News Flash:

Reforma pe jumatate a sistemului a produs convulsii sociale

12 Ianuarie 2001
1387 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7216 RON (-0.0044)
USD: 4.2706 RON (+0.0054)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Viorel Tanase lider judetean Sanitas
•2000 - anul grevelor in Sanatatea ieseana •Cadrele sanitare medii au protestat pentru neaplicarea Ordonantei 24/2000, referitoare la marirea salariilor •Rezidentii si stagiarii au marsaluit pentru a-si primi salariile restante •Medicii specialisti din Policlinica nr. 1 au facut greva foamei pentru a determina urgentarea comodatului •Din luna octombrie nu se mai stie cu exactitate cine conduce Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate

O retrospectiva a evenimentelor din sistemul sanitar iesean releva ca in ultimele 15 luni au existat foarte multe situatii destul de tensionate, parte din ele fiind inca de actualitate. Desi nu este normal, vinovatul principal se pare a fi indiferenta, daca nu chiar incompetenta, de care au dat dovada cei in masura a le rezolva. "Nu pot sa inteleg care este motivatia celor pusi sa conduca destinele Sanatatii de a tergiversa aplicarea unor legi ce privesc interesele sistemului sanitar, mai ales ca acestea reusesc atat de greu sa treaca de Parlament. In anul 2000, la ordinea zilei s-a aflat rezolvarea problemei legate de aplicabilitatea Ordonantei 24, care face referire la noile salarii ale angajatilor din sistemul sanitar inclusiv cei platiti de catre Casa de Asigurari Sociale de Sanatate", ne-a spus Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi. Concret, personalul mediu sanitar din unitatile medicale trebuia sa beneficieze de o marire a salariului de baza cu 2/3 de la 1 aprilie 2000 si cu inca 1/3 de la 1 septembrie. Din cauza imposibilitatii acoperirii acestor sume datorita bugetului total insuficient, s-a obtinut o crestere totala de aproximativ 60%, in medie, dar nu in toate unitatile sanitare, si de la 1 iulie, nu de la 1 aprilie, asa cum prevede legea. Indeosebi in a doua jumatate a anului, frecventa miscarilor de protest, fie spontane, fie greva generala declansata la nivel national a fost deosebit de mare.

21 februarie - Sase asistente medicale din Iasi au intrat in greva foamei, deoarece de doua luni nu si-au primit salariile si nici nu beneficiaza de protectie sociala. Acestea, impreuna cu inca peste 230 de cadre medicale medii, au ramas fara loc de munca, dupa ce medicii de familie au renuntat la serviciile lor. Conform noii legi a asigurarilor sociale de sanatate, fiecare medic trebuie sa aiba un cadru medical mediu la 750 de asigurati, ceea ce i-a determinat pe medicii din judetul Iasi sa trimita, numai teoretic insa, in somaj 240 de asistente medicale. Pentru ca majoritatea se afla la varsta pensionarii, asistentele medicale au cerut ca disponibilizarile sa fie insotite si de acordarea unor plati compensatorii, insa nu au primit un raspuns din partea Ministerului Sanatatii. S-a ajuns la greva foamei dupa ce zeci de cadre medicale au protestat timp de doua saptamani in fata sediului Directiei de Sanatate Publica fara a fi luate in seama de conducerea acesteia.

23 februarie - Asistentele medicale de la cabinetele stomatologice din Policlinica nr. 1 si Bolta au declansat o greva generala spontana, deoarece nu si-au mai primit salariile de o luna si jumatate. Deoarece medicii stomatologi cu care lucreaza cele peste 100 de asistente medicale nu au raportat pana acum cheltuielile serviciilor la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, acestea nu au primit nici un leu pentru munca lor.

