International

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai

Publicat: 28 apr. 2022
O masa plina de ruble si dolari
Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai

Regiunea Herson din Ucraina, care în prezent este ocupată de ruși, va trece la rublă de la 1 mai, potrivit presei ruse, citată de CNN. Kirill Stremousov, vicepreședintele administrației regiunii, a anunțat că perioada de tranziție va dura până la patru luni, timp în care vor fi în circulație atât  rubla  rusească, cât și grivna ucraineană.

Cei de la CNN au precizat că nu au reușit să verifice independent declarația vicepreședintelui Kirill Stremousov. Potrivit altor rapoarte, rușii au instalat, marți, un nou guvern local în Herson.

Acest lucru a avut loc la câteva zile după ce forțele rusești au preluat controlul asupra clădirii Consiliului Local din Herson, înlăturând guvernul ales.

Ucraina, îngrijorată de provocările din regiunea pro-rusă a Republicii Moldova

Oficialii ucraineni sunt îngrijorați de incidentele petrecute în regiunea separatistă. Ei au vorbit despre riscul deschiderii unui alt front în conflictul cu Rusia — de-a lungul graniței cu Moldova, în sud-vest.

Exploziile din regiunea separatistă a Republicii Moldova de la începutul acestei săptămâni i-au determinat pe oficialii ucraineni să afirme că serviciile de securitate ale Rusiei plănuiau provocări în  Transnistria, ca pretext pentru a deschide un nou front în război.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodymyr Zelensky, a declarat miercuri televiziunii ucrainene că ”întotdeauna am considerat Transnistria drept o rampă de lansare de la care ar putea exista unele riscuri pentru noi, pentru regiunile Odesa și Vinița”.

”Există un anumit contingent militar de ruși, este undeva între 1.500-2.000 de oameni”, a adăugat acesta. În schimb, el a precizat că majoritatea oamenilor din Transnistria au fost integrați în Moldova și Europa.

Care ar fi următoarea țară pe lista lui Putin. Diplomat ucrainean

Următoarea țară pe lista lui Putin. Reprezentantul ucrainean al Ambasadei de la București a declarat că planurile rușilor acum ar fi de capturare a Donbasului și a culoarului terestru spre Crimeea, dar, de asemenea, rușii vor și porturile Odesa și Mariupol.

Diplomatul a menţionat că Mariupolul le oferă ruşilor o cale strategică în Crimeea pe uscat, având în vedere că planul lor iniţial conţine ocuparea ţărmului Mării Negre. De altfel, mai sunt şi alte oraşe avut în vedere de Rusia, precum Herson sau Novorossiya.

„Pericolul există. Regiunea Nikolaev rezistă și asta îi încurcă pe ei în atacarea Odesei”, a declarat deputatul ucrainean.

Diplomatul Păun Rahovei a mai adăugat că cea mai mare problemă a forțelor ucrainene este cerul deschis, având în vedere că în aer forțele ruse prevalează și în fiecare zi sunt bombardamente. Având în vedere că acum Odesa este cea mai vizată, bombele armatei ruse căzând foarte aproape de infrastructură civilă, oficialul Ucrainei consideră că soluţia ideală ar fi închiderea cerului.
Adauga un comentariu