Actualitate

Rectorul dezastru de la Cuza – GALERIE FOTO

Publicat: 27 iun. 2011

@ Iesenii risca sa piarda monumentele istorice @ Dupa ce rectorul Universitatii Al. I. Cuza, Vasile Isan, a ingropat 1 milion de euro intr-un muzeu care nu functioneaza, unul dintre obiectivele de renume ale Iasului risca sa se darame @ Muzeul de Istorie Naturala, de pe bulevardul Independentei, sta sa se prabuseasca, iar in ultimele zile, din cauza vantului si a ploii, fatada acestuia a cazut @ „Noi am dat jos ceea ce era periculos. Ma intreb ce s-a putut intampla acolo? A cazut niste tencuiala de la furtuna si, fiindca fatada arata cum arata, creeaza sentimentul ca se dizloca ceva… Am apelat la o firma specializata de alpinisti utilitari pentru a da jos ceea ce era periculos”, a declarat ing. Dorina Prisecaru, sef-serviciu la Biroul Gestiunea Patrimoniului de la universitate

Iesenii risca sa piarda monumentele istorice. Dupa ce rectorul Universitatii Al. I. Cuza (UAIC), Vasile Isan, a ingropat un milion de euro intr-un muzeu care nu functioneaza, unul dintre obiectivele de renume ale Iasului sta sa se prabuseasca. In urma cu cateva zile, din cauza vantului si a ploii, fatada Muzeului de Istorie Naturala a cazut. Perimetrul a fost securizat de reprezentantii primariei. Acestia vor instiinta institutia de invatamant superior deoarece se impun lucrari imediate de consolidare a imobilului. „Duminica, tencuiala de pe fatada muzeului a cazut. Noi am imprejmuit zona, urmand sa luam legatura cu proprietarul, pentru ca imobilul necesita reparatii”, a declarat Mihai Chirica, director general la Directia Tehnica si Investitii.
Nu trebuia sa se ajunga in aceasta situatie. Conducerea universitatii da dovada de indolenta, preferand sa faca investitii controversate in loc sa aiba grija de patrimoniu.

Conducerea Universitatii se scuza

Reprezentantii UAIC au precizat ca nu pot fi facute lucrari de consolidare deoarece cladirea face obiectul unui litigiu. „Au fost facute reparatii. Acest imobil este propus pentru consolidare, numai ca nu s-au alocat fonduri. Avem deja un proiect. Vom face o adresa la minister prin care vom cere alocarea de fonduri. Insa este si un SRL, care se cheama Societatea de Medici si Naturalisti, care revendica cladirea. Acum suntem intr-un litigiu. Din cauza acestui litigiu nu putem interveni la cladire”, a declarat Bogdan Eduard Plescan, director general administrativ la UAIC.
Lantul de explicatii al reprezentantilor Universitatii Cuza nu mai conteneste, in timp ce unul dintre cele mai importante obiective istorice ale orasului se degradeaza iremediabil. „Noi am dat jos ceea ce era periculos. Ma intreb ce s-a putut intampla acolo? A cazut niste tencuiala de la furtuna si, fiindca fatada arata cum arata, creeaza sentimentul ca se dizloca ceva… Am apelat la o firma specializata de alpinisti utilitari pentru a da jos ceea ce era periculos”, a declarat ing. Dorina Prisecaru, sef-serviciu la Biroul Gestiunea Patrimoniului al UAIC.

1 milion de euro pentru o carie

Cu toate acestea, la UAIC trecutul nu mai este respectat. Lansat anul trecut, cu mare tam-tam, Muzeul de Istorie al universitatii s-a dovedit un mare fas. Acuzatiile curg cu duiumul referitor la faptul ca nu s-au respectat normele legale de construire, administrare si organizare a unui muzeu. Aici, conducerea UAIC a tocat mai bine de 1 milion de euro. Lucrurile la voia intamplarii si prost facute, chiar daca vine vorba de istoria Universitatii Cuza, au devenit o practica la moda in randul asa-zisilor „specialisti” din cadrul departamentului administrativ al celei mai vechi institutii de invatamant superior din Romania. Astfel, o investitie de mai bine de un milion de euro risca sa „putrezeasca”, la propriu, pe motiv ca lemnul folosit la constructia cladirii are o carie ce va afecta iremediabil toata cladirea.
Chiar daca ar fi trebuit inaugurat anul trecut, cu prilejul manifestarilor prilejuite de aniversarea a 150 ani de fondarea UAIC, Muzeul de Istorie de la Cuza ramane in continuare inchis.loading...

Comentarii
  • Isan este un om de cultura si un rector extraordinar, faptul ca nu este angajat politic deranjeaza pe unii si se fac presiuni din acest punct de vedere….

  • am auzit, am auzit …. si d-na Isan este o d-na extraordinara, elibereaza urgent buletine celor care platesc bine…. si d-na tot angajata politic, linge clantele pe la PDL doar-doar va ajunge si ea ceva, candva…. dar despre lins clanta ne poate spune mai multe fostul director Duminica…. persoanele implicate stiu de ce :)))))))

  • Rectorul Isan este o personalitate deosebită,dar probabil deranjeaza mediocritățile politice din dulcele nostru târg.Cui îi pasă de monumentele Iașului?Vedeți cum arată cladirea de patrimoniu a Școlii Normale!Iașul este printre puținele județe din țară care nu își îngrijește trecutul.Este la fel de grav precum ar fi dacă ți-ai părăsi părinții la bătrânețe.Doar avem în Consiliul Local local ieșeni autentici,nu?

  • Draga ariadna, de ce implici familia duminica, mai mereu in comentariile tale sub o forma sau alta??? interesele tale sunt prea vizibile,apropo tu ce clante lingi, sau mai bine spus cate.Familia Duminica este RUGATA spre deosebire de alte familii sa deschida usi apasand pe ,,clanta,, (maner) cu mana, nu cu limba.

  • Mai ”EU”,atunci poate ne spui tu sau chiar DupaSambata ce s-a mai intamplat cu Cititorul automat-Linie Elisa, ce facea obiectul contractului de vanzare cumparare incheiat de DSVSA cu SC ANALITICAL INSTRUMENTS SRL din bucale. Deci draga d-nule ”EU”, nu cumva acum pupi clanta la d-nul DupaSambata???

  • STIAM EU CA AI SA RIPOSTEZI, ca – ti roade rumenul rau de tot. Tampenii vehiculate de tine scornite de mentorul tau, mare ghiolban de Botosani si mai ales plimbate putin prin prefectura, dupa cum bine recunoaste incatusatu. Sezi bland ca nu ti mai merge, linisteste te ca fabulezi, cauta in alta parte spaga pentru aparatura si mai ales ceasurile primite cadou de la firme.TIC TAC TIC TAC se aude de aproape sau azi este in sertar acasa???)))????

  • Stiti ca UAIC este pe locul 6* in Europa intr-un clasament privind schimburile culturale sub mandatul acestui Rector,ca este prima Univ din Romania dupa clasamentele europene…….

Adauga un comentariu