24 februarie - Cadrele medicale medii si auxiliare de la Dispensarul Helesteni au declansat o greva, deoarece medicul cabinetului nu a vrut sa le preia in subordine. Ca si cele 240 de asistente medicale care au ramas fara loc de munca incepand cu acest an, sase cadre medicale medii de la aceasta unitate sanitara s-au trezit, zilele trecute, fara serviciu. Totodata, cele sase persoane nu si-au mai primit salariile pe lunile ianuarie si februarie si nici cel de-al treisprezecelea salariu. Grevistele au mers la sediul Directiei de Sanatate Publica, unde au declarat ca se vor alatura celor sase asistente medicale care de cinci zile se afla, inca, in greva foamei, greva care nu va fi finalizata pana cand nu le vor fi rezolvate problemele. In acelasi timp, asistentele medicale de la peste 24 de dispensare medicale au anuntat ca vor lua cu asalt sediul Directiei de Sanatate Publica

16 iunie - Medicii rezidenti si stagiari au protestat in fata sediului Prefecturii. Ei nu sunt de acord cu decizia Guvernului care a stabilit ca salariile le vor fi platite de Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate si nu de Ministerul Sanatatii. Deoarece CJASS nu are fondurile necesare pentru aceasta destinatie, medicii ieseni se tem insa ca in cazul in care Casa de Asigurari le va achita totusi salariile nu vor beneficia de majorare, conform noii Ordonante 24, aparuta in urma cu o luna. Dupa noua lege, acestia ar trebui sa castige intre 2,2 milioane de lei si 3,2 milioane de lei lunar.

19 iunie - Mai multe cadre medicale de la spitalele din Iasi au declansat un protest spontan in fata Prefecturii. Nemultumite ca de aproape doua luni Ordonanta 24, cu privire la majorarea salariilor, nu a fost pusa in aplicare, asistentele medicale au intocmit un protest si s-au indreptat catre sediul Prefecturii. Nu a fost o actiune organizata, ci oamenii, pur si simplu, s-au saturat sa traiasca intr-o asemenea saracie. Reprezentantii sindicatului Sanitas sunt pusi in situatia de a nu mai reusi sa controleze actiunile oamenilor.

21 iunie - Conducerea Centrului de Transfuzie a Sangelui Iasi a sanctionat opt cadre medicale medii de la compartimetul Colecta de sange, deoarece au declansat un conflict spontan. Printre cele opt cadre medicale se afla si liderul sindicatului Sanitas Janeta Miron, care mai primise doua sanctiuni. Prima a fost aceea de mustrare, in urma unor reprosuri aduse conducerii centrului, iar celalalta - avertisment - in urma protestului spontan.

5 iulie - Angajatii Centrului de Transfuzie a Sangelui care au fost disponibilizati incepand cu data de 1 iulie au adresat in scris contestatiile catre forul superior al centrului de la Bucuresti. Ei sunt nemultumiti deoarece nu s-a aplicat corect legea disponibilizarilor. 10 iulie - Cu o intarziere de zece zile, a inceput procesul de distribuire a carnetelor de sanatate asiguratilor din judetul Iasi. Desi atunci s-a estimat ca ele vor ajunge la medicii de familie in maxim doua saptamani, aceasta activitate se deruleaza si in prezent. Angajatii sistemului sanitar iesean sunt in greva de avertisment, datorita starii continue de degradare a conditiilor de acordare a asistentei medicale prin insuficienta finantare precum si inrautatirea conditiilor sociale ale salariatilor prin nerespectarea legislatiei in vigoare. Greva de avertisment se desfasoara fara incetarea activitatii.

11 iulie - Aproximativ 150 de reprezentanti ai cadrelor sanitare medii de la spitalele "Sf.Spiridon", Neurochirurgie, Pneumoftiziologie, "Parhon" si Recuperare s-au adunat in fata sediului Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate pentru a protesta ca nu si-au primit nici in aceasta luna salariile marite, conform prevederilor Ordonantei 24/2000. Oamenii au fortat intrarea, 70 de persoane reusind sa ajunga in sala de sedinte a Casei unde au solicitat explicatii pentru situatia in care s-a ajuns. Zecile de cadre medicale medii (cele care au reusit sa intre dar si alte aproape 50 ramase afara) au scandat "Demisia, demisia" si "Nu cersim, banii vrem sa ni-i primim", protestatarii solicitand demisia tuturor angajatilor Casei in cazul in care nu se rezolva problema.

