News Flash:

Reciclarea maselor plastice

7 Iulie 2004
883 Vizualizari | 0 Comentarii
•Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant si se realizeaza оntr-o gama larga оn multe tari. Exista оnca probleme tehnice, economice si structurale de depasit, dar posibilitatile sunt vaste.

Cu toate ca unele mase plastice pot parea identice, de fapt sunt grupe de materiale diferite, cu o structura moleculara diferita. Reciclarea depinde de procesul de a le separa pe fiecare оn parte. Aceasta poate fi obtinuta оn mod eficient оn fabricile unde materialele reciclabile generate оn procesul de productie sunt usor de separat.
Utilizarea materialelor plastice prezinta probleme de identificare, separare si de contaminare. Dar acolo unde sunt suficiente cantitati de materiale reciclabile clasificabile, de exemplu ambalaje de paleti sau saci utilizati оn industrie sau agricultura, reciclarea este realizata cu succes. Cele mai scumpe produse secundare din plastic, precum cele ce provin din calculatoare, fotocopiatoare si o gama larga de echipamente electronice similare, sunt foarte solicitate. Spectrometrul este una din tehnicile utilizate pentru a asigura precizia identificarii acestor materiale, care, dupa procesare, sunt deseori folosite оn manufacturarea echipamentelor electronice si electrice noi.
Reciclarea schimba proprietatile mecanice ale maselor plastice, astfel оncat nu poate fi posibila reciclarea unor cantitati mari de un anumit tip reintegrandu-le imediat оn acelasi proces de productie. Оn unele sectoare, prejudecatile оmpotriva materialelor secundare raman un obstacol important оn reciclarea plasticului, dar aceasta atitudine se schimba rapid odata cu luarea оn considerare a protectiei mediului si a altor influente.
Recuperarea ambalajelor de plastic reprezinta cea mai mare provocare, si nu doar оn realizarea economica privind colectarea de material suficient segregat pentru a face reciclarea viabila. Sticlele PET, care sunt utilizate оn cantitati mari оn multe tari pentru bauturi, sunt un excelent exemplu de reciclare a ambalajelor. Polyethylene terephthalate - numele complet al cuvantului PET- este un material sofisticat, de o rezistenta mare, care este utilizat cu foarte mare eficienta ca recipient pentru bauturi. Avantajul reciclarii ambalajelor PET este enorm, dat fiind numarul mare de sticle folosite care pot fi exploatate la un cost acceptabil.
Costul de colectare a materialelor оn cantitati mici de la o multitudine de surse este principalul obstacol оn dinamizarea progresului оn reciclarea multor polimeri. Оn unele tari, politicile administrative оsi asuma o mare responsabilitate оn recuperarea de ambalaje si alte produse. Aceasta "responsabilitate" presupune dezvoltarea reciclarii maselor plastice, prin acoperirea unor elemente ale costurilor comerciale traditionale – initial prin manufacturare si distribuire, si оn final de catre consumator prin preturile de productie usor crescute.
Reciclarea diferitelor tipuri de plastic prezinta o problema оn ceea ce priveste incompatibilitatea polimerilor. Oricum, introducerea asa – numitilor " compatibilizatori" care creeaza stabilitate polimerica оntre legaturile dintre structura diferita a moleculelor a maselor plastice, faciliteaza utilizarea de combinatii.
Compatibilizatorii pot face deja posibila producerea unui tip de aliaje din plastic din materiale de calitate inferioara.
Procesele continua sa se dezvolte pentru a obtine substantele utilizate оn producerea maselor plastice si pentru a folosi aceste materiale ca materie prima оn producerea unor substante diferite. Gunoiul, plasticul nereciclabil, au valoare calorica si pot fi utilizate prin urmare drept combustibil.
Diferenta оn grade la masele plastice trebuie facuta prin grupare separata оnainte de a recicla.
Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1406 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014532 (s)