News Flash:

Reguli noi pentru admiterea in universitati

20 Februarie 2007
1657 Vizualizari | 2 Comentarii
Dumitru Oprea
• Pentru studiile universitare organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica • "Din punctul meu de vedere, aceasta reglementare este un atac la libertatea cetatenilor, pentru ca nu cred ca exista un tanar care vrea sa urmeze o specializare intr-o limba straina si nu cunoaste acea limba", a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Al. I. Cuza
Locuri finantate de la bugetul de stat pentru candidatii din Uniunea Europeana, admitere pe domenii de studiu, si nu pe specializari, doctorat fara finalizarea masterului si fara sesiune de admitere la master in cursul unui an universitar, acestea sunt doar cateva dintre prevederile ordinului ministrului Educatiei care face referire la cadrul general de admitere din anul universitar 2007-2008. In vara, admiterea se organizeaza pe domenii de studii universitare pentru ciclurile de licenta, masterat si doctorat ale caror specializari sunt autorizate provizoriu sau acreditate. Pentru studiile universitare organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica. "Din punctul meu de vedere, aceasta reglementare este un atac la libertatea cetatenilor, pentru ca nu cred ca exista un tanar care vrea sa urmeze o specializare intr-o limba straina si nu cunoaste acea limba", a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Al. I. Cuza. Pot candida la admiterea in toate ciclurile de studii universitare cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare. De asemenea, un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget o singura data, pentru fiecare din cele trei cicluri de studii universitare. Studentii care au obtinut in perioada studiilor liceale distinctii (premiile I, II, III, mentiune, premii speciale) la olimpiadele scolare internationale beneficiaza de dreptul de a fi admisi si de a urma, pe locuri finantate de la buget, cursurile a doua specializari. Universitatile vor prevedea in metodologiile proprii, in conformitate cu legislatia in vigoare, si alte conditii specifice de admitere pentru castigatorii olimpiadelor si concursurilor scolare nationale si internationale. O reglementare destul de ciudata face referire la faptul ca absolventii care au terminat facultatea inainte de trecerea la sistemul Bologna, pot face doctoratul fara diploma de masterat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

momo  | #7386
Mai sa fie, taica rectore... Te temi ca nu le mai poti lua taxele la zevzeci.... D`aia, te pomenesti, cer universitatile anglo-americane test de limba, gen TOEFL sau altele, ca sa-i testeze pe studenti la motivatie....Ca limba stiu toti.... Toar`se, limba straina nu stiu nici profii lor bine, d`apai ei.... Eu zic sa nu-i mai lasam sa dea nici Bacul, ca doar n-or fi nebuni sa se duca la faculta fara sa stie sa scrie si sa ceteasca....Noi fiind tara in care toti prostii stau acasa si numai desteptii iau diplome....De te-ai duce la parlament evropean sa-i mai minunezi si p`aia cu panseuri de-astea....
Profesoara  | #7387
"Din punctul meu de vedere, aceasta reglementare este un atac la libertatea cetatenilor, pentru ca nu cred ca exista un tanar care vrea sa urmeze o specializare intr-o limba straina si nu cunoaste acea limba", a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Al. I. Cuza.
Stimate domn Oprea, ati fi uimit cati tineri se cred vorbitori de limbi straine doar pentru ca mormaie refrene pop sau rock, ori pentru ca stiu toate vorbele `radicale` din limba straina respectiva. Nu uitati ca vorbiti despre tineri romani. Intrebati-i pe membrii catedrelor de la litere cam cata limba straina stiu cu adevarat multi dintre studentii lor.
Nu fiti (nu faceti pe) naiv(ul). Un astfel de examen nu ar fi decat un atac la libertatea ignorantei.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1607 (s) | 22 queries | Mysql time :0.039821 (s)