Sanatate

Regim pentru ficat: Ce alimente să mănânci și ce să eviți

Publicat: 06 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regim pentru ficat Ce alimente să mănânci și ce să eviți
Este bine să adoptați un regim alimentar sănătos, care să vă ajute ficatul să funcționeze așa cum trebuie.

Dacă vă confruntați cu probleme hepatice, trebuie să știți că adoptarea unui regim pentru ficat este esențială. Așa că nu mai stați pe gânduri și renunțați la acele alimente, care vă fac rău.

În general, ficatul este afectat de o alimentație bogată în grăsimi, de produse foarte sărate sau de dulciuri în exces. De aceea, este bine să adoptați un regim alimentar sănătos, care să vă ajute ficatul să funcționeze așa cum trebuie. În continuare îți vom prezenta ce alimente să mănânci și de ce trebuie să te ferești.

Regim pentru ficat: Care sunt principalele boli și ce alimente puteți consuma

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp. Cântărește 1,5 – 2 kg și rolul lui este de a elimina substanțele toxice din organism, protejându-ne de apariția diverselor boli.

Printre funcțiile ficatului se regăsesc funcția metabolică, funcţia de filtrare a sângelui, funcția secretorie și excretorie și funcția de stocare. Astfel, el are funcții utile pentru digestie, pentru metabolism, dar şi pentru imunitate. Are capacitatea de a filtra substanțele toxice, care intră în organism pe cale digestivă și, de aceea, trebuie să fim atenți ce alimente consumăm.

 

Ficatul gras

Una dintre bolile care afectează ficatul este steatoza hepatică, cunoscută sub denumirea de ficat gras. Ea este caracterizată de formarea unor depozite de grăsime la nivelul ficatului.

În cazul acestei boli este recomandat să consumați zilnic fructe și legume, să nu neglijați consumul de carne slabă de pui și vită, să consumați pește (somon, macrou), să eliminați alimentele cu un conținut ridicat de grăsime și să evitați prăjelile și alimentele de tip fast-food.

Hepatita C

O altă afecțiune a ficatului este hepatita C. Aceasta este provocată de virusul hepatic C (VHC) și afectează funcțiile ficatului. În caz de tratament necorespunzător, hepatita C duce la ciroză hepatică sau la cancer la ficat.

De aceea, este extrem de important să aveți un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, lactate degresate, peste slab, dar și pe alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum sunt: uleiul de măsline, avocado, uleiul de peşte, seminţele de in. De asemenea, este bine să beți sucuri naturale din fructe și legume. Evitați alimentele de tip fast-food, excesul de sare, zahăr și grăsimi și hidratați-vă corespunzător. Este recomandat să beți doi litri de apă pe zi și să consumați fructe și legume cu un conținut ridicat de apă: pepene, castravete, roșii.

un bărbat care tine mainile pe abdomen

Ciroza hepatică

O afecțiune gravă a ficatului este ciroza hepatică. Ea se caracterizează printr-un țesut cicatrizat, apărut treptat, din cauza unor agenți agresivi: virusuri, medicamente, băuturi alcoolice.

În caz de vă confruntați cu ciroză hepatică, este important să consumați carne slabă, de pui, vită, curcan (fără piele sau grăsime), pește slab și să evitați consumul de alcool, de alimente prăjite și de băuturi carbogazoase.

Regim pentru ficat: Insuficiența hepatică

Insuficiența hepatică reprezintă acea afecțiune a ficatului, care îl oprește să își mai îndeplinească toate funcțiile. Primele semne, care trădează apariția acestei boli, apar în momentul în care mai mult de 80% din celulele ficatului nu sunt funcţionale.

Pentru aceasta, puteți consuma ciorbe de legume, fructe acide (lămâi, portocale, mandarine, grepfrut) și să evitați consumul de alcool, cafea, băuturi carbogazoase.

alimente bune pentru ficat

În concluzie, dacă vă confruntați cu probleme hepatice, puteți consuma supe ușoare de carne, legume, zarzavat sau supe cremă, ouă fierte, lactate, pește slab, legume, fructe, făinoase și sucuri naturale de fructe sau legume.

Interzis este să consumați alimente prăjite, brânză foarte grasă, alune, fistic, caju, ciocolată, alcool ș.a.m.d.

De precizat este că regimul alimentar trebuie personalizat în funcție de pacient. Așa că, nu mai stați pe gânduri și vizitați un medic specialist.

Adauga un comentariu