Actualitate

Referendum în luna august. Ce vor vota românii

Publicat: 05 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Referendum în luna august. Ce vor vota românii
Referendum în luna august

Referendum în luna august. Surpriză de proporții pentru cetăţeni. Românii ar putea fi chemați la referendum în luna august a acestui an pentru a vota dacă sunt sau nu de acord ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice. Conform unor surse, Partidul Social Democrat dorește ca inițiativa să fie dezbătută și votată în sesiune extraodinară în Parlament, în următoarele două săptămâni.

Referendum în luna august

Social democraţii cer acum revizuirea Consitituției pentru ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice. Inițiativa a aparținut celor de la USR – ”Fără penali în funcții publice” – și a strâns peste un milion de semnături.

Pentru ca această inițiativă legislativă să fie transpusă într-o lege, trebuie să fie modificată Constituția, ceea ce se poate face doar prin referendum.

În altă ordine de idei, prima etapă este ca Parlamentul trebuie să aprobe acest proiect de revizuire a legilor fundamentale ale statului. De aceea, inițiativa a fost pusă pe agenda sesiunii extraordinare. 2/3 dintre Parlamentari trebuie să voteze favorabil.

PSD a anunțat că va vota legea în Parlament și și-a făcut chiar un calendar conform căruia, la mijlocul lunii iulie, legea va fi aprobată și în maximum 30 de zile poate fi convocat referendumul populației. Pentru ca acesta să fie validat de Curtea Constituțională trebuie să aibă o prezență de minim 30%, o prezență greu de atins, mai ales că luna august este luna vacanțelor.

Demersul celor din PSD vine în contextul în care membrii partidului vor să se dezică de Liviu Dragnea.

Referendum Rusia. Vladimir Putin, președinte pe viață

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață! Referendumul din Rusia a confirmat așteptările analiștilor politici. Ruşii au validat revizuirea Constituţiei în proporţie de 77,92%. În urma acestui rezultat, Vladimir Putin poate să rămână președinte până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate astăzi. Rezultatul a fost calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP.

După numărarea a 100% din sufragii, votul „împotrivă” a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi. Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul său: reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului şi noul text al Constituţiei este deja în vânzare în librării.

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață: Amendament controversat

Scrutinul prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu „căutarea posibililor succesori”.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca „prioritatea cea mai importantă a politicilor publice”, iar statul trebuie să le insufle „patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor”. Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Adauga un comentariu