Local

Record de decese la Iași! 11 ieșeni au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat: 31 oct. 2020
11 ieșeni au murit la Iași în urma infectării cu COVID
11 ieșeni au murit la Iași în urma infectării cu COVID

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 31 octombrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 10789 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 208 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4039 au fost externate (cu 67 de persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 11 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 231. Din aceste considerente, la Iași s-a înregistrat un record al numărului de persoane decedate.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 31 octombrie 2020, sunt ocupate 477 de paturi, din care 46 sunt paturi ATI. In ceea ce priveste gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 46, 9 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, 6 la Spitalul de Pneumologie, 6 la Spitalul Municipal Paşcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iasi si 14 la Spitalul de Neurochirurgie. In momentul de faţă mai sunt libere           2 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie.

In spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 124 de paturi: 4 paturi la Spitalul de Pneumologie, 6 paturi la Spitalul de Recuperare, 14 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 4 paturi la Spitalul Militar, 68 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 16 la Spitalul de Boli Infecţioase şi 12 paturi la Spitalul CF Iaşi.

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate toate cele 3 paturi ATI. Mai menţionăm că în momentul de faţă sunt 27 de bolnavi care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

 

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, astăzi,               31 octombrie 2020, un număr de 1757 de persoane se află în izolare, iar 2442 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru inca 1294 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare, carantina se impune pentru contacţii direcţi cu persoane confirmate, dar şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, conform  INSP.

Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 5520 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 9833 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

***

A fost aprobată lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state:

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2052-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-26-10-2020/file

Conform Hotărârii nr. 50 din 26 octombrie 2020, măsurile au intrat în vigoare din data de 27 aoctombrie 2020, ora 10.44, pentru persoanele care sosesc în România din Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceza, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franta, Gibraltar, Elvetia, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croatia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.

Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr. 553/15.07.2020, Anexa 3, art. 2, alin. 2, litera a) – l).

Lista actualizată poate fi consultată pe pagina de internet a Institutului Naţional de Sănătate Publică, la link-ul www.cnscbt.ro.

***

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:

 • purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
 • păstrarea distanţării fizice,
 • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

De asemenea, rugăm persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.

 

***

 

Având în vedere numărul mare de solicitari cu privire la suspendarea temporară a măsurii de carantină, în contextul prevenirii infecţiilor cu SARS-COV-2, precizăm celor interesaţi să transmită pe adresa de e-mail derogari@dspiasi.ro următoarele date necesare:

 • Cerere de suspendare temporară;
 • Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
 • Copii ale cărţilor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
 • Data şi, după caz, intervalul orar, la care se intenţionează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieşire);
 • Punctul de trecere al frontierei tranzitat;
 • Mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
 • Contractul de muncă în afara ţării sau alt document echivalent, după caz;
 • Documente medicale justificative (dacă este cazul);
 • Dovada programare, cu data şi ora, eventual interval orar, la medic pentru investigaţii/tratamente sau proceduri medicale/consultaţii medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
 • Documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
 • Numar de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.

***

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Comentarii
Adauga un comentariu