Eveniment-Social

Reducerea numarului bolnavilor inchipuiti

Publicat: 27 oct. 2010
1

@ Din noiembrie, conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi estimeaza ca aplicarea noii proceduri de incadrare a pensionarilor pentru invaliditate va reduce drastic numarul bolnavilor inchipuiti @ Procedura de inscriere s-a inasprit incepand cu data de 19 octombrie @ Raportul de expertiza realizat de medicii CJP inlocuieste documentarul intocmit de medicul specialist, care lua si decizia de incadrare intr-un grad de invaliditate

Conform Ordinului Ministrului Muncii si Protectiei Sociale nr. 1418, privind verificarea dosarelor de pensie de invaliditate, expertiza medicala a capacitatii de munca se va face doar de medicii din cadrul celor cinci laboratoare CJP. Astfel, persoana care solicita evaluarea capacitatii de munca va trebui sa depuna o cerere la serviciul de expertiza din cadrul CJP. Cererea trebuie sa fie insotita de documente medicale care atesta afectiunile cronice pentru care solicitantul a urmat tratament recuperator. Apoi, cererea va fi avizata favorabil sau nefavorabil de medicul-sef al serviciului de expertiza, care va repartiza cererea si documentele medicale catre cabinetul medical arondat domiciliului persoanei. In urma analizarii documentatiei, medicul expert din cadrul CJP va intocmi un alt raport de expertiza medicala si va emite decizia de incadrare intr-un grad de invaliditate.

Expertiza

„Noua procedura, alaturi de masurile promovate de Ministerul Muncii si Casa Nationala de Pensii, in ultima jumatate de an, va avea impact direct asupra numarului de cazuri noi de pensionari pentru persoane invalide. Oamenii care au obtinut avizul de la medicul specialist inainte de 19 octombrie pot veni sa depuna actele”, a declarat Isabela Grigorovschi, purtatorul de cuvant al CJP. Practic, raportul de expertiza realizat de medicii CJP inlocuieste documentarul intocmit de medicul specialist, care lua si decizia de incadrare intr-un grad de invaliditate. Pentru perioada iulie – septembrie 2010, fata de aceeasi perioada a anului trecut, CJP a inregistrat o scadere de 53 la suta a cazurilor noi de invaliditate. De asemenea, din 4.725 de dosare de pensie verificate de la 1 iulie 2010, 307 persoane au fost depensionate. In baza de date a CJP figureaza un numar total de 184.167 pensionari, dintre care 24.660 sunt pensionati pe grade de invaliditate.

Adauga un comentariu