Local

Reducerile asteptate de toti tinerii ieseni cu sufletul la gura au loc in aceasta perioada

Publicat: 31 mart. 2015
1

@ Tinerii au fost acuzati pentru modul in care se comporta in trafic  @ Reducerile vizeaza tinerii sub 27 de ani @ Mii de tineri beneficiaza de preturi mai mici la asigurarile RCA @ Masurile au fost luate in urma actiunilor Autoritatii de Supraveghere Financiara

Iesenii care nu au reinnoit asigurarea RCA pentru anul 2015 vor fi fericiti sa primeasca aceasta veste. In urma actiunilor intreprinse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in ultimele luni, prin care a incercat reechilibrarea primelor RCA in primul rand pentru tineri, preturile la asigurarile RCA au scazut.

Pretul mediu pe tara a ajuns la sub 500 de lei, dupa ce la finalul anului 2014, acesta depasea 600 de lei, iar in Iasi acesta era de 720 de lei. Preturile mai mari din municipiul Iasi fata de alte orase ale tarii se datorau numarului mare de accidente din anii precedenti, provocate in special de tineri. Statisticile Politiei Rutiere Iasi arata faptul ca numarul victimelor din urma accidentelor rutiere a scazut cu pana la 25% in ultimele luni. La finalul lunii martie 2015, preturile sunt similare cu cele din martie 2014.

Cele mai importante scaderi de preturi au loc in cazul soferilor cu varsta sub 27 de ani, aici reducerile depasind chiar si 30%. De exemplu, un tanar din Iasi de 23 de ani, care conduce un autoturism fabricat in anul 2011, de 1,6 litri si 101 cai putere, plateste acum sub 820 de lei pentru sase luni, desi anul trecut a platit pentru asigurarea RCA 1.380 de lei. „Modificarile au vizat în mare parte reducerea încarcarii pentru tineri, urmarindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arata utilizarea unor prime de asigurare pentru tineri de pâna la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritara, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In Romania, la finalul anului 2014, erau active 3.111.451 de polite RCA, in jur de 48.000 dintre acestea apartinand tinerilor sub 25 de ani, aceasta cifra reprezentand 1,54% din numarul total. „ASF va continua sa identifice abordari ce pot contribui, alaturi de masurile de persuasiune, la normalizarea situatiei în segmentul politelor RCA si dezvoltarea pietei asigurarilor în general. În acest sens, Autoritatea evalueaza oportunitatea schimbarii structurale a sistemului asigurarilor obligatorii practicat în România, prin adoptarea unor masuri de crestere a calitatii serviciilor în piata RCA si implicit a respectului cuvenit asiguratului”, spune Autoritatea de Supraveghere Financiara in acelasi comunicat. Decizia de a ridica preturile la asigurarile RCA pentru tinerii romani a fost luata din cauza daunalitatii ridicate din ultima perioada, provocata de cei cu experienta mai putina in trafic. Decizia nu avea oricum foarte mare acoperire, avand in vedere faptul ca o persoana poate face scoala de soferi abia la o varsta inaintata, iar din asta nu ar fi rezultat faptul ca respectivul are o mai mare experienta in trafic decat un tanar de 25 de ani, care are deja permis de 7 ani.

Adauga un comentariu