Secretele istoriei

Regina Victoria, bunica Europei

Publicat: 14 ian. 2014
3
Domnia reginei Victoria a Marii Britanii este considerata un model de succes politic si de multumire nationala. Avand doar 18 ani cand a urcat pe tron, Victoria a domnit aproape 64 de ani – de la 20 iunie 1857 pana la moartea ei, la 22 ianuarie 1901. Desi puterea ei era in mare parte simbolica, in timpul domniei ei Marea Britanie a devenit cea mai mare putere a lumii in secolul al XIX-lea. In 1876 a fost incoronata Imparateasa a Indiei, titlu ce simboliza vastele posesiuni coloniale ale Marii Britanii; se spunea ca pe vremea reginei Victoria in Imperiul Britanic soarele nu apunea niciodata.
La trei ani dupa ce a devenit regina, Victoria s-a casatorit cu varul ei primar, Albert de Saxa-Coburg-Gotha.
Vezi si Regina Victoria a Marii Britanii 
S-au casatorit din dragoste; Victoria scria ca se simtea „paralizata“ cand sotul ei era departe. I-a daruit noua copii si a suferit ingrozitor cand el a murit in 1861, in al 22-lea an de casnicie. Inainte de a muri, printul Albert a casatorit-o pe fiica lor cea mare, Victoria, cu printul mostenitor al Prusiei, Frederic, instituind astfel o politica matrimoniala care va face din vaduva lui „bunica Europei“.
Vezi si Gesturile romantice ale unor personalitati istorice  
Tanara Victoria a fost pentru scurt timp Imparateasa Germaniei, dar fiul ei, Wilhelm al II-lea, a fost Kaiserul german din Primul Razboi Mondial. Prin casatoriile celorlalti copii ai ei, regina Victoria a devenit bunica ultimei tarine a Rusiei, Alexandra, si a sotiilor regilor Norvegiei, Romaniei, Suediei si Spaniei. Primul nascut si succesorul ei, Eduard al VII-lea, a fost strabunicul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
sursa: Mari enigme ale trecutului, Reader’s Digest/istoriiregasite
Adauga un comentariu