National

Referat DNA: Seful Administratiei Cimitirelor s-a oferit sa imprumute denuntatorilor banii de mita pentru Oprescu

Publicat: 07 sept. 2015
1

Bogdan Popa, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, s-a oferit sa ii imprumute pe denuntatori cu suma de bani pe care urmau sa i-o dea ca mita lui Sorin Oprescu, potrivit referatului prin care DNA a cerut, luni, arestarea preventiva a alte cinci persoane in dosarul de coruptie al primarului general al Capitalei.

Bogdan Popa, arestat la domiciliu in acelasi dosar pentru mai multe infractiuni de luare si dare de mita, spalare de bani si trafic de influenta, a facut oferta in cadrul unei intalniri din data de 19 august:

„Pe parcursul aceleiasi intalniri, Popa Bogdan Cornel a insistat si el asupra importantei ca vineri, cel tarziu in acest week-end, denuntatorii sa achite macar o parte din mita datorata lui Oprescu Sorin Mircea. Oferta lui Popa Bogdan Cornel, nesolicitata, de a imprumuta el denuntatorii cu bani, daca acestia nu pot face rost de bani pana la finalul saptamanii, pentru a plati aceasta mita, a atras atentia asupra importantei pe care Popa Bogdan Cornel o acorda acestei plati si facea credibila sustinerea lui ca acesti bani urmau, intr-adevar, sa-i fie remisi primarului”, se arata in referatul DNA.

In cadrul alte intalniri pe care a avut-o cu denuntatorii in aceeasi zi, Popa a precizat si data la care ar fi urmat sa-i dea banii lui Oprescu.

„Intrebat fiind care este ziua in care, cel mai tarziu, Oprescu Sorin Mircea se asteapta sa primeasca banii, Popa Bogdan Cornel a raspuns ca va merge sa-i propuna primarului sa-i duca banii duminica, 23.08.2015, sens in care in aceasta zi denuntatorii sa-l contacteze telefonic si sa-i spuna doar ca il invita la o cafea acasa la denuntatorul (…). Din aceasta invitatie, Popa Bogdan Cornel va deduce ca denuntatorii au si ii vor da mita pentru Oprescu Sorin Mircea”, se mai precizeaza in referatul procurorilor anticoruptie.

Mita era pretinsa pentru a urgenta plata unor lucrari executate la Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti (Palatul Mogosoaia). Alte sume fusesera deja remise de denuntatori catre Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, in calitate de directori la Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti, dar si catre Octavian Mircea Constantinescu, director economic in cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au admis luni cererea DNA de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile a cinci persoane retinute in dosarul de coruptie al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Este vorba de trei functionari din Primaria Municipiului Bucuresti, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, adjunctul sau, Florin Supeala, si Octavian Mircea Constantinescu, director economic in cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti, toti trei fiind acuzati de luare de mita.

De asemenea, au fost arestati preventiv fostul sofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenada, acuzat de complicitate la luare si dare de mita, si omul de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de complicitate a spalarii banilor.

La propunerea DNA, judecatorii au mai decis ca Bogdan Popa, director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, si Romeo Albu, sa fie plasati in arest la domiciliu.

Decizia de luni a instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Adauga un comentariu