Secretele istoriei

Regina Maria, de la Missy, la Maiestatea Sa, Regina Maria a Romaniei

Publicat: 19 nov. 2013
3
E anul 1875, 29 octombrie. In editia sa de dupa-amiaza, ziarul londonez Times anunta ca la Eastwell Park, in Kent, la ora 10:30, in familia ducelui de Edinburgh si Coburg, fiul reginei Victoria, si a ducesei Maria Alexandrovna, fiica tarului Alexandru al II lea, a deschis ochisorii albastri Marie Alexandra Victoria. Missy va fi porecla de alint a rasfatatei printese, ce va creste alaturi de un frate si inca trei surori. Daruita cu mestesugul scrisului va povesti despre varsta de aur cu un condei inmuiat in culorile fericirii.
Missy, frumoasa Europei 
La 11 ani ajunge cu familia in Malta. Intr-un rai mediteraneean, unde oamenii aveau fete si nu masti, si cand zimbeau o faceau de fericire, Missy se va desparti pe nesimtite de varsta inocentei si va trece gratios spre adolescenta. Se vorbea deja despre ea ca despre cea mai frumoasa printesa a Europei. Talentata si spontana peste tot ceea ce insemna eticheta impusa de rangul ei nobiliar. Va simti insa cat de subtire devine granita dintre bine si rau, dintre iluzie si realitate atunci cand nu esti muritor de rand. Va invata ca suferinta nu se sperie de insemnele regale. In Malta traieste prima poveste de iubire cu varul ei, George. Va trece, dezamagita, pe langa o casatorie din dragoste, rara la vremea aceea, si pe langa palatul Buckingham, ca resedinta permanenta. Pentru ca George va ajunge pe tronul Marii Britanii mai curand decat se astepta nerabdatoarea ei mama. Care a refuzat nu numai cererea printului, ci a impiedicat si idila cu un alt viitor britanic celebru. Winston Churchill.
Azi suna caraghios si anacronic ca ,,o printesa trebuie sa se marite cu mult inainte de-a incepe sa gandeasca singura“. Dar daca ne amintim ca toate astea se intamplau intr-o Europa in care erau mai multe familii regale decat regate sau imperii, mai multe capete decat coroane si printi mostenitori in care dadea strechea dragostei si renuntau la deliciile coroanei pentru deliciile iubitei morganatice, aproape ca intelegem graba si preocuparea Ducesei ca Missy sa faca o partida care sa-i asigure cat mai curand un tron, scrie revistatango.ro.
Si privirile i s-au oprit asupra Principatului Romaniei si printului mostenitor, Ferdinand, din familia dinastica Hohenzollern. Asa ca, in 1893, Missy va ajunge in noua ei tara ca mireasa a unui barbat cu 10 ani mai mare, ce suferea din dragostea pentru o alta femeie. Poeta Elena Vacarescu. Casatoria panaceu va duce spre tron si coroana, dar nu va avea acelasi drum cu iubirea. Pentru ca inima lui Ferdinand va ramane daruita femeii exilate la Paris, pe care o va iubi pana la moarte. Va ajunge fata de fiul sau rebel, Carol, un lup moralist, batran si bolnav, dar vehement, desi a simtit pe blana lui ca dragostea nu imperecheaza dupa rang, ci dupa suflet.
Ani multi dupa, regina Maria va scrie cu tristete: ,,Nu erau timpurile pentru ca cineva ca mine sa-si poata face singura alegerea.“ Si nu era vorba de tara de adoptie, pentru ca ei ii va face o minunata declaratie de dragoste. Pe care si-ar fi dorit, cu siguranta, sa i-o poata face si regelui ei: ,,Aveam 17 ani cand am plecat spre tine. Eram tanara si ignoranta, si foarte mandra de tara mea natala. Dar te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriei si a durerii mele, minunata patrie care locuiesti in inima mea.“ 
Adauga un comentariu