Local

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a decis ilegal obligativitatea prezentării unui test COVID-19 şi vaccinarea pentru studenţii care vor să participe la examene – DOCUMENT

Publicat: 17 mai 2021
colaj cu UNF Iași și rectorul Viorel Scripcariu
Decizia Universității de Medicină și Farmacie Iași este ilegală

Noi detalii ies la iveală în scandalul de la UMF Iași unde rectorul Viorel Scripcariu ar fi decis în mod ilegal să îi oblige pe studenţi să se vaccineze pentru a putea susţine examenele aferente. Mai multe documente publicate de activnews.ro prezintă poziţionarea oficială a mai multor instituţii.

Conform documentelor publicate și de BZI.RO în GALERIE FOTO, Ministerul Sănătății a subliniat faptul că vaccinare este voluntară în România. Decizia vine într-un scandal în care Liga Studenţilor din Iași a lansat o petiţie pentru a strânge semnături pentru scoaterea deciziei de a condiţiona participarea la examene prin vaccinare.

Decizia de a obliga studenţii de la UMF Iași să se vaccineze este una ilegală

Rectorul UMF Iași a solicitat, potrivit deciziei nr. 516/ 12.05.2021 condiţionarea participării la examene printr-un test PCR negativ sau prin schema completă de vaccinare. Conform redacţiei activenews care au primit o reacţie oficială din Ministerul Sănătății, vaccinarea nu este obligatorie în România.

Referitor la ilegalitatea deciziei de a restricționa accesul studenților la examene, Ministerul Sănătății a subliniat că, potrivit HG 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie).

Ca atare, „Accesul studenților Universităților de Medicină și Farmacie din România în spitalele unde aceștia își desfășoară stagiile de practică, nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2.”

„Așadar, având în vedere dispozițiile constituționale privind garantarea dreptului la învățătura și a dreptului la ocrotirea sănătății *art.32 și 34 din Constituția României), ţinând cont de prevederile art. 660 din Legea 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind acordul pacientului supus metodei de prevenție, condiționarea accesului la stagiul de practică de vaccinarea împotriva COVID-19 o apreciem în afara cadrului legal”, se arată răspunsul Ministerului din 05.04.2021 cu privire la solicitarea înregistrată în 17 aprilie 2021.

Făcând o paralelă, dacă la practică nu este condiţionată participarea de efectuarea unui vaccin, prezenta la examenele obligatorii nu poate fi nici ea condiţionată de acest lucru.

De la ce a pornit scandalul

De curând, Liga Studenţilor din Iași au lansat o petiţie care a fost semnată, până în acest moment, de peste 2000 de studenţi, prin care se cere anularea unei hotărâri luate la nivel de Senat UMF. Hotărârea prevedea obligarea studenţilor de la medicină să se vaccinaze. Astfel spus, participarea acestora la examene ar fi fost condiţionată de vaccinare. Viorel Scripcariu a declarat, la acea dată că decizia este una normală şi că a fost luată în consecinţă de cauză. Totuşi, noile amănunte îl contrazic pe actualul rector.

De altfel, LS Iași a decis să dea în judecată UMF Iași pentru a obține suspendarea acestei hotărâri

” Liga Studenților (LS IAȘI) va acționa în instanță universitatea pentru a obține în primă fază suspendarea, iar ulterior anularea hotărârii CA prin care accesul în sesiune este condiționat de prezentarea adeverinței de vaccinare, a testelor PCR sau antigen, precum și a adeverinței din care să reiasă trecerea prin boală.  UMF nu are bază legală pentru a emite o asemenea decizie, care este în mod vădit ilegală și discriminatorie. Avem nevoie de 3-5 studenți curajoși care să intre în proces alături de noi pentru a garanta succesul acțiunii. Vă invităm să completați formularul următor, unde găsiți mai multe detalii cu privire la demersurile noastre: https://cutt.ly/dam-in-judecata-umf-iasi ”      Comentarii
 • Eu ca student viitor medic nu cred ca e ilegal. Cel mai bun lucru e vaccinul, dar iata ca se accepta si test negativ sau nivel de anticorpi de la studentii care nu vor sau nu se pot vaccina din varii motive.
  Mi se pare iresponsabil sa expui riscului corpul profesoral doar ca nu vrei tu sa te imunizezi.
  Atentie, profesorii insasi sunt in aceeasi situatie, daca nu se imunizeaza sau daca nu au test negativ nu vor putea practica meseria. Deci despre ce ilegalitate vorbim ? Oi fi eu inca doar un baietas, dar macar aceste lucruri simple sunt de inteles.

 • Zau ?
  Dreptul unora (de a fi protejati) nu poata sa impuna obligarea altora (de a se vaccina). Asta nu e democratie, e bataie de joc.

 • ce atat tamtam,cand din contra cei nevaccinati sunt expusi riscului,cei vaccinati pot face forme usoare, deci nu ar avea de ce sa se teama…

 • Cei atata tam tam, cand teoretic cei vaccinati sunt protejati, NU????? deci in pericol sunt cei nevaccinati, ei ar trebuie sa se teama. Vaccinatii daca sar infecta ar face forme usoare..Deci unde e problema???

