Boli si tratamente

Cele 8 reguli de aur ale sanatatii intestinale

Publicat: 02 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele 8 reguli de aur ale sanatatii intestinale
Reguli de aur ale sanatatii intestinale

Reguli de aur ale sanatatii intestinale. Ca un barometru, intestinul reacționează la diferitele emoții pe care le traim. Pentru a nu-l supăra și a-l lăsa să își desfășoare micile activități în pace, este mai bine să preluati conducerea.

Sistemul nostru digestiv este foarte sensibil. Sensibili la ceea ce mâncăm și bem, dar și la stilul nostru de viață, oaspeții nedoriti care trec prin el și chiar la emoțiile noastre.

Intestinul găzduiește aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii, împărțite în peste o mie de specii! 200 de milioane de neuroni îl aliniază și aproximativ 80% din sistemul nostru imunitar se află acolo.

Alege o dietă echilibrată și diversă

Fiind citit și auzit, acest sfat poate deveni plictisitor. Cu toate acestea, acesta este piatra de temelie a sistemului digestiv și cea mai sigură garanție a funcționării corespunzătoare a acestuia.

„Bolile digestive și intestinale sunt în mod clar mai puțin frecvente în țările în care există un consum redus de produse procesate, majoritatea fiind prea grase, prea dulci, prea sărate”, spuneprofesorul Laurent Peyrin-Biroulet, hepato-gastroenterolog, potrivit Top Sante.

Reguli de aur ale sanatatii intestinale. Mananca incet

În mod ideal, ar trebui să dedicăm cel puțin 30 de minute mesei. Mâncând încet și mestecând bine alimentele, optimizați secreția enzimelor necesare degradării lor, facilitează asimilarea acestora, ușurând astfel activitatea întregului lanț digestiv, inclusiv în intestinul subțire și colon.

Aportul de fibre

Într-adevăr, asupra lor se bazează armonia intestinală:

fibre insolubile cresc volumul bolului alimentar și efectuează o acțiune mecanică în tranzit;
fibrele solubile având un rol atât de reglare a tranzitului, cât și de prebiotice, adică hrănesc în mod specific bacteriile bune ale intestinului nostru și promovează astfel înmulțirea acestora.
Unde să le găsești? Cele mai multe alimente cu fibre conțin la fel de mult ca și solubile, dar unele sunt dominante:

fibre insolubile: produse din cereale integrale, fructe și legume cu coaja comestibilă (smochin, roșii, dovlecel, ardei, ridiche…), salată, țelină, conopidă, leguminoase, fructe uscate ..
fibre solubile: ovăz, secară, orz, alimente bogate în pectină (măr, pere, gutui, fructe de pădure, struguri, portocale, piersic, grapefruit) și inulină (cicoare, ceapă, usturoi, praz, usturoi, sparanghel, anghinare, anghinare, Ierusalim), salsify, endive).

Dar aceste repere sunt flexibile în funcție de starea sănătății intestinale: constipație, sindrom de colon iritabil, iar în caz de balonare izolată, este mai bine să reduceți fibrele dure (legume crude, salată) sau foarte fermentabile (alimente bogate în inulină, măr, leguminoase, varză, pepene galben, pepene verde, castravete, kiwi, struguri, fig).

Limitați alcoolul și cafeaua

Aceste băuturi, în special alcoolul, sunt foarte agresive pentru mucoasa gastrointestinală.

Protejează-te de salmonella

Aceste bacterii sunt implicate cel mai adesea în bolile transmise de alimente.

Reguli de aur ale sanatatii intestinale. Folosiți antibiotice numai atunci când este necesar

Aceste medicamente ne pot modifica profund flora intestinală. Ele limitează diversitatea microbiană și chiar pot afecta abilitățile bacteriilor noastre. Mesajul este clar: îl luăm doar dacă motivul este justificat (deci nu pentru o simplă răceală!), respectând durata prescrisă.

Fiti calmi

Intestinul este un fel de barometru al emoțiilor noastre. Nemulțumirea, furia, nerăbdarea sunt doar câteva dintre sentimentele noastre comune și, în general, orice activitate stresanta, au o influență asupra lui.

Nu vă abtineti sa mergeti la toaleta

Acest reflex poate, pe termen lung, să demotiveze complet sfincterul intern și să sfârșească provocând constipație cronică.

Adauga un comentariu