Actualitate

Regele E-urilor de la Iasi pangareste Dealul lui Dumnezeu

Publicat: 28 feb. 2012
1

@ Afaceristul Ioan Budeanu incearca sa amplaseze o centrala fotovoltaica la numai 200 de metri distanta de o arie naturala protejata, cunoscuta sub numele de Dealul lui Dumnezeu, prin firma pe care o detine, SC Coseli SA Iasi @ Construirea centralei fotovoltaice ar putea afecta in mod negativ animalele protejate prin lege si habitatele lor @ Cei de la Protectia Mediului au sarit deja la atac si au decis efectuarea unei expertize de specialitate @ Ar putea fi ucise specii de animale protejate prin decizii ale Uniunii Europene

O arie protejata din Iasi este amenintata de planurile unui om de afaceri iesean. Ioan Budeanu, patronul firmei SC Coseli SA, un mare producator, la nivel national, de arome alimentare, intentioneaza sa construiasca prin societatea pe care o controleaza o centrala fotovoltaica, la 200 de metri distanta de limita sitului NATURA 2000 Dealul lui Dumnezeu. Investitia din satul Epureni, comuna Movileni, ar trebui sa fie amplasata chiar langa habitatele de importanta europeana, in care traiesc specii protejate, care se gasesc numai in Iasi. Este vorba de specii de animale despre care specialistii Uniunii Europene au considerat ca trebuie protejate in mod special. Chiar si asa, afaceristul iesean pare sa nu fie prea interesat de mediul inconjurator si, mai ales, de anumite specii de animale, care, din punctul lui de vedere, nu sunt foarte utile traiului de zi cu zi. Ce importanta are daca mor cateva atunci cand se pot face bani dintr-o afacere amplasata chiar in zona respectiva?
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi a decis ca proiectul nu va putea continua pana cand nu se va sti cat de daunatoare ar putea fi construirea centralei pentru mediul natural protejat prin lege. APM Iasi a hotarat, pe 9 februarie, in cadrul sedintei Comitetului Special Constituit, ca proiectul de plan PUZ (Plan Urbanistic Zonal) Construire centrala fotovoltaica, sat Epureni, comuna Movileni, are efecte semnificative asupra mediului si necesita evaluare de mediu.

O specie de vipere pe cale de disparitie, langa hectare de teren construite

In aria protejata langa care se vrea construirea centralei sunt incluse habitate de tip tufaris de foioase si stepe ponto-sarmatice, in care traiesc patru specii de mamifere de importanta comunitara, dintre care una este pe cale de disparitie. Vipera ursinii este o specie extrem de rara. In aceeasi zona mai traiesc soarecele saritor de stepa, popandaul si croitorul marmurat, specii de interes comunitar. Potrivit deciziilor luate de APM Iasi, construirea centralei ar putea avea efecte negative asupra habitatelor si speciilor prezente in sit. Transformarea terenului agricol in teren de construire va afecta zonele de hranire ale speciilor de fauna pentru care a fost declarat situl, ducand la vulnerabilitatea ariei protejate.

Terenul pe care firma Coseli planuieste sa amplaseze o centrala fotovoltaica are o suprafata de 5 hectare si este situat in extravilanul comunei Movileni. Centrala este proiectata sa aiba o solutie de alimentare totala a modulelor de captare de 2,5 Megawatti. Aceasta energie va fi distribuita in intregime prin pamant, catre cinci statii invertoare, care vor livra puterea de 2,5 MW la retea. Invertoarele vor fi adapostite in trei cladiri separate, prefabricate din beton armat. O alta cladire a complexului va fi sediul social, cu vestiar, grup sanitar si birou. Din cele cinci hectare destinate investitiei, 1,7 vor fi acoperite de constructii, 0,6 de cai de acces, iar restul vor ramane spatii verzi.

Pentru a putea primi acordurile de la APM, firma va trebui sa contracteze un evaluator abilitat de Ministerul Mediului si Padurilor, evaluator care va intocmi un raport, urmand ca APM sa ii verifice conformitatea. „Prin acest studiu se cuantifica, din punctul de vedere al protectiei mediului, care este impactul proiectului. Daca reiese ca impactul este semnificativ, se impun masuri de diminuare. In cazul in care nici aceste masuri nu sunt suficiente, pot fi luate masuri compensatorii”, a explicat Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al APM Iasi.

Contactat telefonic, patronul SC Coseli SA din Iasi, Ioan Budeanu, nu a raspuns reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI cu privire la intrebarile legate de amplasarea acestui proiect in apropierea ariei protejate.

