Local

Regele zaharului din Iasi refuza sa primeasca 230.000 euro

Publicat: 10 sept. 2014
1

@ Desi multi ar lua banii si ar termina povestea, barbatul pare sa aiba cu totul alte planuri @ Multi oameni cunoscuti in Iasi au avut de suferit din cauza ca el si-a dorit sa detina monopolul comertului cu zahar

Vasile Iftode, omul de afaceri pe care procurorii l-au considerat a fi liderul comertului cu zahar din zona Moldovei, a refuzat sa primeasca suma de 230.000 euro, stabilita de judecatorii ieseni pentru recuperarea prejudiciului creat de arestarea sa nedreapta.

In prima faza, judecatorii de la Tribunalul Iasi au stabilit aceasta suma cu titlul de daune morale. Numai ca, dupa motivarea sentintei, Vasile Iftode s-a aratat a fi nemultumit de suma primita si spera ca magistratii de la Curtea de Apel Iasi sa o majoreze. In urma cu cateva zile, dosarul a fost inregistrat la instanta superioara ieseana. Iftode a fost arestat preventiv pe data de 15 februarie 2002 si eliberat dupa un an si zece zile. Acuzatiile pe care i le-au adus procurorii au fost: inselaciune, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals si uz de fals, folosirea creditului societatii in alte scopuri, bancruta frauduloasa, spalare de bani si emitere de file cec cu date nereale sau incomplete.

Dosarul privind infractiunile de natura economica a pornit de la dorinta lui Vasile Iftode de a avea monopol in ceea ce priveste comertul de zahar in zona Moldovei. Iftode este capul rautatilor, pentru ca toti ceilalti 22 de acuzati au ajuns sa fie implicati in aceasta poveste doar pentru ca au incercat sa-l ajute. Pentru ca firmele controlate de Vasile Iftode au inceput sa aiba probleme cu banii, au fost create tot felul de gauri financiare, acoperite apoi prin tepe sau prin falsificarea unor documente.

Lucrurile au mers in lant si s-a ajuns la anchetarea unor directori de banci care nu l-au cunoscut niciodata pe Iftode. Au fost prinsi in joc si partenerii de afaceri ai acestuia si ofiteri de credite. Unii incercau sa-si recupereze banii pe care ii aveau de incasat de la firmele lui Vasile Iftode, altii creditau niste afaceri paguboase, pe baza unor documente false. Astfel, multi dintre administratorii firmelor care faceau afaceri cu Vasile Iftode au ajuns sa fie anchetati sau arestati preventiv in acest dosar, desi nu aveau nicio vina. In cele din urma, toti acuzatii au fost achitati.

Adauga un comentariu