International

Referendum in Scotia: Europa isi deseneaza o noua harta?

Publicat: 06 sept. 2014
1

Pe masura ce se apropie ziua referendumului pentru independenta Scotiei, programat la 18 septembrie, sondajele se mentin pe muchie de cutit. Cel mai recent arata ca doritorii de independenta sunt in proportie de 47% dintre cei intervievati, in timp ce 53% sustin integritatea Marii Britanii.

Observatorii comenteaza si faptul ca, pe masura ce trece timpul, sondajele sunt tot mai stranse. Astfel, daca acum diferenta pana la 50% a unora sau altora este de trei puncte procentuale, cu cateva luni in urma diferentele erau semnificativ mai mari, noteaza La Tribune.

Scotienii sunt sustinatorii UE

In aceste conditii, declararea independentei Scotiei nu pare imposibila, dar miza e mult mai mare: scotienii sunt cei mai aprigi sustinatori ai Uniunii Europene din intreaga Mare Britanie, iar eventuala lor independenta ar da apa la moara ideii de iesire a acesteia din UE, comenteaza Project Sydicate.

Nu putem trece cu vederea faptul ca referendumul din Scotia vine intr-un moment cand creste opozitia din partea opiniei publice britanice cu privire la ramanerea tarii in cadrul UE.

Un sondaj facut in luna iunie arata atunci ca 47,1% din respondenti erau in favoarea iesirii din UE si numai 39,4% pentru ramanerea in cadrul Uniunii. Un sondaj separat facut numai in Scotia arata ca aici 48,7% din populatie agreeaza ramanerea in UE si numai 35,4% ar dori parasirea Uniunii.

Si, totusi, chiar asa la limita cum se prezinta lucrurile, optiunea generala pare sa fie impotriva independentei. Cum se explica toate acestea? In primul rand, aici este la mijloc performanta notorie a premierului scotian Alex Saimond, care a cucerit audienta in doua discursuri televizate, bine pregatite si bine expuse.

 
 

Poate ca cea mai elocventa este problema monedei. Partizanii independentei au stiut sa explice modul treptat si calculat cum ar putea abandona lira sterlina, in timp ce oponentii lor au aratat ca sunt cam in afara problemei si sustin ca se asteapta ca schimbarea brusca a monedei sa provoace un haos financiar.

In al doilea rand, scotienii raman sustinatorii mecanismelor UE. In timp ce inamicii independentei fac campanie sustinuta pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, scotienii sunt impotriva oricaror actiuni brutale, capabile sa atraga tara intr-o situate ostila fata de Europa.

Desi, in politica interna, ei isi doresc independenta, in cea externa sunt sustinatorii unui status quo, atat cat va fi el posibil.

Enigma e in 2015

Pentru moment, insa, chiar daca sondajele sunt din ce in ce mai stranse iar prognoza referendumului este din ce in ce mai incerta, un eventual succes al doritorilor de independenta poate produce o provocare la nivel european.

Ar fi hazardat sa ne lansam in exemple multe, fiecare zona avand particularitatile ei, dar evenimentul s-a nimerit sa coincida, de exemplu, cu momentul cand Catalonia asteapta decizia Curtii Constitutionale cu privire la un referendum programat pe 9 noiembrie pentru independenta provinciei autonome spaniole.

Razultatul din Scotia, intr-un sens sau intr-altul, ar putea fi un semnal pe care catalanii ar fi gata sa-l interpreteze. Fapt notabil este insa ca aceste framantari politice se desfasoara in mod democratic, cu respectarea principiilor statului de drept.

Dar, chiar si in aceste conditii, pozitia premierului britanic Cameron ramane delicata. El stie ca un eventual succes al sustinatorilor independentei Scotiei va provoca in plus spiritul anti-european al britanicilor si ca ii va fi foarte greu sa mai sustina in continuare apartenenta tarii la UE.

Dar si in cazul insuccesului acestora, faptul ca au pierdut partida si au fost pusi in inferioritate poate exacerba spiritul anti-european din restul tarii, aflat si asa la limita.

Pentru Cameron, enigma creste in 2015, cand vor avea loc noi alegeri in Marea Britanie. S-ar putea sa fie reales, dar in acest caz nu stim caror promisiuni electorale va trebui sa le faca fata dupa alegeri. Iar daca nu va fi reales, atunci un nou premier – in functie de cine va fi el – ar putea sa-si faca un titlu de glorie din parasirea EU.

Europa nu poate decat sa astepte evenimentele.

Adauga un comentariu