Comentarii
  • Este vorba de vipera cu corn albastru fosforescent, tigru cu patratele, crocodil miniatura si camile cu 5 cocoase, papandaul partocaliu care a trecut la UNPR, etc.
    Ce prostie …

  • Radu,cred ca esti un debil mintal tot din neamul lui Budeanu.La pachet sunteti cunoscuti ca niste porci mizerabili libidinosi,…lautari ce mai…Daca ati fi in Germania si ati gandi asa nemtii v-ar opera pe creer.Oare chiar nu va e rusune ?! Cum ati putea calca in picioare o asemenea comoara mumai pentru bani?Demnitate si respect pentru cei din jur,pentru natura,voi si neamul vostru nu aveti? Nu va ajung banii murdari din otravurile pe care le dati cu atata sange rece? Oparte din copilaria mea a ramas acolo,cunosc toate aceste animalute…ce pacat! Josnic.

  • „In aria protejata langa care se vrea construirea centralei sunt incluse habitate de tip tufaris de foioase si stepe ponto-sarmatice, in care traiesc patru specii de mamifere de importanta comunitara, dintre care una este pe cale de disparitie. Vipera ursinii este o specie extrem de rara. ” Bai nea pavelescule cu cine ai facut matale biologia? ai vazut cumva pana acum vipera cu tate? sau una care alapta? esti tare prietene!

  • Iaca asa murim in ROMANICA ,lasati oamenii intreprinzatori sa si puna in aplicare ideile ,nu le omorati din fasa ! dupa toate studiile se va vedea daca e ok de amplasat sau nu ! nu cred ca acest domn Budeanu e inconstient sa investeasca fara toate aprobarile ,avize autorizatii si alte alea …. Asa ca dragi romani hai sa ajutam pe cei ce vor sa faca ceva bun in ROMANICA! macar cu suport moral !

  • draga diana tu esti proasta rau. tu nu vcitesti ce vrea prostu ala sa faca ? asa ceva afara nu este nici macar in faza de „gandire”. daca ar fi toti ca tine in romania am fi o tara numai buna pentru astfel de investiii gen rosia montana. ai citit vreodata articole legate despre astfel de „afaceri” . asa si fraierii aia care apar in reclamele cu rosia montana …ei vor doar sa aia un loc de munca. au luat bani grei ca sa zica asta la tv.afacerea aia aduce doar moarte. cauta pe net reportaje cu asta si ai sa vezi la ce duc astfel de afceri. in alte tari au fost interzise definitiv… adica niciodata nu pot sa mai deschida asa ceva. prin lege au fost interzise.

  • au ambalat zahar cu E-uri de la chinezi, le-au mai vandut chinezii niste prafuri si au facut COLON HELP iar iaca-i acu produc curent electric prin celule fotovoltaice…cu cine??? cu acei angajati pe care i-au trimis in somaj si i-au obligat sa vina in paralel sa munceasca la negru, iar cand vin controalele de la ITM stau incuiatai prin WC-uri. Mai DL, nu-ti fa griji ca se zbat sa faca asta pt.binele cuiva, vor sa mai obtina niste finantari…nu le-au ajuns subventiile de pe spatele angajatilor cu handicap pe care le-au folosit in scopuri personale (vile, afaceri si masini la fiecare odrasla idioata). Mai DL de asta tara asta a ajuns in halul in care a ajuns, cel care se ocupa cu imobiliare stie sa faca si medicamente asta care ambaleaza zahar stie sa faca si curent…dupa ce a facut si el medicamente…ce conteaza daca distruge o zona protejata…mai mituieste o institutie a statului mai o finantare…si iaca asta-i romanica cu intreprinzatorii destepti.

  • Va rog din sufletul meu sa opriti acest dezastru ! Am reusit prin eforturi mari sa-l cunosc pe d-l B.I.cine e si cum gandeste in actualitate… Cineva mi-a povestit cand iera subinginer/nulitate absoluta la I.P.A.-greu de imaginat…dar m-a convins. Un corupt criminal,afemeiat, pamblicar de ultima speta, ing.mecanic care produce E-uri-excroc,nu are prieteni dar are multe mustrari de constiinta. FOTACHE tu cunosti acest domn care spune ca ii esti la degetul mic ? Daca cineva il inteapa….din acest domn curge atata coruptie de nu va puteti imagina…(cine are curaj ? ). Aconstruit o afacere rapanoasa si nociva sfidand institutiile statului printr-o coruptie de neimaginat…toata lumea il contempla pentru ca stie sa cumpere… Va deranjeaza daca initiem un serial cu toate dosarele penale ingropate de Budeanu ?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu