei care au urmat cursurile de calificare au reusit sa desfasoare activitati in alte tari, precum Danemarca, Spania, Italia sau Canada„, a declarat Camelia Apetroaie, directorul economic al OJCA Iasi. Dupa calificare si perfectionare, cel de-al doilea pas pentru accesarea fondurilor europene este constituirea de forme asociative care sa faciliteze accesarea unor sume mult mai mari, de ordinul zecilor de mii de Euro. Anul trecut a fost infiintata Cooperativa de achizitii si vanzare „Moldova 2007„, din comuna Miroslava, precum si cinci asociatii de producatori agricoli, printre care Asociatia Pomicultorilor din comuna Comarna, Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice – Agro 5 Promar, din comuna Sipote si Asociatia Crescatorilor de Albine din comuna Schitu Duca. Astfel, producatorii agricoli au obtinut finantari de la bancile comerciale pentru modernizarea adaposturilor de animale, achizitii de noi utilaje, apicultura, achizitii de animale si pasari, legumicultura, echipamente de irigare, masini si utilaje zootehnice. Tot in anul 2007, consultantii agricoli au elaborat dosare de achizitii publice pentru 20 de proiecte eligibile in cadrul programului Sapard.

Adauga un comentariu