News Flash:

REGULAMENT

28 Ianuarie 1999
1289 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
•pentru aplicarea Decretului nr. 328/1996 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contaventiilor in acest sector, (cu modificarile ulterioare)

Capitolul I
Dispozitii generale

Art. 1. Dispozitiile prezentului regulament se aplica circulatiei pe drumurile publice.
Pe drumurile care nu sunt deschise circulatiei publice se aplica, daca este cazul, reguli stabilite de administratorul acelor drumuri. La intrarea pe aceste drumuri cel care le administreaza va instala, in loc vizibil, un panou cu inscriptia "Drum interzis circulatiei publice".
Art. 2. Organele politiei si consiliile judetene sau ale municipiului Bucuresti vor intreprinde actiuni continue de popularizare a regulilor de circulatie.
Organele politiei, prin intermediul presei, radioteleviziunii si cinematografiei, vor da indrumari practice pentru circulatia pe drumurile publice in conditii speciale, cu aratarea consecintelor nerespectarii regulilor de circulatie in aceste cazuri.
Art. 3. Institutiile si cadrele medicale abilitate, care constata, cu orice prilej, ca o persoana posesoare de permis de conducere este inapta medical pentru a conduce un autovehicul ori sufera de o afectiune medicala incompatibila cu calitatea de conducator auto, sunt obligate sa comunice despre aceasta de indata serviciului politiei rutiere in a carui raza teritoriala cel in cauza isi are domiciliul sau resedinta.
Art. 4. Sunt interzise inchiderea sau crearea de restrictii pentru circulatia vehiculelor sau a pietonilor, depozitarea de materiale ori lasarea de obiecte pe partea carosabila a drumurilor publice si a trotuarelor, fara acordul prealabil al organelor de politie. Executantii de lucrari in partea carosabila a drumurilor publice au obligatia ca, la terminarea lucrarilor, sa aduca portiunea de drum respectiva la starea tehnica initiala, stare verificata si atestata de administratorul drumului si de organul de politie care a avizat executarea lucrarilor.
Lucrarile care se executa in zona drumului public, precum si obstacolele producatoare de restrictii pentru circulatie trebuie sa fie semnalizate conform instructiunilor comune elaborate de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor.
In caz de producere a unui eveniment rutier, ca urmare a starii tehnice a drumului public sau a semnalizarii necorespunzatoare a obstacolelor sau a lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, respectiv executantul lucrarilor, raspunde contraventional, civil sau penal, dupa caz.
La sesizarea organelor de politie, administratorul drumului public este obligat sa ia masuri de remediere sau de inlaturare imediata a cauzelor generatoare de evenimente rutiere datorate configuratiei, starii sau dotarii tehnice corespunzatoare a drumului.
Art. 5. Organele cailor ferate, de acord cu organele de stat care administreaza drumurile si cu organele politiei, vor stabili in raport cu intensitatea circulatiei si cu conditiile de vizibilitate, trecerile la nivel cu calea ferata care necesita sa fie prevazute cu bariere sau cu semnalizare optica ori acustica.
La trecerea la nivel cu calea ferata fara bariere, organele cailor ferate, impreuna cu administratorii drumurilor publice, precum si cu detinatorii terenurilor invecinate vor lua masuri pentru inlaturarea obstacolelor ce impiedica vizibilitatea caii ferate, potrivit standardelor in vigoare, de la locul unde conducatorii vehiculelor sunt obligati sa opreasca potrivit prezentului regulament.
In cazul cand, la trecerile la nivel prevazute in alineatul precedent, organele de stat care administreaza drumurile publice, impreuna cu organele cailor ferate si cu acordul organelor politiei, vor lua masuri, dupa caz, pentru:
- mutarea trecerii la nivel pe alt amplasament cu vizibilitate;
- desfiintaea trecerii la nivel cu abaterea circulatiei rutiere pe alta trecere la nivel invecinata, cu vizibilitatea asigurata sau avind bariera pazita;
- instalarea de paza sau dispozitive automate, in ordinea urgentei stabilite de aceste organe.
Art. 6. Statiile de tramvaie, troleibuze sau autobuze, precum si traseele acestor autovehicule, se stabilesc de intreprinderile de transport in comun cu acordul organelor politiei.
Daca, in localitati, traseele tramvaielor, troleibuzelor sau autobuzelor trec peste calea ferata la acelasi nivel, in amandoua partile, inainte de trecere, trebuie sa existe statii de oprire.
Art. 7. Este interzisa organizarea de concursuri sau antrenamente ori a altor manifestari sportive pe drumurile publice fara acordul prealabil al organelor politiei.
Art. 8. Este interzisa lasarea pe drumurile publice a animalelor nesupravegheate.

