Diete si regimuri

Reguli de respectat cand consumi mancare japoneza

Publicat: 20 mai 2019
25

Regulile de eticheta care se aplica atunci cand alegi sa te rasfeti cu mancare japoneza sunt mult mai complexe decat evitarea coatelor de pe masa. Descopera ce trebuie sa stii daca vei manca supa miso, edamame, sushi, nigiri sau sashimi si cum sa bei sake fara sa atragi priviri curioase.
Vei merge intr-un local care serveste mancare japoneza dar nu stii sigur cum ar trebui sa te comporti in timpul mesei? Regulile sunt usor diferite de cele generale, asa ca este bine sa te familiarizezi din timp cu ele pentru a evita momentele neplacute. Iata cum trebuie sa procedezi cand consumi mancare japoneza:
 
1. Nu folosi excesiv prosopul umed. Multe restaurante cu specific japonez iti vor oferi un prosop umed imediat dupa ce te asezi la masa. Nu te lasa tentat de senzatia placuta si evita sa folosesti prosopul umed pentru fata sau gat. Este destinat exclusiv pentru maini. Dupa ce te-ai sters pe maini indoaie prosopul si pune-l intr-o parte. „Primesti acest prosop umed pentru ca vei lua cu mana unele preprate si te vei sterge din cand in cand pe el”, spune Chase Kojima, bucatar-sef la restaurantul Sokyo din Sydney.
 
2. Poti sorbi linistit. Chiar daca regulile obisnuite iti indica faptul ca sorbitul la masa este nepoliticos, in cultura japoneza este acceptabil sa ridici castronul cu o mana si sa sorbi supa miso direct, in timp ce iei din cand in cand cu lingura restul ingredientelor. Bucatarii japonezi considera sa sorbitul este un semn al satisfactiei clientilor, asa ca nu fi surprins daca vei auzi des sunetul in cadrul localului.
 
3. Nu bea niciodata singur. Sake si berea se consuma foarte des la restaurantele japoneze, dupa cum stie orice fan al sushi-ului, dar ai grija sa nu bei singur. Regulile de eticheta cer sa astepti ca toate paharele sa fie umplute, apoi sa permiti unei persoane sa faca un toast sau sa spuna pur si simplu „kanpai”, care inseamna „noroc” in limba japoneza. Dupa ce ridici paharul raspunde „kanpai” la randul tau, apoi bea. Japonezii considera ca este foarte politicos sa isi umple paharele reciproc, asa ca este ideal sa lasi un prieten care ia masa cu tine sa-ti umple paharul din cand in cand si sa faci si tu acelasi lucru. Nu este indicat sa-ti torni singur bautura in pahar.
 
4. Nu freca betisoarele intre ele. Ai scos vreodata betisoarele din ambalajul de hartie si le-ai frecat pentru a elimina posibilele aschii? Daca ai facut acest lucru probabil ca nici nu te-ai uitat la ele, iar acest lucru este considerat o insulta. Vei transmite restaurantului mesajul ca iti inchipui ca are betisoare de proasta calitate. In cazul in care gasesti totusi o aschie poti cere un nou set de betisoare.
 
5. Nu infige betisoarele in orez. Uneori nu stii sigur ce sa faci cu tacamurile, iar acelasi lucru se poate intampla si cu betisoarele. Poate iti place atat de mult mancarea incat in momentul in care iei o scurta pauza infigi direct betisoarele in orez, dar trebuie neaparat sa eviti acest gest. Motivul este fapul ca in timpul inmormantarilor in ritualul japonez in fata sicriului se pune un bol cu orez, cu betisoarele infipte vertical in el.
 
6. Nu da mancarea unui prieten folosind betisoarele. In general nu se da mancarea de la o persoana la alta, cu exceptia cazurilor in care este vorba despre bucati mici. In cultura japoneza nu este indicat sa folosesti betisoarele ca pe o furculita pentru a da altcuiva mancarea. Daca vrei sa imparti ceva cu un prieten pune bucatile pe o farfurie mica, apoi da-o mai departe. Gestul de a da mancarea cu betisoarele aminteste de ritualul prin care se dau oasele unei persoane incinerate folosind betisoarele, in timpul inmormantarilor.
 
7. Mananca in ordinea corecta. Probabil ca nu stiai ca exista o anumita ordine in care trebuie sa consumi preparatele, dar pentru eticheta este indicat sa incepi cu pestele cu gust mai usor si sa finalizezi cu cel mai gras, cu un gust puternic.
 
8. Termina ce ai comandat. Poate ca nu vrei sa pari lacom, dar in cultura japoneza este nepoliticos sa nu termini tot ce ai comandat, mai ales in cazul in care ai ales specialitatea bucatarului. Se considera o onoare faptul ca ii dai ocazia bucatarului sa-ti prepare ceva delicios, dar daca lasi mancare in farfurie vei fi considerat nepoliticos. Iata un motiv foarte bun pentru a comanda mai putin si a evita excesul de calorii. sursa: eva.ro
D.G.





Adauga un comentariu