Eveniment-Social

Regizorul, actorul și coordonatorul Teatrului Studențesc „Ludic” din cadrul CCS Iași a dialogat despre ediția XIV a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, în studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 30 nov. 2020
Actorul şi regizorul Andrei Ciobanu, coordonatorul Teatrului Studențesc "Ludic" din cadrul Casei de Cultură a Studenților (CCS) Iaşi a venit în Studioul BZI LIVE

Luni, 30 noiembrie 2020, la ora 15.00 a  fost programată o nouă şi interesantă producţie media în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE! În prim-plan a fost povestea de succes, plecată de la visul unui om deosebit al Iaşului, apreciată şi cunoscută în toată lumea! Despre un eveniment special dedicat teatrului, alături de actorul şi regizorul Andrei Ciobanu, coordonatorul Teatrului Studențesc „Ludic” din cadrul Casei de Cultură a Studenților (CCS) Iaşi.

Acesta a vorbit despre ediţia din acest an, a XIV-a, a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, organizat la Casa de Cultură a Studenţilor. Actor şi regizor, Andrei Ciobanu activează şi în echipa Ateneului Naţional din Iaşi. Acesta, de peste 3 ani s-a alăturat trupei de actori a Ateneului, iar publicul a recunoscut spontaneitatea, naturaleţea şi creativitatea, întrucât el regizează şi joacă de câţiva ani atât pe scena Ateneului dar şi în spaţii neconvenţionale. Este iniţiatorul conceptului de sit-down comedy în Iaşi, l-aţi văzut în reclame, în diferite emisiuni în calitate de moderator sau invitat, organizator de spectacole pentru copii cu trupă să „Andirino”.

În perioada 3-6 decembrie, Iaşul este gazda celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași prin Teatrul Studențesc „Ludic”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Ministerul Tineretului și Sportului

De arată că, alături de Andrei Ciobanu, principalul subiect ce a fost dialogat în Studioul BZI va ţine de faptul că, în perioada 3-6 decembrie 2020, Iaşul este gazda celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași prin Teatrul Studențesc „Ludic”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Ediția din acest an a manifestării se va desfăşura sub auspiciul aniversării a 42 de ani de la înfiinţarea Teatrului „Ludic”, al cărui iniţiator a fost Aurel Luca, plecat într-o lume mai bună acum 3 ani.

Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase

Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatrul nonverbal – toate reunite sub semnul calității și al pasiunii pentru teatru.

Spectacolele poartă mesaje puternice și transmit emoție, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare. Noutatea va fi că ediția din anul acesta se va desfășura on-line, reprezentațiile artistice ale trupelor invitate din țară vor fi transmise pe pagina de Facebook a instituției. Totodată, o altă noutate este că evenimentul din acest an va fi o ediție-concurs. Astfel, juriul format din persoane specializate din domeniu, dar și un reprezentant al publicului, care va viziona spectacolele participante, urmând mai apoi a desemna câștigătorii. De menționat este că nu vor lipsi și spectacole pentru copii, workshop-uri, dar și spectacolele Teatrului Studențesc „Ludic”.

Creatorul celui mai curat şi frumos ambasador cultural al Iaşului

Trebuie spus că, tradiția, munca și reușitele Ludicului, coordonate acum de, actorul și tegizorul Andrei Ciobanu are la bază o poveste și un om special. Aurel Luca este legat de locul unde spiritul dramaturgic este încărcat de pasiunea şi prospeţimea mereu tânăra a sufletului! Este vorba de o istorie originală şi încărcată de un sentiment mereu viu şi liber care, de peste patru decenii, a dat viaţa şi succes internaţional Teatrului Ludic. El a fost omul a cărui mare parte din viaţa s-a confundat cu acesta.

Regizorul Aurel Luca a fost întotdeauna un mecanism vital şi mereu pulsând de prospeţime artistică. Dovadă este succesul de care se bucură şi de faptul că este admirat şi respectat de cele câteva zeci de mii de spectatori din turneele internaţionale şi iubit de spectatorii constanţi din ţară, an de an.

Poveste, sentiment, inspiraţie, devotament şi sacrificiu

Poveste, sentiment, inspiraţie, devotament şi sacrificiu, acestea sunt cuvintele, mult prea sărace, care îl pot caracteriza şi defini pe Aurel Luca. Ani întregi a respirat alături de „copilul”, aşa cum îi plăcea să alinte Ludicul.
A pus bazele, încă din 1974, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), primei formaţii studenţeşti de teatru care se numea Eidos. Ineditul şi formă specială a spectacolelor de la Ludic au fost date de spectatori şi, în special, de faptul că aceştia deveneau „personaje”. Mai mult, participarea constantă a acestora la fiecare reprezentaţie teatrală da forţa şi vitalitate unică.

„Noi avem publicul nostru”

„Noi avem publicul nostru, public care vine în mod constant şi ne asigură o posibilitate de colaborare şi de comunicare. În sălile noastre, care sunt mici, spectatorul devine un personaj şi se simte acest lucru. Se implică şi este implicat direct în spectacol, devenind un personaj artistic şi colaborarea devine foarte apropiată, dar şi foarte intimă. Avem un public ce ne bucura foarte mult şi care ne apreciază”, spunea, într-un interviu acordat reporterilor BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI) în decembrie 2016, Luca. În urmă cu 3 ani, acesta a plecat prea devreme dintre noi.

Clubul de Teatru „Ludic” de la Casa de Cultură a Studenților din Iaşi

Formația a fost înființată în anul 1978 când Aurel Luca, tânăr absolvent de Filosofie, a dorit să ducă mai departe pasiunea pe care o avea pentru teatru, încă de pe băncile liceului. Casa de Cultură a Studenților a fost spațiul care i-a oferit regizorului șansa de a monta spectacolele ce îl consacraseră deja în mediul artistic ieșean. Inițial, trupa s-a numit „Vorba”, nume ce a trebuit schimbat din pricina contextului politic, considerându-se că are valențe subversive. Astfel, Aurel Luca a ales un alt nume pentru cel ce avea să-i devină copil vreme de decenii – „Ludic”.

În anul 2018, Teatrul Studențesc „Ludic” capăta o nouă identitate, odată cu aniversarea celor 40 de ani de existență, numindu-se în prezent Teatru Studențesc „XL”

Aici s-au format generații întregi de studenți în spiritul frumosului, al iubirii față de teatru, al respectului față de public. Limbajul universal al teatrului a unit generații la rând peste 250 de studenți și alte câteva mii care s-au bucurat de pasiunea acestora. Și toate s-au întâmplat vreme de aproape 40 de ani, sub îndrumarea atentă a regizorului Aurel Luca. Repertoriul Teatrului Studențesc „XL” a fost mereu unul bogat – atât cantitativ, cât și calitativ. S-au jucat spectacole de facturi diferite, cu distribuții largi sau într-un singur personaj, de la comedii savuroase la drame angajate.

Deschis dialogului internațional prin performanțele artistice recunosute în lumea mondială a teatrului

Teatrul Studențesc „XL” a fost primit în anul 1993 în organismul internațional al teatrului mondial – Asociația Internațională de Teatru Amator (AITA), devenind, astfel, prima formație din România membră cotizantă al acestei organizații. Teatrul „XL” a reprezentat teatrul din România, fiind selectat de jurii internaționale la peste 100 de festivaluri internaționale în peste 45 de țări de pe aproape toate continentele. În plus, Teatrul Studențesc „XL” a jucat și pentru comunitățile românești din străinătate, onorând de fiecare dată invitațiile acestora cu spectacole care le-au adus patria mamă puțin mai aproape.

Adauga un comentariu