12 iulie - In semn de solidarizare cu medicii stagiari si rezidenti care nu si-au primit salariile din luna aprilie, Centrul de Cardiologie din Iasi nu mai interneaza decat urgentele majore cum ar fi infarctul acut. Ceilalti bolnavi vor putea fi internati la celelalte spitale iesene care vor acorda asistenta medicala de specialitate. Aproximativ 100 de cadre medii din majoritatea spitalelor iesene au venit din nou in fata Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate Iasi pentru a solicita acordarea salariilor marite, conform prevederilor Ordonantei 24 care trebuia aplicata de la 1 aprilie 2000. Consiliul de Administratie a CJASS a aprobat propunerea de a diminua fondul de redistribuire care trebuia virat Casei Nationale, folosind banii pentru salarizare. Dimineata, cei aproape 100 de protestatari adunati in fata sediului CJASS au incercat din nou sa foteze intai intrarea din fata, dar de aceasta data au aparut jandarmii care au format un cordon de protectie, moment in care s-a scandat "Lasii, lasii!".

13 iulie - Consiliul de Administratie al Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate Iasi a hotarat efectuarea platii medicilor rezidenti si stagiari, incepand cu lichidarea lunii mai 2000. Sursa de finantare va fi asigurata, pentru o perioada de 60 de zile, pana la primirea fondurilor de la nivel national, din fondul de redistribuire lunar al CAS Iasi.

14 iulie - Cu o singura exceptie, Spitalul de Recuperare, toate unitatile sanitare iesene au fost in greva de avertisment cu suspendarea activitatii intre orele 9.00-11.00. Motivul redeschiderii acestui conflict de munca, debutat pe 10 iulie cu o greva de avertisment fara incetarea lucrului, este continua degradare a conditiilor de acordare a asistentei medicale datorata insuficientei finantari precum si inrautatirea conditiilor sociale ale salariatilor prin nerespectarea legislatiei in vigoare (indeosebi neacordarea maririi salariale prevazute de Ordonanta 24/2000).

19 iulie - Greva generala din Sanatatea ieseana a fost suspendata pentru negocieri. Timp de trei ore, in Sala Galbena a Prefecturii Iasi a avut loc medierea conflictului de munca inregistrat legal de catre Sanitas Iasi. S-a ajuns la concluzia ca Ministerul Sanatatii este cel care "s-a spalat pe maini" si a pasat toata responsabilitatea Casei de Asigurari de Sanatate care, conform legislatiei, trebuie sa deconteze doar contravaloarea prestatiilor medicale efectuate in unitatile spitalicesti.

24 iulie - Cadrele sanitare medii care lucreaza la Policlinica Stomatologica asteapta inca de la inceputul anului marirea de salariu care la aceasta ora este de cuprins intre 300.000-500.000 de lei. Desi in primavara au initiat actiuni de protest si li s-a promis rezolvarea problemei, cei 21 de angajati iau in continuare un salariu de mizerie, motiv pentru care au anuntat conducerea Sanitas Iasi ca vor merge la Bucuresti sa protesteze in fata Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale a Asigurarilor Sociale de Sanatate.

26 iulie - Suspendarea grevei generale, stabilita initial pentru 15 zile, a fost amanata pana pe 20 septembrie. Saptamana trecuta a fost semnat contractul colectiv de munca pentru angajatii din Sanatatea ieseana in care se stipuleaza clar garantarea locului de munca, a salarizarii si acordarii sporurilor prevazute de legislatia in vigoare.

1 august - Nemultumiti ca nu si-au primit lefurile pe luna iunie si nici avansul pe luna iulie, personalul medical din cadrul Unitatii de Odihna si Tratament Balnear (UOTB) Nicolina (fostul hotel care apartinea Uniunii Judetene a Cooperativelor Agricole de Productie -UJCAP) a declansat un protest spontan de numai cateva ore. Conflictul de munca nu a continuat datorita interventiei liderului sindicatului Sanitas Iasi, care a reusit sa incheie un protocol intre conducerea unitatii si sindicat.

