Local

Rectorul TUIASI, invitat la o dezbatere organizata cu ocazia Summit-ului european de la Sibiu despre viitorul educatiei

Publicat: 10 mai 2019
1

Rectorul Universitatii TehniceGheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI), prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, a fost invitat la o importanta conferinta cu privire la viitorul educatiei, care a fost organizata la Sibiu in paralel cu Summit-ul european de pe 9 mai. Astfel, la conferinta „The Future of Europe. Perspectives of the Contemporary Developments” s-a pus in discutie felul in care trebuie sa evolueze o societate bazata pe educatie in cadrul panelului „Education is the knowledge society. The future of education in Europe”. La aceasta au participat sapte rectori de la universitatile de stat din Romania, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval fiind singurul rector ce a reprezentat comunitatea academica din Iasi, mai fiind invitati si secretarul de stat Gigel Paraschiv si Adrian Curaj, directorul Uniunii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii.

La debutul seriei de conferinte, organizate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu in colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning Bucuresti, a participat Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, iar rectorii invitati la panelul organizat in data de 8 mai au fost invitati si la evenimentele ce nu au presupus intalniri private ale liderilor Europei din cadrul Summit-ului de pe 9 mai.

„Integrarea educatiei romanesti in contextul european actual reprezinta un subiect deosebit de acut si definitoriu pentru apartenenta noastra la Uniunea Europeana. In acest sens, o tema importanta de discutie au fost mobilitatile, in principal de tip Erasmus+, care vor beneficia de un buget substantial marit dupa 2020” a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI

In cadrul conferintei, la nivel de tematici generale abordate, s-a discutat despre ariile europene ale educatiei si cercetarii, cu interpretari punctuale privind internationalizarea, procesul Bologna sau conceptul de universitate europeana.

„O problema ridicata, cumva specifica Romaniei, a constat in posibilitatile de echilibrare dintre numarul studentilor incoming si cel al studentilor outgoing, mai ales bazate pe exemplul tarilor din imediata noastra vecinatate. Internationalizarea universitatilor adaptata punctelor specifice, punctelor tari ale fiecarei universitati, a reprezentat un alt subiect fierbinte si care a suscitat numeroase discutii. Si deloc lipsite de interes au fost intrebarile, unele inca fara raspuns, care au vizat crearea retelelor de universitati europene”

La eveniment au participat 7 rectori, Dan Cascaval fiind singurul rector universitar din Iasi participant la dezbatere. Rectorul TUIASI a participat, atat la dezbarerea pe educatie, dar si la celelalte conferinte.

“Mi se pare fireasca includerea educatiei in topicul dezbaterilor prilejuite de summit-ul de la Sibiu. Aceasta includere in program este cu atat mai logica cu cat tema centrala a acestui summit este tocmai viitorul Europei. Si, indiferent din ce unghi am privi viitorul, politic, economic, social, educatia are rolul decisiv in crearea unei Europe si mai unite. Iar Romania are toate motivele de a fi unul dintre promotorii educatiei europene. Prezenta Politehnicii iesene la aceste evenimente confirma atentia pe care o acordam integrarii noastre in sistemul european de educatie si, in acelasi timp, subliniaza recunoasterea universitatii noastre ca fiind un potential pol regional de educatie internationala. Dar si un puternic partener in strategia nationala de compatibilizare europeana.” a conchis rectorul TUIASI, Dan Cascaval.

Adauga un comentariu