 • Je, democrația nu este pentru tine je-gule nevaccinat; vaccinarea este obligatorie, mai ales pentru analfabeti ca tine, care nu respecta drepturile oamenilor de a se menține sanatosi; tu nu ai ce cauta la medicina-vaccinat sau nevaccinat, parazitule

 • Je ești o creație apărută în bătaie de joc a democrației din lumea asta. Fa un stagiu de 6 ani la Salubritate

 • Toți romani se pricep acum și la virusologie și la drepturile omului și la toate.
  Pe scurt documentul la care faceți referire mai are încă 3 puncte pe care din prostia voita ajutorului acestui mare articol nu le-a prezentat. Nu este nimeni obligat sa facă vaccinul, exista încă 3 variante dar nu dădea bine la articol: poți prezenta test RT-PCR , poți prezenta test antigen certificat (adică de la un laborator sau de la o farmacie), sau poți prezenta dovada ca ai avut aceasta boala și te afli in perioada de 90 de zile cât sunt activi anticorpii.
  Pe scurt nu te obliga nimeni sa te vaccinezi, dar dacă nu dorești acest lucru ai la dispoziție celelalte 3 variante. Dar acest lucru nu ma făceau ca acest articol abject sa fie de senzație.
  Așa ca “sosoacelor” luați și lătrați la altă caravana.

 • Pentru toti cei care sustin vaccinarea – Singura garantie (si aceea oarecum relativa) ca nu esti purtator de COVID este un test RT PCR. Vaccinarea nu garanteaza ca tu vaccinat fiind nu poti sa-i dai virusul unuia testat negativ RT PCR. Deci ori testezi tot pe banii UMF (ca au de unde, sa fim seriosi) ori te lasi balta de chestia asta, mai ales dupa ce un an intreg nu te-a interesat acest lucru. Sa nu uitam ca tot Viorel si CA propuneau la inceputul pandemiei(cand accesul in spitale a fost blocat) ca stagiile si cursurile sa se desfasoare in amfiteatre si sa intre seriile de studenti una dupa alta. Altfel spus, epidemiologia nu a fost niciodata punctul forte al UMF Iasi.

 • Oleandrule, daca esti student la medicina si te vaccinezi cu Pfizer, probabil ca ai sub 30 de ani. Conform datelor de la prietenii mei din Israel(vezi Jerusalem Post on line din 25 aprilie) daca te vaccinezi si esti in grupa de varsta sub 30 de ani exista o o sansa de 1/20000 sa faci miocardita simptomatica – ceva mai mare decat sansa ta de a face o forma simptomatica de covid. Nu muri tu de grija corpului profesoral. Lasa i pe ei sa decida ce fac, tu pune mana si ceteste si dupa aceea apuca-te de scris.
  PS: vezi ca sansa de miocardita creste dupa a doua doza de vaccin, tot de la JP citire.

 • Oleandrule, daca esti student la medicina si te vaccinezi cu Pfizer, probabil ca ai sub 30 de ani. Conform datelor de la prietenii mei din Israel(vezi Jerusalem Post on line din 25 aprilie) daca te vaccinezi si esti in grupa de varsta sub 30 de ani exista o o sansa de 1/20000 sa faci miocardita simptomatica – ceva mai mare decat sansa ta de a face o forma simptomatica de covid. Nu muri tu de grija corpului profesoral. Lasa i pe ei sa decida ce fac, tu pune mana si ceteste si dupa aceea apuca-te de scris.
  PS: vezi ca sansa de a te procopsi cu o miocardita creste dupa a doua doza de vaccin, tot de la JP citire.

 • Oleandrule, nici macar nu ti-ai putut gasi un pseudonim din propriile resurse. Si pe asta a trebuit sa-l FURI!

 • Uite ca NU vreau sa platesc test! Alegerea mea e sa nu ma vaccinez si vreau test gratuit! Sigur e mai ieftin decat vaccinul! Oi proaste ce sunteti, In cativa ani va vad sprijinind peretii pe la Spiridon bolnavi putrezi. Dar acum sunteti mandri ca sunteti cu turma!

 • De când universitatea are voie să dea decizii care să încalce legile țării?! Ei tot o țin cu autonomia universitară… prostie!

  Cum să constrângi oamenii să se vaccineze ca să intre la examene având în vedere că în spitale au intrat fără vreun fel de vaccin/RT-PCR? Pe lângă asta, cum să îi împingi spre un vaccin care pentru unii este contraindicat, iar altora le poate genera efecte adverse (da, chiar dă miocardită la tineri sub 30 ani, dar nu numai asta). Le oferi varianta testării? OK, dă-le și banii pentru asta că așa e echitabil și așa nu te atacă nimeni. Apropo, mincinosul a spus că le-ar trebui 1 milion de euro pentru așa ceva. Eu am recalculat și ar fi maxim!! 500.000 ca să testezi toți studenții cu teste Ag rapide (să zicem că ar fi 50 lei testul, deși la pret de producător e mai ieftin). Ca să îi testezi doar pe nevaccinați ar fi doar vreo 200.000.
  200.000 = Taxa anuală a 40 de studenți străini!
  500.000 = Taxa anuală a 100 de studenți străini!
  1.000.000 = Taxa anuală a 200 de studenți străini!

  Voi știți cât de mulți studenți străini care dau 5000 euro/an are facultatea asta? Și nici nu ii mai punem la socoteală pe românii de la taxă, care dau și ei 7500 lei. Practic, aproape jumătate din facultate plătește taxe. Deci, e „jumuleală”, cum se spune.

  P.s. Oleandrule, tu sigur nu ești nepoțelul lui Scripcariu?

 • Asta e rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu care a promis parcare subterana la UMF dar dupa alegeri a blocat proiectul.
  Ultima vila a construit-o cu firma care a castigat contracte cu UMF, angajatii firmei de constructii erau vazuti la vila domnului rector.

Adauga un comentariu