10 august - Petru Cocoveica (46 de ani) si fiul sau Constantin Cocoveica (20 de ani) au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase, cu diagnosticul "antrax". In tabara de vara a cirezii de tineret bovin din satul Banu-Dumesti, a aparut un caz de antrax (cunoscut in popor sub numele de buba neagra). Cei doi au sacrificat animalul, fara a-si da seama ca pot contracta si ei boala care, netratata la timp poate fi mortala.

13 august
- La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au fost internate doua persoane in varsta de 37 de ani, sot si sotie, care prezinta simptomele botulismului. Este o boala cauzata de consumul unor conserve (de carne sau legume) insuficient sterilizate, care ofera mediul propice de dezvoltare al germenului care o genereaza. Sunt primele cazuri din acest an internate in spitalul iesean, starea pacientilor nefiind foarte grava. Cei doi sunt din Piatra Neamt si au ajuns la Boli Infectioase dupa ce au consumat dintr-o conserva de peste preparata in casa.

17 august
- Conducerea Centrului de Transfuzii a decis sa recupereze cu orice pret cel putin o parte din datoria de aproape 16 miliarde lei pe care o au spitalele iesene. S-a luat masura restrictionarii furnizarii de sange catre datornici, cu exceptia urgentelor. 18 august - Personalul medical mediu din gradinitele iesene a decis sa se constituie intr-o filiala a sindicatului Sanitas. Din cele 7.000 de cadre medii sanitare care lucreaza in spitalele iesene, aproximativ 5.000 sunt inscrise in sindicat si numarul lor sporeste. Iasul, cu un grad de sindicalizare de 78-80%, este al doilea in tara dupa Cluj, unde procentul sindicalistilor este de peste 90%.

22 august - Colegiul Farmacistilor din Iasi a amenintat ca, incepand cu 1 septembrie, se sisteaza eliberarea retetelor compensate si gratuite, cu exceptia celor cu mentiunea "urgenta". Aceasta decizie a fost motivata de faptul ca retetele compensate si gratuite eliberate asiguratilor au fost decontate de CJASS numai pana la data de 30 iunie 2000, din care motiv farmaciile au ajuns in imposibilitatea aprovizionarii curente cu medicamentele necesare onorarii retetelor. Sumele propuse de CASS sunt de 30 de ori mai mici decat necesarul real.

1 septembrie
- Cele 20 de asistente care lucreaza la Baza de Balneofizioterapie din cadrul Centrului de Tratament "Petru si Pavel" (fosta Policlinica Industriala), au intrerupt activitatea. Protestul spontan se datoreaza unor prevederi ale noilor contracte cadru prin care se reduce drastic finantarea, in acest mod fiind imposibila salarizarea personalului.

4 septembrie - Dupa doua ore de discutii in care responsabilitatea a fost pasata de la unul la altul, problema recuperarii de catre Centrul de Transfuzii a celor 17 miliarde lei datorii a ramas la faza de bune intentii. La intalnirea de la Prefectura au participat directorul Centrului de Transfuzii, directorii Spitalelor "Sf. Spiridon" si Pascani, presedintele CJASS, subprefectul si prefectul de Iasi. In final, s-a ajuns la concluzia ca DSP trebuie sa someze spitalele sa-si plateasca datoriile, insa nimeni nu a gasit si resursele financiare necesare pentru asta.

5 septembrie - O parte din farmaciile care s-au prezentat la Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate a si incheiat noile contracte cadru, dupa care au inceput sa elibereze medicamente de pe retetele compensate si gratuite, retete ce nu au mai fost onorate incepand cu 1 septembrie. 8 septembrie - 35 de asistenti igienisti, angajati ai Directiei de Sanatate Publica (fostul Sanepid), au declansat un protest spontan motivat de nemajorarea salariilor conform Ordonantei 24/2000. Ca de obicei, s-au ales doar cu promisiuni.

13 septembrie - Directia de Sanatate Publica a fost scena protestelor a aproximativ 25 de asistente medicale de la Centrele Medicale "Nicolina" si "Sf. Petru si Pavel", care se tem ca vor ramane fara serviciu in urma comodarii cabinetelor medicale.

