Eveniment-Social

Reconstituirea trecutului Ateneului Popular Iași! Managerul Andrei Apreotesei a demarat o campanie istorică printr-un apel emoționant la ieșeni!

Publicat: 16 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reconstituirea trecutului Ateneului Popular Iași Managerul Andrei Apreotesei a demarat o campanie istorică printr-un apel emoționant la ieșeni
Campanie istorică pentru redescoperirea trecutului Ateneului Popular Iași, printr-un apel făcut la ieșeni de către managerul Andrei Apreotesei

Trecutul Ateneului Popular Iași va fi pus în valoare printr-o campanie istorică inițiată de managerul instituției, Andrei Apreotesei! Apelul este făcut și către ieșeni. Totul se va derula în cadrul proiectului „Căutăm Ateneu!”. Toate documentele vor fi cuprinse într-un album care va prezenta elemente ale manifestărilor culturale ieșene din perioada interbelică, urmând ca proiectul să poată fi extins la nivel regional și național

Povestea Ateneului Popular Iași va fi pusă în valoare printr-o campanie istorică demarată de managerul instituției, Andrei Apreotesei. Acesta a lansat proiectul „Căutăm Ateneu!” în contextul în care Ateneul Național Iași împlinește anul acesta 100 de ani. Prima societate, intitulată „Ateneul Român”, a luat ființă la Iași în 1860, avându-l ca președinte fondator pe Mihail Kogălniceanu.

Trecutul Ateneului Popular Iași va fi pus în valoare printr-o campanie istorică

Astfel, pe lângă Ateneul Popular din Tătărași, care se află pe locul actualei clădiri, instituția a mai identificat: Ateneul Popular Toma Cozma, Ateneul din Nicolina, Ateneul Sfântul Haralambie, Ateneul Popular Armenesc, Ateneul Popular Ghica Vodă, Copou și Ateneul Anghelescu, de pe Sărărie.
În acest sens, Ateneul Național face un apel la ieșeni să sprijine această campanie cu fotografii sau orice alte informații, pentru a putea fi adunate cât mai multe date despre aceste clădiri sau despre locurile în care au fost odată aceste locuri de cultură.

Album despre Ateneul Popular Iași care va prezenta elemente ale manifestărilor culturale din perioada interbelică

Toate aceste documente vor fi cuprinse într-un album care va prezenta elemente ale manifestărilor culturale ieșene din perioada interbelică, urmând ca proiectul să poată fi extins la nivel regional și național.

„Rând pe rând, începând cu Ateneul Popular din Tătărași, au luat ființă în toată țara, nu numai în Iași, Ateneele Populare. Au existat foarte multe Atenee de acest fel în perioada interbelică. La nivelul întregii țări erau peste 300 de astfel de așezăminte culturale. Într-o primă etapă, dorim să ne concentrăm atenția asupra municipiului Iași și am constatat că, în anii 1930, erau 7 Atenee Populare”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Negura epocii comuniste a ascuns în dedesubturile sale inclusiv identitatea istoricului Ateneu Popular din Iași

Ateneul Popular a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României.

„Povestea continuă, iar, zilnic, prin dedicarea noastră, ne asigurăm să transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale. Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: «Unire prin cultură»”, mai arată managerul Andrei Apreotesei, de la Ateneul Național din Iași.

Negura epocii comuniste a ascuns în dedesubturile sale inclusiv identitatea acestui loc menit să emane esența culturii. Din acest motiv, cu timpul, instituția Ateneului a cunoscut mai multe schimbări datorate noilor conduceri sub care și-a desfășurat activitatea.

„Zid clădit și inaugurat de către un grup de buni români, în frunte cu prof. univ. dr. Cuza «Ateneul Popular», în suburbia Tătărași, din orașul Iași”

În actul de fondare a Ateneului Popular Iași se arată:

„Astăzi, în 25 Aprilie 1920, în al VI-lea an al domniei Majestății Sale Ferdinand I, Regele tuturor românilor, și al augustei sale soții, Majestatea Sa Regina Maria, și în zilele pastoriei Î.P.S. Mitropolit al Moldovei și Sucevei, Prefect al Județului fiind dl. Petru Pogonat și Primar al orașului dl. Mihai Negruzzi. Zid clădit și inaugurat de către un grup de buni români, în frunte cu dl. prof. univ. dr. Cuza «Ateneul Popular», în suburbia Tătărași, din orașul Iași. Mânați de dorința de a pune la îndemâna poporului, în păturile lui adânci, un lăcaș de cultură, care să lumineze mintea și să înnobileze sufletele celor mulți și harnici, în ceasurile lor de răgaz, au fost puse temeliile acestui „Ateneu Popular”.”

Adauga un comentariu