Eveniment-Social

Rector – interimar al UAIC – Mihaela Onofrei: „Inca avem de suferit la numarul de locuri pe care il avem alocat bugetat la studii de masterat si de doctorat”

Publicat: 10 iun. 2018
1

Saptamana trecuta (vineri, 8 iunie 2018 – n.r.) rectorul interimar al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a tinut sa precizeze ca, inclusiv dupa intalnirea Consiliului National al Rectorilor (CNR) care a avut loc la Oradea zilele trecute, institutia pe care o coordoneaza are de suferit ca urmare a reducerii numarului de locuri bugetate facute de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), in luna aprilie a acestui an.

Citeste si : Cea mai veche universitate moderna din tara, prezenta la Conferinta Anuala a Grupului Coimbra

"Inclusiv dupa discutiile pe care le-am avut cu ai mei colegi in cadrul intalnirii Consiliului National al Rectorilor care a avut loc la Oradea, vreau sa va spun ca inca avem de suferit la numarul de locuri pe care il avem alocat bugetat la studii de masterat si de doctorat. Pe de alta parte, in zona locurilor bugetate la licenta, situatia s-a imbunatatit dupa ce a primit cifra celor destinate Romanilor de Pretutindeni. Fata de anul trecut, cand am avut 3.767 de locuri la buget-licenta, acum avem 3.775, ceea ce este un lucru bun pentru noi. Pe de alta parte, noi suntem preocupati de programele de studii pe care le avem si cautam sa fie de calitate si sa le eliminam pe cele care nu au candidati. Totusi, la fel cum privesc si colegii rectori din marile centre universitare, nu dorim sa desfiintam programe doar din aceasta perspectiva si cautam strategii calitative. La UAIC, la Facultatea de Litere vor fi programe ce urmeaza a fi reorganizate", a declarat rectorul interimar al UAIC.

Citeste si : EXCLUSIV! Ministrul Educatiei PROVOACA un SCANDAL IMENS la Iasi! Reactie SPECTACULOASA a rectorului universitatii iesene VIZATE – FOTO

De reamintit ca programul CNR include, pe lânga momentul festiv, sesiuni de lucru ale Consiliului pe teme precum: "Învatamântul superior românesc, prezent si viitor", "Finantarea învatamântului superior pentru anul 2018", "Cerintele pietei muncii la nivel european". De asemenea, dezbaterile din cadrul evenimentului au atins si aspecte legate de internationalizare, participarea universitatilor românesti la actiunile Centenarului, dar si probleme studentesti sau sindicale.

Citeste si : Pregatiri pentru ADMITEREA 2018 la UAIC! Rectorul Mihaela Onofrei: "Ne dorim candidati care sa aleaga in cunostinta de cauza institutia noastra" – VIDEO

În prezentarea legata de finantarea învatamântului superior, sustinuta de prof. Claudia Popescu – presedintele Consiliului National pentru Finantarea Învatamântului Superior (CNFIS), s-a evidentiat faptul ca Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" beneficiaza, în anul 2018, de o crestere a finantarii institutionale cu 20.25 la suta fata de anul anterior, rezultata în urma intensificarii activitatilor de cercetare stiintifica ale UAIC. Tot în cadrul întâlnirii CNR de la Oradea, UAIC a primit de la Ministerul Educatiei Nationale propunerea de a organiza, împreuna cu alte 13 universitati, un program de studii postuniversitare în Cyber Security. Un prim pas în acest demers îl va reprezenta primirea unei finantari de 100.000 de lei pentru amenajarea unui laborator de specialitate.

Citeste si : Rectorul interimar al UAIC: "Inca suferim dupa reducerea numarului de locuri de catre MEN la programe de master si doctorat"

Adauga un comentariu