Actualitate

RECORD ABSOLUT! Cea mai impresionanta lista din istoria justitiei iesene! Peste 2000 de ieseni au telefoanele interceptate!

Publicat: 21 feb. 2016
1

@ Aceasta lista a luat prin suprindere pe toata lumea: Tribunalul Iasi a emis peste 2.000 de autorizatii de interceptare ale convorbirilor telefonice @ Tribunalul Iasi nu a mai dat niciodata atat de multe autorizatii de interceptare @ Cele mai multe dintre mandate au fost emise la solicitarea DIICOT Iasi si DNA Iasi @  Cifrele sunt oficiale si apar in raportul de bilant prezentat saptamana trecuta de judecatorii de la Tribunalul Iasi @ In cateva dintre dosare, procurorii au cerut autorizatii si pentru a avea acces la datele financiare ale suspectilor

Judecatorii de la Tribunalul Iasi au emis in anul 2015 nu mai putin de 2019 autorizatii de interceptare ale convorbirilor telefonice. Este un numar care nu s-a mai inregistrat niciodata in istoria justitiei iesene. S-a ajuns la acest numar impresionant de autorizatii de interceptare in aproximativ 460 de dosare penale. Practic, intr-un singur dosar s-a cerut interceptarea convorbirilor telefonice purtate de mai multe persoane. Aceste date apar in bilantul prezentat la finalul saptamanii trecute de conducerea Tribunalului Iasi. In acest raport de bilant se evidenteaza o crestere semnificativa a numarului de mandate emise in anul 2015, fata de anul 2014. In anul 2014 au fost emise 1160 de autorizatii de interceptare in 281 de dosare, iar in anul 2015 numarul acestor autorizatii a crescut cu 74 la suta. Cifrele prezentate sunt neclare, avand in vedere ca pentru aceeasi persoana s-ar fi putut emite mai multe mandate de interceptare la diferite intervale de timp. De asemenea, in aceasta categorie intra de obicei si interceptarea convorbirilor ambientale purtate intre suspectii din diferite dosare penale.

Numarul total al mandatelor emise este mult mai mare

Pe de alta parte, trebuie luat in calcul ca cele 2019 autorizatii au fost emise doar de judecatorii de la Tribunalul Iasi, fara sa fie luate in calcul mandatele emise de Curtea de Apel sau de Judecatoria Iasi. Numarul mandatelor emise de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi va fi facut public in perioada imediat urmatoare. In acest context, numarul celor care sunt interceptati in prezent poate fi mai mare de 2.000. Cele mai multe dintre mandate sunt emise la solicitarea procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIIICOT) Iasi si a procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi. Practic, se cer mandate de interceptare atunci cand probarea unor fapte penale nu poate fi facuta prin alte mijloace. De exemplu, este foarte greu ca ofiterii de crima organizata sa se infiltreze intr-o retea de crima organizata fara ca telefoanele membrilor acelei retele sa fie monitorizate. Si in dosarele de coruptie se obtin probe deosebit de importante pentru descoperirea adevarului pe baza interceptarilor convorbirilor telefonice. Chiar daca numarul mandatelor de interceptare a inregistrat un record, numarul mandatelor de perchezitie a scazut fata de anul 2014. In anul 2015 au fost emise 415 mandate de perchezitie domiciliara si perchezitie informatica. In acelasi timp, judecatorii au aprobat solicitarea pentru emiterea a 23 de listinguri ale convorbirilor telefonice si a furnizarii de date financiare.

Al patrulea Tribunal din tara

Cu ocazia prezentarii datelor, din bilant reies si alte lucruri interesante. De exemplu, in anul 2015, la Tribunalul Iasi a crescut rata de solutionare a dosarelor, ajungandu-se la o operativitate de 122 la suta. Acest indicator atrage un alt efect pozitiv: ponderea dosarelor finalizate intr-un an a crescut, din cele 20.634 dosare solutionate in anul 2015, 16.980 de dosare au fost finalizate in mai putin de un an. In ceea ce priveste volumul de activitate, Tribunalul Iasi s-a situat pe locul patru la nivel national, in anul 2015, cu o usoara scadere a numarului de dosare fata de anul 2014. De asemenea, din datele bilantului reiese ca judecatorii cei mai exploatati sunt cei din Sectia Civila si cei care se ocupa de insolventa. Aici exista dosare care au chiar 1.200 de parti. Evident, judecarea unui asemenea dosar nu este un lucru prea simplu. Singura problema cu adevarat grava, resimtita in randul justitiabililor este legata de durata foarte mare de redactare a hotararilor judecatoresti. Sunt cazuri in care redactarea hotararilor dureaza mai multe luni decat judecarea propriu-zisa a dosarelor.

„In opinia noastra, analiza comparativa, pe de o parte, a indicatorilor statistici, care, în cvasi-majoritatea lor, au înregistrat o evolutie pozitiva, iar, pe de alta parte, a celor 3 indicatori (minoritari) ce au înregistrat o evolutie aparent negativa, pusa în balanta si cu volumul de activitate ce s-a mentinut la un nivel ridicat, contureaza, per ansamblu, pentru anul 2015, o activitate generala buna si chiar foarte buna, atât din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ si al celeritatii, activitate evident mult superioara celei din 2014.  In anul 2015, Tribunalul Iasi a fost o instanta eficienta din perspectiva indicatorilor de eficienta în functie de care se evalueaza în prezent performanta instantelor”, a declarat judecatorul Narcis Stoica, presedintele instantei.

Comentarii
  • sa fim seriosi, in zona orasului Iasi pica doar plevusca. avem cei mai mari curupti si hoti din tara in institutii care scapa de DIICOT, DNA si de condamnarile judecatorilor, iar acum ne sunt aruncate in fata astfel de articole.

Adauga un comentariu