Secretele istoriei

Reforma agrara din 1864

Publicat: 05 ian. 2015
3

Reforma agrara din 1864 a fost o masura luata de guvernul Mihail Kogalniceanu in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, prin care taranii clacasi erau eliberati de obligatiile fata de boieri si erau improprietariti cu pamant. A fost primul pas catre inceperea procesului de modernizare a statului roman si, cu toate ca a avut numeroase lipsuri, a rupt legaturile cu economia si societatea de tip feudale.

Legea rurala a fost sanctionata si promulgata la 14 (SV)/25 august (SN) 1864. Atunci, Domnitorul proclama:

Vezi si Reformele lui Cuza

„Claca este desfiintata pentru de-a pururea si de astazi voi sunteti proprietari liberi pe locurile stapanirii voastre!”.

Vezi si Un reputat istoric dezvaluie amanunte legate de Ziua Unirii Principatelor

Taranii au fost eliberati de sarcinile feudale precum claca, dijma sau podvezile si desfiinta monopolurile feudale din interiorul satelor. Loturile au fost distribuite in functie de numarul de vite detinute. Taranii urmau totusi sa rascumpere terenurile si sa achite anual o anumita suma, timp de 15 ani. Pe de alta parte, legea stabilea plata unor despagubiri catre proprietari, la pretul pamantului de atunci. Terenurile expropriate nu depasi 2/3 din mosie si nu puteau fi vandute timp de 30 de ani decat catre comuna sau catre vreun alt satean.
Adauga un comentariu