Capitolul II
Reguli privind circulatia pe drumurile publice
Sectiunea I
Mijloace de semnalizare rutiera, semnalele agentului de circulatie si ale conducatorilor de vehicule

Art. 9. Persoanele care folosesc drumurile publice trebuie sa se conformeze semnificatiei mijloacelor de semnalizare rutiera, semnalelor agentului de circulatie si ale conducatorilor de vehicule.

A. Indicatoare
Art. 10. Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:
a) de avertizare;
b) de reglementare, care pot fi:
- de prioritate;
- de interzicere sau restrictie;
- de obligare.
c) de orientare si informare.
Indicatoarele pot fi insotite de semne aditionale.

B. Marcajele
Art. 11. Marcajele aplicate pe drumurile publice sunt:
a) longitudinale, care pot fi:
- de separare a sensurilor de circulatie;
- de delimitare a benzilor de circulatie;
- de delimitare a partii carosabile;
b) transversale, care pot fi: - de oprire;
- de cedare a trecerii;
- de traversare pentru pietoni;
- de traversare pentru biciclisti;
c) alte marcaje, care pot fi:
1. diverse: - de ghidare;
- pentru spatii inguste;
- pentru spatii interzise;
- pentru interzicerea stationarii;
- pentru statii de autobuze, troleibuze, taximetre;
- pentru locurile de parcare.
2. laterale:
- pe lucrarile de arta (poduri, pasaje denivelate, ziduri de sprijin etc.);
- pe parapete;
- pe stinci si copaci aflati pe platforma drumului;
- pe borduri.

C. Semnalele luminoase
Art. 12. Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au urmatoarele semnificatii:
a) semnalul de culoare verde permite trecerea.
In cazul in care pe semnalul de culoare verde sunt aplicate sageti directionale, conducatorii de vehicule vor circula numai in directia sau directiile indicate. Aceeasi obligatie revine conducatorilor de vehicule si atunci cand sagetile directionale sunt aplicate sub semnal, pe o tablita aditionala;
b) semnalul de culoare rosie interzice trecerea.
La aparitia acestui semnal, conducatorii de autovehicule vor opri inaintea marcajului de oprire sau, dupa caz, de traversare pentru pietoni, iar in lipsa acestuia, in dreptul semaforului. Daca semnalul este instalat deasupra sau de cealalta parte a intersectiei si nu exista marcaje de oprire, conducatorii de vehicule vor opri inainte de coltul intersectiei, respectand regulile de circulatie aplicate pentru intersectii. Pietonii nu trebuie sa se angajeze in traversarea partii carosabile decat dupa ce s-au asigurat ca acest lucru se poate face in siguranta. Pietonul surprins in timpul traversarii de semnalul de culoare rosie va continua deplasarea numai dupa ce s-a asigurat ca o poate face fara pericol, iar daca drumul este prevazut cu refugiu sau cu spatiu interzis circulatiei vehiculelor, va astepta pe acesta aparitia semnalului de culoare verde.
c) semnalul de culoare galbena, impreuna cu cel de culoare rosie, interzice trecerea.
La acest semnal, conducatorii de autovehicule vor opri, dupa caz, in locurile prevazute la lit. b) alin. 2. Daca semnalul de culoare galbena apare dupa cel de culoare verde, iar vehiculul se afla atat de aproape de semnal incat nu poate fi oprit in conditii de siguranta inainte de a fi depasit semnalul, acesta poate sa treaca.
Cand semnalul de culoare galbena functioneaza singur intermitent, conducatorii de vehicule care se apropie de acest semnal trebuie sa reduca viteza si sa respecte si regulile de circulatie aplicate pentru acea zona.
Art. 13. Autovehiculele prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta, pot circula prin intersectii, chiar daca semnalele luminoase ale semaforului interzic trecerea sau daca indicatoarele existente obliga la acordarea prioritatii ori interzic accesul.
Conducatorii autovehiculelor prevazute la alineatul precedent sunt obligati sa foloseasca din timp mijloacele de avetizare sonore si luminoase.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1579 (s) | 21 queries | Mysql time :0.021425 (s)