Arte vizuale

Referinte critice cu privire la opera lui Stefan Dimitrescu

Publicat: 18 ian. 2015
3

Stefan Dimitrescu (n. 18 ianuarie 1886 – d. 22 mai 1933) a fost un pictor si desenator roman realist – critic. A studiat la Scoala de arte frumoase din Iasi si apoi la Paris. In 1918 a fost unul din fondatorii asociatiei Arta romana. Impreuna cu Nicolae Tonitza, Francisc Sirato si Oscar Han, a intemeiat, in 1936, Grupul celor patru. Din 1927 a fost profesor la Scoala de arte frumoase din Iasi. Opera sa este constituita mai ales din compozitii, portrete si peisaje.

Ea infatiseaza cu o emotie sincera, uneori cu un dramatism retinut, scene si tipuri autentice, indeosebi din lumea satelor si a muncitorilor mineri, cuprinzand elemente de critica la adresa societatii din vremea sa. In operele lui Stefan Dumitrescu, factura robusta si sobra echilibreza culoarea si conturul grafic. Lucrari reprezentative in aceasta privinta sunt: Mortii de la Casin, 1917; Minerii, 1921; Cina, 1924; Taranci lucrand la razboi, 1929.

Vezi si Wilson Bentley, unul dintre primii fotografi ai fulgilor de zapada

    Nicolae Tonitza aprecia:

„…voluptatea lui Stefan Dimitrescu pentru studiul aprofundat al naturii, varietatea si multitudinea de desene, care erau la el splendide preludii muzical-cromatice si care i-au adus publicul mare si faima unui desenator fara pereche la noi”

Vezi si Anii de glorie ai lui Jean Auguste Dominique Ingres

    Tudor Vianu

„…pictorul a retinut un reflex din pictura lui Toulouse-Lautrec, care in anii dinaintea razboiului ramasese inca printre zeii boemei din Montparnasse. …(Tudor Vianu) se intreba ce vor fi devenit panzele lui Stefan Dimitrescu reprezentand sali de teatru sau de cafenea, cu figuri caracteristice, pictate intr-o intentie vadit psihologica si care aminteau panzele fixand forfota pitoreasca a vestitului cabaret Moulin Rouge, cu care Toulouse-Lautrec interesase atat de puternic pe contemporanii sai?[2]”
—„Fragmente moderne” (Ed. Meridiane, 1972)

    Stefan Dimitrescu despre el insusi:

„…ma emotioneaza culoarea si sunt pasionat de forma; cand o vad pe una mi se pare ca-mi scapa cealalta. Caut incontinuu sa le prind si sa le marit.[2]”

    Iolanda Malamen:

„In scurta sa existenta (1886-1933), Stefan Dimitrescu a lasat o opera extrem de bine articulata, realizind, mai ales din lumea satului, adevarate capodopere de constructie si de echilibru. Considerat de toti contemporanii un exceptional desenator, in pictura, Stefan Dimitrescu, are o cromatica stapinita, cerebrala, puternic narativa.”
Adauga un comentariu