Actualitate

REGRETE ETERNE! Marele profesor si istoric Gheorghe Buzatu a murit

Publicat: 20 mai 2013
1

@ Momente de tristete si de durere in mediul academic iesean  @ Indragitul si reputatul profesor si istoric Gheorghe Buzatu, stabilit la Iasi, a murit @ Ajuns la varsta de 74 ani, acesta a suferit un stop cardio-respirator @ El va fi inmormantat joi, 30 mai

Ieri, viata academica si culturala romaneasca a devenit mai saraca. Ajuns la venerabila varsta de 74 ani, respectatul si apreciatul istoric si profesor universitar Gheorghe Buzatu a murit. Trupul neinsufletit al acestuia va fi depus, incepand de astazi, la Biserica Sfantul Lazar din Centrul Civic, iar slujba religioasa va avea loc, in acelasi loc, joi, la ora 12.00. Acesta s-a nascut pe 6 iunie 1939, in comuna Sihlea din judetul Vrancea. Dupa absolvirea studiilor de X clase ale scolii elementare alaturi de Liceul Regele Ferdinand din orasul Ramnicu Sarat (1946-1956), a urmat cursurile Facultatii de Filologie – Istorie de la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC) din Iasi (1956-1961). In anul 1971, a obtinut doctoratul in Istorie la aceeasi institutie. A lucrat pe postul de cercetator stiintific la fostul Institut de Istorie si Arheologie A. D. Xenopol, in perioada 1961-1992, cat si de cercetator stiintific principal I al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei din Iasi a Academiei Romane. Din anul 1997 a predat Istoria Contemporana si Relatii Internationale la Universitatea din Craiova.

Pana in aceste zile a coordonat Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana. Activitatea stiintifica a profesorului Buzatu cuprinde un impresionant numar de studii, articole si lucrari istorice: 55 carti publicate sub nume propriu, 70 volume coordonate sau in colaborare, autor a peste 500 de studii si micromonografii, articole, eseuri, prefete, note. El a fost si coordonatorul prestigioasei colectii „Romanii in istoria universala” ce a ajuns la 142 volume. In iunie 2007, Senatul Universitatii Ovidius din Constanta, la propunerea Facultatii de Istorie si Stiinte Politice, i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. In decembrie 2008, Adunarea Generala a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania l-a ales pe prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu drept membru corespondent. Retras si modest, ultimii ani de viata i-a dedicat activitatii de cercetare riguroasa in cabinetul pe care il avea oferit de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad. Aici, orice om pasionat de trecutul neamului dar si de un dialog inteligent avea usa deschisa si un gand bun. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! 

Comentarii
 • Marele istoric roman ramane nemuritor prin exceptionala sa opera. Savantul Gheeorghe Buzatu ramane pentru toti un model de probitate profesionala si morala.Poporul roman ii este recunoscator pentru intreaga opera si pentru mostenirea culturala pe care ne-a lasat-o. Dumnezeu sa il aseze in ceata Fericitilor!

  • La fel ca si regretatul Valeriu Florin Dobrinescu nu a incaput in Universitatea condusa de penalii de la Cuza-Iasi. Ambii au trebuit sa gaseasca recunoastere la Craiova.
   Din anul 1997 a predat Istoria Contemporana si Relatii Internationale la Universitatea din Craiova.
   In iunie 2007, Senatul Universitatii Ovidius din Constanta, i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.
   Cabinetul il avea oferit de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad.

   • De ce nu si-au gasit loc nici el si nici Valeriu Florin Dobrinescu la UAIC? De ce a trebuit sa isi gaseasca un cabinet la USAMV ? De ce ?

 • Dumnezeu sa-l odihneasca!Cand te gandesti ca i s-au propus multe functii si le-a refuzat,iti dai seama ce om mare a fost.

 • Acum la Marea Despartire de Profesorul Buzatu, cuvintele nu isi mai au rostul, raman pentru eternitate, alaturi de marii istorici si oameni de stat, drept marturie intreaga opera, concretizata in sutele de volume. Astazi ne luam ramas bun de la un adevarat Patriot roman, care alaturi de marea lui dragoste Maresalul Antonescu, va veghea de sus la o Romanie pe care o vedea mai buna. Adio Profesore, fie sufletul cuprins in lantul vietei vesnice.

 • Cat de nedreapta este viata, atunci cand ia de langa noi pe cei mai buni. Gheorghe Buzatu a fost si va ramane cel mai mare istoric al perioadei moderne. Cat despre Dumnezeu, poate ca El s-a saturat sa lase intre noi, cei pacatosi, un suflet ca al marelui istoric.

 • Si Buzatu si Caprosu au fost doua mari personulitati ale Iasului conte,poran. Serviciile aduse de ei Romaniei, peste hotare, ca agenti de influenta ideologica, in perioada national-comunista, au fost imense. Dumnezeu sa-i odihneasca pe amindoi, alaturi de marele patriot care a fost Nicolae Ceausescu, inspiratorul lor suprem.

Adauga un comentariu