Actualitate

Rectorul unei mari universitati iesene a luat o decizie remarcabila. Mii de studenti si profesori din Romania sunt implicati – FOTO

Publicat: 26 iun. 2016

@ La finalul saptamanii trecute, anume vineri- 24 iunie 2016, rectoratul Universitatii Politehnice Bucuresti a gazduit intalnirea conducerilor celor cinci universitati tehnice mari din Romania @ Este vorba de cele care au initiat proiectul de infiintare, in premiera, a Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice, sub logo-ul „Excelenta in stiinta si tehnologie” @ Unul din principalii artizani care au fondat remarcabilul organism academic este prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval @ Urmartiti, doar pe www.bzi.ro, concluziile rectorului de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi pe aceasta tema

Rectoratul Universitatii Politehnice Bucuresti a gazduit, la finalul saptamanii trecute, intalnirea conducerilor celor cinci universitati tehnice mari din Romania. Este vorba de cele care au initiat proiectul de infiintare, in premiera, a Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT), sub logo-ul „Excelenta in stiinta si tehnologie”.

Membrii fondatori ai acestei asociatii sunt Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti. Astfel, initiativa demarata acum doi ani s-a finalizat prin semnarea documentelor de constituire, a statutului si de incepere a procedurilor vizand inregistrare juridica a acestei asociatii.

Rectorul Cascaval, pilon principal in fondarea ARUT

Participarea TUIASI, in calitate de membru fondator, la crearea ARUT a fost aprobata in unanimitate de catre Senatul entitati, inca din data de 14 iunie 2016. In acest scop, la intalnirea de la Bucuresti au luat parte rectorul – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, o parte dintre prorectori, invitat fiind si Presedintele Senatului Politehnicii iesene.

Citeste si: Mediul academic din Iasi este in fierbere. Profesorul Dan Cascaval, ales vicepresedinte in Consiliul National al Rectorilor – FOTO

„Consider ca aparitia acestei asociatii a universitatilor tehnice reprezinta punctul de plecare in crearea unei voci unitare, puternice, care sa actioneze coerent in interesul invatamantului tehnic din Romania. Sunt convins de reusita acestui demers, deoarece alianta este constituita din cinci universitati solide, aparute dinainte de 1989, universitati care se bazeaza pe o traditie puternica de aproape un secol. De asemenea, sunt convins ca momentul ales este unul deosebit de favorabil, deoarece se constata a crestere evidenta a interesului fata de educatia inginereasca si fata de ceea ce iti poate oferi dupa absolvire aceasta educatie, mai ales ca angajatorii se orienteaza, din ce in ce mai mult, catre specialistii in Stiinte ingineresti, indiferent de domeniul lor”, a declarat profesorul Cascaval.

Strategii de revigorare a invatamantului tehnic

Mai departe, de reliefat ca, intrunirea a avut in prim-plan expunerea de catre fiecare universitate a problemelor specifice educatiei in inginerie, a masurilor care se impun si a actiunilor directe in care trebuie sa implice, in viitorul imediat, aceasta alianta.

Citeste si: Dialog extrem de interesant intre prim-ministrul Romaniei si rectorul Universitatii Tehnice, profesorul Cascaval

„In acest context, ARUT va elabora o strategie care va contine urmatoarele aspecte majore ale educatiei ingineresti: o analiza a compatibilitatii dintre realitatea socio-economica, asteptarile absolventilor de la ciclurile educationale 6, 7 si 8 si sistemul educational Bologna in varianta sa initiala de acum 10 ani, perspectivele masteratului in inginerie, cum ar trebui organizat ciclul de studii doctorale, posibilitatea initierii unor mobilitati intre universitati a cadrelor didactice si studentilor, pozitia ARUT privind tendinta nejustificata de decredibilizare a invatamantului universitar romanesc. Documentele elaborate de catre ARUT vor fi sustinute in fata Ministrului Educatiei, a presedintelui Consiliului National al Rectorilor si, atunci cand va fi cazul, in fata presedintelui tarii. De asemenea, se vor stabili contacte si parteneriate cu asociatii academice similare din Europa si nu numai, in scopul schimburilor de bune practici”, a mai dezvaluit recorul TUIASI. 

Noul for solicita retragerea ordonantei privind salarizarea

In final, ARUT a elaborat o scrisoare deschisa, care va fi transmisa Ministrului Educatiei si Primului-Ministru. In baza analizei situatiei actuale a invatamantului, Alianta solicita, in aceasta scrisoare deschisa, retragerea OUG 20/2016 privind salarizarea, cresterea semnificativa a finantarii pe student, stabilirea unor termene limita pentru atingerea a 6 la suta din PIB pentru educatie si 1 la suta din PIB pentru cercetare, deduceri fiscale pentru activitatea de cercetare, optimizarea procesului de depunere si implementare a proiectelor, astfel incat acestea sa poata fi contractate si derulate fara ambiguitati. In cazul in care masurile amintite nu vor fi solutionate, ARUT va avea forta sa demareze demersuri pe cale legala, pentru a contracara subfinantarea invatamantului romanesc.

Citeste si: Noi masuri salariale luate de rectorul Universitatii Tehnice din Iasi, profesorul Dan Cascaval

„Trebuie spus ca asociatia nu va actiona in interesul vreunei universitati, ci in interesul tuturor universitatilor implicate, ca un intreg. Consiliul Director, format din cate un reprezentant al fiecarei universitati, va fi condus de un Presedinte, rector al unei universitati. Mandatul Presedintelui va fi de un an, iar succesiunea mandatelor va aduce in aceasta functie toti rectorii universitatilor tehnice. Primul Presedinte va fi rectorul Universitatii Politehnice Timisoara. Sedintele consiliului vor fi organizate prin rotatie, in centrele universitare de care apartin aceste universitati, la intervale de timp impuse de problematica abordata si de deciziile care urmeaza a fi luate”, a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval.

Citeste si: Universitatea Tehnica din Iasi se va transforma radical. Noul rector, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, va fi confirmat de Ministerul Educatiei

Comentarii
 • Daca e si CatY Andronescu in Alianta, e foarte OK.
  Forul creat e pe maini bune si va lucra numai in interesul invatamantului, interes national „care va sa zica”.

 • Urmeaza oare admitere fara diploma de bac la aceste universitati, cu prezentarea acesteia peste ani si ani? Parca asa dorea eterna doamna.

  • Cum poti spune asa ceva?!?..
   O sa intri la facultate fara scoala!
   O sa vina Shtaneshcu cu Mhercedhesu’ sa se humple da chulthura, Mo.
   ‘Telectual, nu jioaca!

Adauga un comentariu