Sanatate

Regim după operația de fiere. Ce alimente sunt permise după intervenția chirurgicală

Publicat: 19 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regim după operația de fiere. Ce alimente sunt permise după intervenția chirurgicală
În cazul bolilor hepatice, se efectuează o dietă conform căreia aportul alimentar trebuie să fie regulat, de 4-5 ori pe zi

Pacienții care au suportat o intervenție chirurgicală trebuie să urmeze un regim după operația de fiere. Aceștia trebuie să știe că nu vor putea mânca alimente solide imediat după operație. Treptat, pacienții vor reveni treptat la dieta normală.

Din momentul în care începeți să mâncați alimente solide, nu veți putea mânca aceleași porții ca înainte de operație. Încercați să mâncați mese mici de 4-6 ori pe zi. De asemenea, este important să bei multe lichide. Încercați să beți 8 pahare de 240 ml fiecare de lichid în fiecare zi. Nu beți alcool până nu ați consultat medicul sau asistenta. Alcoolul este excretat din organism prin ficat. Pacientul trebuie să înțeleagă faptul că și o mică intervenție chirurgicală este un mare stres pentru organism, așa că după operație este necesar să se acorde atenția cuvenită recuperării. Cei mai importanți factori sunt odihna, somnul sănătos și alimentația adecvată după operație. Cel din urmă factor este și unul dintre cei mai importanți. Un regim adecvat poate scurta semnificativ perioada de recuperare și poate accelera procesele de regenerare a fierii.

mai multe alimente pe o masa permise in regim dupa operatia de fiere
Poți mânca legume în cantități suficiente, fierte și sub formă de salate și garnituri

Regim după operația de fiere. Conținutul caloric al dietei

În cazul bolilor hepatice, se efectuează o dietă conform căreia aportul alimentar trebuie să fie regulat, de 4-5 ori pe zi. Ar trebui evitat să mănânci prea mult, mai ales noaptea. În regim nu sunt prezentate produse care irită mucoasa stomacului și intestinelor, adică condimente, afumături, mâncăruri picante, legume cu conținut ridicat de uleiuri esențiale.

Astfel, după o operație de fiere este bine să eviți consumul de ridiche, ceapă, usturoi, hrean și alcool. De asemenea, alimentele și felurile de mâncare reci, inclusiv sucuri reci, ape minerale, înghețata nu sunt recomandate.

Nu sunt permise cărnurile grase de gâscă, rață, miel, porc și peștele gras, precum și carnea organelor interne, creierul, untura, grăsimea de oaie, deoarece sunt greu de digerat și bogate în colesterol. Regimul trebuie să conțină cantitatea optimă de proteine, 90-100 g pe zi,  grăsimi în cantitate de 90-100 g și carbohidrați 350-450 g.

Iar conținutul caloric al dietei este de 3000-3500 kcal. După o operație de fiere este indicată utilizarea alimentelor bogate în substanțe lipotrope, acestea contribuind la trecerea compușilor grași greu solubili în cei solubili și reduc conținutul de grăsimi din ficat. Acestea includ carnea lipsită de grăsimi și peștele, brânză de vaci, albușul de ou, hrișca, fulgii de ovăz, soia, uleiuri vegetale și drojdie.

mai multe alimente pe o masa permise in regim dupa operatia de fiere
Permisă este și brânza de vaci fără aciditate, cel puțin 150-200 g pe zi sau produse făcute din aceasta

Ce poți să consumi după externarea din spital. Alimente permise în dietă

După externare sunt permise mai multe alimente și feluri de mâncare decât în timpul în care te afli în spital. Pacientul are permisiunea să consume supe vegetariene, sau bulion din legume, cereale, fructe și lactate. De asemenea, la cină pacientul poate consuma carne slabă de vită, pui, curcan, iepure și pește fiert sau copt. Unele persoane folosesc și semințe de in pentru detox.

Permisă este și brânza de vaci fără aciditate, cel puțin 150-200 g pe zi sau produse făcute din aceasta. Printre alimentele din această categorie face parte cheesecakeul și diverse budinci. Pacientul poate consuma ouă sub formă de omlete proteice, și cu bună toleranță, puteți folosu 1 ou de 2 ori pe săptămână consumându-l fiert moale. De asemenea, este recomandat să mâncați mai multe alimente cu indice glicemic mic.

Pacienții pot bea lapte nu rece, nu gras și chefir. De asemenea, din produsele lactate este indicat consumul de unt. Smântâna este permisă ca condiment pentru feluri de mâncare în cantitate de 1 linguriță. Sunt permise brânzeturile nepicante.

mai multe alimente pe o masa permise in regim dupa operatia de fiere
Astfel, după o operație de fiere este bine să eviți consumul de ridiche, ceapă, usturoi, hrean și alcool

Ce legume și fructe poți mânca în timpul regimului. Sub ce formă acestea trebuie consumate

Poți mânca legume în cantități suficiente, fierte și sub formă de salate și garnituri. Unele legume se iau crude, îndeosebi cele bogate în zinc. Leguminoasele, spanacul, măcrișul sunt excluse. Fructele și fructele de pădure în forma lor naturală sunt la fel recomandate. Îndeosebi sunt bune merele, strugurii, prunele uscate și căpșunile. Fructele acre, merișoarele, fructele de pădure necoapte, fructele exotice nu sunt permise.

Este bine să știi că sunt excluse produsele din unt, produsele de patiserie, prăjiturile, produsele de patiserie. Pe când din băuturi poți consuma ceai slab, ceai cu lapte, sucuri de legume si fructe și decoct de tarate de grâu. Alcoolul, cafeaua tare și cacao sunt interzise.

Zahărul, mierea, dulceața sunt permise atunci când urmezi un regim după operația de fiere. Pe când, ciocolata nu este afișată deoarece aceasta poate provoca balonare. Datorită nevoii crescute de vitamine, în special în hepatitele cronice, regimurile includ alimente care să ofere vitamina A și fier. Aceste substanțe se regăsesc în morcovi, caise, vitamina B, tărâțe de grâu sub formă de decocturi și mâncăruri, hrișcă, drojdie, produse cu acid lactic, carne, pește și vitamina C.

mai multe alimente pe o masa permise in regim dupa operatia de fiere
Din momentul în care începeți să mâncați alimente solide, nu veți putea mânca aceleași porții ca înainte de operație
Adauga un comentariu