Actualitate

Regizorul Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi, Ovidiu Lazar in Studioul BZI LIVE: „Viitorul manager al Nationalului iesean trebuie sa stie cum sa IMPACE diferitele generatii de actori…” – FOTO/ VIDEO

Publicat: 28 ian. 2019

@ Luni, 28 ianuarie 2019, incepand cu ora 15.00 in lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programata o editie din culisele vietii culturale si artistice ale celui mai vechi teatrul modern al Romaniei anume Nationalul iesean – TNI Vasile Alecsandri @ Totul intr-un dialog cu hatrul, originalul si pasionalul regizor Ovidiu Lazar, personajul care de peste trei decenii activeaza si slujeste cu succes faimoasa institutie @ Alaturi de acesta au fost abordate teme legate de: activitatea si cariera sa, ce inseama munca si viata de regizor si artist in Romania, proiecte derulate sau pe care le are in plan sa le realizeze, relatia cu actorii, cele mai frumoase amintiri @ Pe de alta parte, regizorul Ovidiu Lazar a dialogat despre conditia Teatrului romanesc, relatia cu publicul @ Interesant este ca acesta a oferit viziunea sa despre cum ar trebui sa actioneze, sa coordoneze si sa managerieze Nationalul iesean viitorul director al celui mai vechi teatru modern al Romaniei @ Emisiunea completa cu acesta poate fi urmarita AICI:

Pe 28 ianuarie 2019, incepand cu ora 15.00 in lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programata o editie din culisele vietii culturale si artistice ale celui mai vechi teatrul modern al Romaniei anume Nationalul iesean (TNI) Vasile Alecsandri din Iasi. Totul intr-un dialog cu hatrul, originalul si pasionalul regizor Ovidiu Lazar, personajul care de peste trei decenii activeaza si slujeste cu succes faimoasa institutie. Alaturi de acesta au fost abordate teme legate de: activitatea si cariera sa, ce inseama munca si viata de regizor si artist in Romania, proiecte derulate sau pe care le are in plan sa le realizeze, relatia cu actorii, cele mai frumoase amintiri @ Pe de alta parte, regizorul Ovidiu Lazar a dialogat despre conditia Teatrului romanesc, relatia cu publicul.

ANUNT CULTURAL al ANULUI, facut la BZI LIVE! "Iasul este peste Timisoara, orasul desemnat Capitala Culturala Europeana" – GALERIE FOTO, VIDEO

"Viitorul manager al Nationalului iesean trebuie sa stie cum sa IMPACE diferitele generatii de actori…"

Interesant este ca acesta a oferit viziunea sa despre cum ar trebui sa actioneze, sa coordoneze si sa managerieze Nationalul iesean viitorul director al celui mai vechi teatru modern al Romanie. Totul este legat de contiexul in care, actualului director al TNI Iasi, Cristian Hadji-Culea ii expira mandatul in primavara acestuia an si nu se stie daca va continua sa coordoneze institutia. "Eu, unul, nu-mi doresc sa fiu director la Nationalul iesean deoarece, eu sunt regizor si simt ca sunt in plenitudinea creatiei mele de regizor. Ca sa fi manager trebuie sa stai mult la birou si sa ai parte de multa birocratie. Pe de alta parte, eu am lucrat cu mari directori ai acestei institutii si, din punctul meu de vedere, "Viitorul manager al Nationalului iesean trebuie sa stie cum sa IMPACE diferitele generatii de actori…". a transmis Lazar.

"Publicul trebuie sa plece de la un spectacol acasa si sa problematizeze ceea ce ce a vazut"

DETALII SPECTACULOASE legate de soarta Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi la BZI LIVE. Invitat special, managerul Cristian Hadji-Culea a DEZVALUIT un element legat de VIITORUL sau – GALERIE FOTO, VIDEO      

 

Pe de alta parte, regizorul Ovidiu Lazar a vorbit si despre ceea ce inseamna rolul unui spectacol pentru public, despre atitudine si despre ceea ce inseamna atutudine civica. "Eu sunt un regizor, ca sa spun asa, mai clasic… Publicul trebuie sa vina la spectacolele Nationalului iesean, ca platitor de bilete si nu ca vanator de invitatii, pentru a vedea ceva care, dupa ce ajunge acasa, sa-l faca sa problematizeze ceea ce a vazut, sa-si puna intrebari. Mie, acum, nu-mi place ca un actor vine cu zece minute inainte de spectacol, chiar nu e bine asa ceva… Si am lucrat cu mari actori care, ajungeau cu doua ore inainte de reprezentatie tocmai pentru a intra in spiritul piesei, al rolului", a mai scos in prim-plan Lazar. Nascut la 7 februarie 1960, Bacau acesta este, in perioada 1982 – 1987 student al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti, Facultatea de Regie Teatru, la clasa prof. Catalina Buzoianu – Gheorghe Vitanidis, asistenti Cristian Hadji-Culea – Nicolae Opritescu. Sustine examenul de licenta cu spectacolul "O noapte furtunoasa", pe scena Teatrului National din Iasi. Din 1987 pâna în prezent este angajat ca regizor artistic al Nationalului iesean unde a pus in scena zeci de spectacole. Piesele regizate de acesta au un succes la public dar si la critici, de-a lungul anilor fiind laureat si distins cu premii importante.

În anul 1996 a participat la cea de-a 340-a Sesiune a Seminarului de la Salzburg, Austria, cu tema "Puterea teatrului", unde a avut ocazia sa schimbe opinii despre teatru cu Arthur Miller, Ariel Dorfman, Andre Brink sau Benedict Nightingale. În 2001 a fost invitat la Congresul International de Teatru de la Salonic, Grecia, unde a prezentat dizertatia "Teatrul, între frica si speranta". A publicat numeroase articole si studii atât în presa ieseana, cât si în reviste de specialitate nationale, iar în 2005 a publicat la Editura Princeps Edit studiul "Doctorii doctorului Cehov". A realizat numeroase colaborari la Radio si Televiziune. Este lector universitar la Universitatea Nationala de Arte (UNAGE)George Enescu Iasi, Departamentul Teatru. Este unul din initiatorii Programului "Artschool" al Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER), care are ca scop introducerea teatrului ca forma de educatie în comunitatile de copii. Mesajul sau special catre publice este "Fara Teatru, viata este ca cerul fara stele!". Emisiunea completa cu acesta poate fi urmarita AICI:

Adauga un comentariu