Razboi în Ucraina

Referendumuri în patru regiuni din Ucraina pentru alipirea la Rusia. Ce scrie pe buletinele de vot

Publicat: 23 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Referendumuri în patru regiuni din Ucraina pentru alipirea la Rusia. Ce scrie pe buletinele de vot
Presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina

Astăzi, 23 septembrie 2022, se organizează referendumuri în mai multe regiuni din Ucraina pentru alipirea la Rusia. Astfel, Federația Rusă a deschis calea pentru anexarea în mod oficiala a unor zone din teritoriul ucrainean, susținând planurile de referendum în zonele controlate de soldații săi.

Această provocare directă a Occidentului ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, relatează Reuters. De asemenea, presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina încă de la ora locală 08.00 în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie.

Refendumuri în Ucraina pentru alipirea la Rusia

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidăi, a precizat într-o postare pe Telegram că armata rusă constrânge cetățenii să voteze și le interzice să părăsească zona.

„Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean.

Mai mult decât atât, oficialul susține că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a precizat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”.

„Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Kurtev.

Ce scrie pe buletinele de vot ale referendumurilor

Potrivit presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Vladimir Putin a afirmat înainte de operațiunea militară că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă sunt de acord cu „alipirea republicii la Rusia”.

Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?”

Mai mult decât atât, referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident. Ele amintesc de referendumul organizat în anul 2014 care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acel vot, criticat la nivel internațional și descris drept unul trucat, a avut un rezultat oficial de 97 de procente în favoarea anexării oficiale.

Referendumuri în patru regiuni din Ucraina

Astfel, după aproximativ șapte luni de război, liderul de la Kremlin se gândește la următorii pași. Anexarea unor teritorii se pare că ar putea fi răspunsul lui. Chiar dacă se arătau a fi cereri regizate, oficiali pro-ruși de pe teritoriul ucrainean au solicitat cu vehemență în unanimitate referendumuri pentru aderarea la Rusia.

Autoproclamele republici Donețk (DPR) și Lugansk (LPR), pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente chiar înainte de invazie, și oficialii instalați de Rusia în regiunile Herson și Zaporojie au cerut să se voteze în mai puțin de 24 de ore.

Oficialii de la Lugansk, Donețk și Herson au spus că referendumurile vor avea loc în câteva zile – de vineri, 23 septembrie, până luni, 27 septembrie. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.

Întrebat despre referendumuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus: „De la începutul operațiunii… am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni soarta lor”.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei în perioada 2008 – 2012 și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut referendumurile, despre care el a ținut să adauge că vor schimba calea istoriei Rusiei și vor permite Kremlinului mai multe opțiuni pentru apărarea a ceea ce a spus el că va deveni teritoriu rusesc.

„Încălcarea teritoriului rus este o crimă care va permite să folosim toate forțele de autoapărare”, a spus Medvedev într-o postare pe Telegram. „De aceea, aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident”.

„Este la fel de important ca, după amendamentele aduse constituției statului nostru, niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial nu va putea anula aceste decizii”.

NATO nu este de acord cu referendumurile organizate în Ucraina

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a condamnat joi, 22 septembrie 2022, planurile Moscovei de a demara o serie de referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a adăugat sursa citată. Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Astfel, voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care se vor deplasa din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare pentru referendumurile din Ucraina vor fi deschise până marți, 27 septembrie 2022.

Adauga un comentariu