National

Record negativ! Romania are cea mai mica productie de cartofi din ultimii ani

Publicat: 25 iul. 2018
1

Romania ar putea avea anul acesta cea mai slaba productie de cartofi din ultimii zece ani, indica ultima prognoza a Comisiei Europene. Cu o productie medie de numai 14 tone la hectar, am putea raporta cea mai mare scadere de productivitate dn UE, comparativ cu anul trecut, dar si fata de media ultimilor cinci ani. Productia de cartofi a Romania, afectata de vremea potrivnica, va scadea anul acesta cu 23% fata de anul trecut si cu 12% fata de media ultimilor cinci ani, indica ultima prognoza a Comisiei Europene, care estimeaza pentru fermierii romani doar 14 tone la hectar. Este cea mai mare diminuare a productivitatii dintre statele membre, in conditiile in care, in medie, productia UE va scadea cu 5,6% fata de anul trecut, pana la 33,3 tone la hectar.

"Pentru cartofi, care sunt foarte sensibili la prea multa umiditate, productia estimata a scazut", noteaza specialistii Comisiei Europene.

Mai mult, daca specialistii Comisiei Europene au estimat corect, 2018 ar putea fi cel mai slab an pentru producatorii de cartofi dn ultimii zece ani. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 2017, productia autohtona de cartofi s-a cifrat la peste 3,1 milioane de tone, ceea ce inseamna ca anul acesta fermierii a trebui sa scoata pe piata undeva la 2,4 milioane de tone. Este practic cea mai mica productie din 2008 incoace, in conditiile in care INS a raportat in perioada amintita productii cuprinse intre 2,46 de milioane de tone in 2012 si 4 milioane de tone in 2009. Din punct de vedere al suprafetelor cultivate, acestea ajung in jurul a 170.000 de hectare, conform datelor INS, iar productia asigura in general consumul intern care se situeaza undeva la 90 de kilograme pe cap de locuitor pe an. Zonele in care se cultiva cei mai multi cartofi sunt Suceava, Harghita si Covasna. Spre exemplu, in 2016, cand Romania a produs a produs 2,7 milioane de tone de cartofi, importurile s-au cifrat la aproximativ 372.000 de tone, conform INS. 

Adauga un comentariu