Local

Rechizitoriul celor 14 morti de la Scanteia

Publicat: 04 aug. 2010
1

@ Administratorii a doua firme de transport au fost gasiti responsabili pentru accidentul de la Scanteia, in urma caruia au decedat 14 persoane @ Ieri, dosarul a fost trimis pe masa judecatorilor @ Doua dintre familiile victimelor s-au constituit parte civila si solicita daune de peste 450 mii euro @ Procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale pentru mecanicul de locomotiva @ Expertii au constatat ca microbuzul era oprit in momentul impactului

Ieri, procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi au decis trimiterea in judecata a administratorilor de la firmele Valcris Trans SRL si Izvorasul SRL, ca urmare a accidentului rutier de la Scanteia, in urma caruia au decedat 14 persoane, iar alte doua au suferit leziuni foarte grave. Ionel Dumitriu, de 42 ani, a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana ce avea indatorirea de a lua aceste masuri, nerespectarea regimului transportului rutier public, falsul intelectual si uzul de fals. Constantin Scantei, cel de-al doilea administrator al firmei, va fi judecat pentru neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri si nerespectarea regimului transportului rutier. Ca urmare a exprimarilor nefericite facute de procurorul de caz, a fost „cercetat in stare de libertate” soferul care se afla la volanul microbuzului, cel care a murit la doua zile dupa accident. O chestiune de noutate este ca, in acest dosar, a fost cercetat si mecanicul de locomotiva, Vasile Buda, pentru comiterea infractiunilor de neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, din culpa, insa s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de acesta, pentru ca expertiza a aratat ca impactul putea fi evitat doar daca circula cu 30 km/h. Aceasta viteza era imposibil de realizat in acea zona. Expertiza a aratat ca trenul avea o viteza de 70 km/h in momentul impactului. Pe de alta parte, expertii au mai aratat ca microbuzul stationa in momentul producerii accidentului. Astfel, se intelege ca, in momentul impactului, soferul s-a blocat si a oprit motorul din greseala.

Angajari ilegale

Problema esentiala pe care o dezbate dosarul finalizat, ieri, de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi este aceea a modului in care firma careia ii apartinea microbuzul a inteles sa efectueze servicii de transport public fara autorizatiile necesare. Pentru a obtine licenta de transport, la firma a fost angajat Florin Iacob, un sofer ce avea toate atestatele necesare. Angajarea acestuia s-a facut prin comiterea mai multor falsuri de care este raspunzator Ionel Dumitriu. „Semnatura aplicata la rubrica Salariat, pentru numele Florin Iacob, de pe cele doua exemplare ale contractului de munca inregistrat in 10 martie 2009, a fost executata de catre numitul Ionel Dumitriu”, sustin anchetatorii, in rechizitoriul trimis instantei de judecata. Si angajarea soferului Petrisor Razvan Apostu este ilegala din punctul de vedere al procurorilor ieseni. Acesta nu a avut inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) un contract individual, insa a efectuat curse cu microbuzul firmei. Expertii au mai constatat ca acest microbuz avea serioase probleme la sistemul de franare si la directie. Oamenii legii mai sustin, in rechizitoriu, ca soferul Razvan Apostu nu avea atestatele profesionale necesare efectuarii unor astfel de servicii de transport. Doua dintre familiile victimelor de la Scanteia au anuntat ca vor cere despagubiri de la firmele de transport. Sotia lui Florin Chelaru si tatal lui Iulian Florin Chelaru au cerut despagubiri morale in valoare de 200 mii lei. Maria Radeanu, sotia lui Mihai Radeanu, ucis in accident, a solicitat despagubiri morale in valoare de 400 mii euro.

Adauga un comentariu