Sanatate

Rectocolita ulcerohemoragică (RCUH): Simptome și tratament biologic

Publicat: 13 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rectocolita ulcerohemoragică RCUH Simptome și tratament biologic
În cazul rectocolitei ulcerohemoragice (RCUH), mucoasa de la nivelul colonului și rectului se inflamează și ulcerează.

Rectocolita ulcerohemoragică (RCUH) este o boală inflamatorie, care afectează colonul (intestinul gros) și rectul. Pentru prevenirea recidivelor şi menţinerea remisiunii acestei afecțiuni există un tratament biologic. Ce presupune veți afla în rândurile care urmează.

În cazul rectocolitei ulcerohemoragice (RCUH), mucoasa de la nivelul colonului și rectului se inflamează și ulcerează. Acest lucru înseamnă că devine roșie, tumefiată și prezintă o suprafață fisurată. De cele mai multe ori, inflamația apare la nivelul rectului, dar poate să afecteze și întregul colon.

Diagnosticul este pus de medicul cu experiență în chirurgia colorectală sau de medicul gastroenterolog, în urma unei evaluări atente a pacientului. Aici, relevante sunt dieta, particularitățile tranzitului intestinal și medicația. Ulterior, se au în vedere analizele sangvine, analizele fecale, colonoscopia și, dacă este necesar, un CT abdominal.

Rectocolita ulcerohemoragică (RCUH): Simptome. Când se impune tratamentul biologic

Rectocolita ulcerohemoragică (RCUH) se manifestă, de-a lungul vieții, prin simptome extrem de supărătoare. Cu toate acestea, sunt și perioade de remisiune, în care pacientul nu acuză niciun fel de simptom.

Afecțiunea este caracterizată prin scaune diareice cu mucus, puroi şi sânge însoțite de senzaţia de scaun incomplet şi de nevoia de a ajunge urgent la toaletă, fără a avea, însă, scaun. De asemenea, pot să apară dureri abdominale, astenie și adinamie (scădere accentuată a forţei musculare). Își pot face simțită prezența și simptome atipice, printre care amintim: înroșirea ochilor, dureri articulare, leziuni cutanate, iritabilitate sau depresie.

Din fericire, la majoritatea pacienților, boala poate fi controlată prin tratament medicamentos. Pentru prevenirea recidivelor şi menţinerea remisiunii acestei afecțiuni există și un tratament biologic.

un colon bolnav
Rectocolita ulcerohemoragică (RCUH) se manifestă, de-a lungul vieții, prin simptome extrem de supărătoare. Cu toate acestea, sunt și perioade de remisiune, în care pacientul nu acuză niciun fel de simptom.

Tratamentul pentru rectocolita ulcerohemoragică (RCUH)

Scopul unui astfel de tratament este controlul (ameliorarea sau dispariția) manifestărilor clinice ale bolii și prevenirea complicațiilor. De asemenea, se au în vedere și prevenirea recăderilor şi menţinerea remisiunii.

Tratamentul poate consta în medicamente, intervenție chirurgicală și dietă. Alegerea acestuia se bazează pe severitatea simptomelor și pe răspunsul la terapiile anterioare. Prin urmare, înainte de începerea terapiei, este necesară o examinare atentă și completă a pacientului.

În formele ușoare sau moderate ale afecțiunii, medicul va prescrie preparate de acid 5-aminosalicilic (5-ASA). Acestea se eliberează în ultima porţiune a ileonului şi în colon, unde îşi exercită acţiunea antiinflamatorie, potrivit aspiir.ro.

În ceea ce privește formele severe de boală, este recomandat tratamentul pe bază de cortizon, administrat în preparate orale sau injectabile. Acest tratament ajută la ameliorarea imediată a simptomatologiei, într-un interval de 7-28 de zile. În timpul tratamentului, este indicată scoaterea completă a sării din dietă, fiind necesar și un tratament pentru protecție gastrică (antisecretor, antiacid).

În cazul în care afectarea este limitată la rect şi colonul stâng, așa cum se întâmplă la 80% dintre pacienți, preparatele medicamentoase se pot administra sub formă de clisme, spume sau supozitoare cu 5-ASA sau cortizon. Se pare că, în acest fel, tratamentul este mai eficient.

un colon bolnav
În ceea ce privește formele severe de boală, este recomandat tratamentul pe bază de cortizon, administrat în preparate orale sau injectabile.

Dacă vorbim despre forme severe de boală, adică cele la care tratamentul cu cortizon nu este eficient, medicul va recomanda imunosupresoare, cu acţiune antiinflamatorie (azatioprina sau 6-mercaptopurină, metotrexat, ciclosporina). Acțiunea acestora se instalează în 1-3 luni de administrare. Din păcate, un astfel de tratament a raportat un număr uriaș de reacții adverse serioase, fapt ce necesită controale regulate.

Recent, a fost aprobată o clasă de medicamente, ideale de folosit în cazul în care tratamentul convențional nu funcționează. Este vorba despre agenţii biologici sau biosimilari. Se pot administra în perfuzii efectuate fie în unităţi medicale cu experienţă, la intervale regulate, fie la domiciliu.

Pentru prevenirea recidivelor şi menţinerea remisiunii este recomandat tratamentul cu 5-ASA, imunosupresoare sau agent biologic sau biosimilar, timp îndelungat (pe parcursul mai multor ani).

Dacă, în ciuda tuturor acestor acestor tratamente, simptomatologia nu este controlată sau apar complicații, se recurge la intervenție chirurgicală. Astfel, este îndepărtat colonul, intestinul fiind conectat de sfincterul anal, după refacerea unui „rezervor” asemănător cu rectul dintr-un segment de ileon. În final, eliminarea fecalelor se va face în continuare pe cale naturală.

medici în operație
Dacă, în ciuda tuturor acestor acestor tratamente, simptomatologia nu este controlată sau apar complicații, se recurge la intervenție chirurgicală.
Adauga un comentariu