18 septembrie - Noua presedinta a Colegiului National a Asistentilor Medicali este Liliana Iordache. Presedinta a filialei iesene, ea a fost aleasa in aceasta functie cu ocazia Consiliului National si este decisa sa demonstreze ca si moldovenii sunt in stare de ceva bun. Prioritatea va fi urgentarea aprobarii Legii exercitarii profesiei de asistent medical, in varianta sa initiala, ce va fi cartea de capatai a asistentului medical care la aceasta data nu are un statut bine definit.

18 septembrie - 20 de copii cu varste cuprinse intre trei si sapte ani de la Gradinita nr. 15 "Ion Creanga" au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase, prezentand simptomele unei toxiinfectii alimentare. In ziua respectiva, copiii au servit la pranz branza cu smantana, musaca si cozonac. In urma anchetei epidemiologilor din cadrul Directiei de Sanatate Publica, s-au descoperit grave deficiente in ceea ce priveste curatenia si compartimentarea spatiilor destinate prepararii si servirii mesei. Alimentele consumate in acea zi nu aveau aviz sanitar-veterinar, dar totusi au fost date in consum. Administratorul gradinitei a primit mustrare iar furnizorul de alimente a fost amendat cu trei milioane de lei.

20 septembrie - In majoritatea spitalelor iesene a fost greva generala, cu asigurarea urgentelor de grad zero. Cu cateva exceptii, toate spitalele au respectat programul grevei suspendate in luna iulie. 21 septembrie - 50 de asistente medicale din reteaua sanitara scolara si Centrul Medical "Sf. Petru si Pavel" luand din nou la intrebari conducerea Directiei de Sanatate Publica pentru neaplicarea prevederilor legale in domeniul salarizarii. 1 octombrie - Cateva din farmaciile amplasate in zona centrala a Iasului au epuizat deja fondul alocat in fiecare luna pentru medicamentele compensate si gratuite, incepand o noua blocada.

3 octombrie - O asistenta medicala de la Centrul de Transfuzii, disponibilizata in luna iulie, a castigat procesul de desfacere neintemeiata a contractului de munca si ar trebui sa fie reincadrata.

4 octombrie - Personalul sanitar mediu din unitatile sanitare finantate de la bugetul de stat (medicina scolara, inclusiv personalul din crese si Directia de Sanatate Publica) afiliat la sindicatul Sanitas, au redeschis conflictul de munca suspendat in urma cu zece zile, deoarece nu au beneficat de prevederile Ordonantei 24/2000.

12 octombrie - Sindicalistii din Sanatate au fost ieri, din nou, in greva de avertisment cu intreruperea activitatii intre orele 9.00-11.00. Precizam ca proteste similare au avut lor in toata tara deoarece sindicalistii au ajuns la concluzia ca singura sansa de a obtine ceea ce li se cuvine prin lege este sincronizarea actiunilor revendicative.

13 octombrie - Rectificarea bugetului CJASS permite alocarea unor sume suficiente pentru decontarea medicamentelor compensate si gratuite, asa ca blocada farmaciilor s-a sfarsit. Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis suspendarea grevei din sistemul sanitar, unul dintre motive fiind evitarea acuzelor de manipulare a sindicalistilor de catre partidele politice care participa la alegerile generale.

30 octombrie - Asistentele medicale din reteaua primara (medicii de familie) se organizeaza in vederea constituirii unei filiale sindicale afiliate Federatiei Sanitas.

2 noiembrie
- Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta ce aduce modificari si completari importante Legii asigurarilor sociale de Sanatate nr. 145/1997. Incepand de la aceasta data, nu se mai stie cine conduce cu adevarat CJASS, deoarece presedintii si vicepresedintii demisi au obtinut hotarari in justitie de anulare a ordinelor de demitere, insa de fiecare data au fost facute recursuri nefinalizate inca. Conform ordonantei amintite, de acum, ordonatorul secundar de credite (cel care stabileste cum se aduna dar mai ales cum se cheltuie banii asiguratilor) este directorul general al Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate si nu presedintele acesteia. Concret, asta inseamna o centralizare a puterii de decizie in ceea ce priveste administrarea fondului de asigurari de sanatate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

parlament 21 februarie judetul iasi ministerului sanatatii bolta
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3234 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014753 (s)