National

Regele Mihai implineste azi 91 de ani. Este singurul om din Romania pentru care 1 MILION de oameni au iesit in strada pentru a-l aplauda – FOTO

Publicat: 25 oct. 2012

Astazi este o zi importanta pentru Regele Mihai I al Romaniei.  Pe 25 octombrie, cu 91 de ani in urma s-a nascut cel care a devenit rege la varsta de doar sase ani, iar timp de 42 de ani nu s-a putut apropia de tara.

Regele Mihai I al Romaniei este parte importanta din istoria poporului roman si sigura persoana care a reusit sa scoata in strada un milion de oameni care l-au aplaudat.

In acelasi timp este si singurul sef de stat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in viata. Cadou de ziua sa, regele va avea, de astazi, in Bucuresti si o piateta care-i poarta numele.

Mihai s-a nascut in 1921, la Peles, intr-o perioada in care Romania incerca sa-si revina dupa Primul Razboi Mondial. Pentru familia regala era primul nepot si mostenitorul tronului. Pe 20 iulie 1927, la doar sase ani urca pe tron, dupa moartea regelui Ferdinand.

Ramane rege doar trei ani. In iunie 1930, Carol al II-lea, revine in tara, iar Mihai I devine primul rege succedat de tatal sau. Zece ani mai tarziu, in 1940, Mihai revine la tron dupa ce maresalul Antonescu il obliga pe Carol sa abdice.

Cel de-al Doilea Razboi Mondial si comunismul au fost inceputul sfarsitului pentru domnia lui Mihai. In 1945, regele este obligat sa accepte un guvern dominat de Partidul Comunist Roman.

Doi ani mai tarziu, in noiembrie 1947, comunistii si-au dus planul la bun sfarsitul si l-au silit pe Mihai Intai sa abdice. Doua luni mai tarziu a fost exilat, fara a mai avea dreptul sa se intoarca vreodata. 42 de ani, Regele Mihai nu a pus piciorul pe pamant romanesc. Prima tentativa, la un an dupa Revolutia din 1989, nu a avut succes. Abia in 1992, noul guvern ii permite regelui sa se intoarca, de Paste.

Primit cu mare fast, regele Mihai s-a adresat multimii la hotel.

Cinci ani mai tarziu, in 1997, Mihai I revine de tot in tara si primeste un pasaport romanesc. In acelasi an, familia regala incepe vizitele prin Romania. De atunci, Regele a fost invocat, criticat sau atacat. Si, abia la venerabila varsta de 90 de ani, anul trecut, a fost invitat sa tina un discurs in Parlamentul Romaniei.
sursa: antena3.ro

Comentarii
Adauga un comentariu