Funny

Referendum inedit intr-o tara europeana: Vite cu sau fara coarne?

Publicat: 21 nov. 2018
9

Elvetienii vor vota in aceasta duminica o problema de importanta nationala care a divizat tara – daca fermierii care lasa coarnele vitelor si caprelor lor sa creasca vor primi subventii, relateaza Reuters.

Referendumul despre mentinerea demnitatii vitelor a fost initiat de farmierul Armin Capaul, in varsta de 66 de ani, care se descrie drept un rebel. El spune ca si-a "ascultat" vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de noua ani pentru finantarea spatiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie, masura care va diminua tairea coarnelor animalelor, spera el.

„Trebuie sa respectam vitele asa cum sunt. Lasati-le coarnele. Cand sunt privite, vitele isi tin capul sus, sunt mandre. Cind le sunt taiate cornele, sunt triste”, a declarat, pentru Reuters, Capaul.

Trei sferturi dintre vitele din Elvetia, un simbol national si o atractie turistica, au cornele taiate sau eliminate prin inginerie genetica.

Capaul propune o subventie de 190 de franci elvetieni pe an pentru animalele cu coarne.

Fermierul a esuat cu lobby-ul politic, dar a strans 100.000 de semnaturi pentru un referendum national.

Campania lui este in masura sa obtina sprijinul celor care se opun eliminarii cornelor viteilor prin arderea cu firul rosu, despre care spun ca este o metoda dureroasa si nenaturala, in timp ce suporterii trimit la castrarea pisicilor sau a cainilor si sustin ca este o problema de scuritate.

Campania nu este nici pe placul guvernului elvetian, care apreciaza ca masura va schimba destinatia a circa 30 de milioane de franci din bugetul agricol anual de 3 miliarde de franci.

Unii fermieri se opun, spunand ca actualul sistem are avantaje si ca in cazul animalelor cu coarrne cresc riscurile de a rani alte animale sau oameni.

Adauga un comentariu