News Flash:

Reguli noi pentru angajatorii aflati in criza

13 Iunie 2009
1509 Vizualizari | 0 Comentarii
• Angajatii trebuie sa raporteze orice schimbare in ceea ce priveste somajul tehnic • Pentru luna aceasta vor trebui depuse tabele cu numarul, numele si codul numeric personal al angajatului aflat in somaj tehnic

Conform ultimelor schimbari legislative, atunci cand vor depune declaratiile pentru luna iunie, angajatorii trebuie sa raporteze la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi si numarul salariatilor care au intrat in somaj tehnic. Concret, atunci cand vor veni sa depuna declaratiile lunare ce privesc evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, acolo unde este cazul, angajatii vor trebui sa anexeze un tabel care sa cuprinda numele si prenumele salariatului, codul numeric personal si perioada de intrerupere temporara. "Acolo unde este cazul, atunci cand vor veni in luna iulie sa depuna declaratiile lunare pentru luna iunie, angajatorii vor trebuie sa aiba anexat un tabel cu numarul si numele persoanelor care se afla in somaj tehnic", a explicat Elena Toarba, purtatorul de cuvant al AJOFM Iasi. Masura a fost luata in contextul situatiei economice dificile. Astfel, conform legislatiei in vigoare, in cazul in care apar intreruperi de activitate din motive tehnice sau economice si pe care angajatorul nu le declara ca fiind somaj tehnic, acesta are obligatia de a plati salariatilor un salariu de baza. In cazul in care declara, angajatorii vor plati, ca si pana acum, 75 la suta din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, din fondul de salarii. De specificat ca in ordonanta de Guvern care reglementeaza aceste noi cerinte, numarul 28 din 2009, nu se mentioneaza posibilele motive de intrerupere, ceea ce inseamna ca ramane la latitudinea angajatorului sa decida care sunt acestea. Nici durata intreruperilor de activitate nu este limitata in vreun fel sau modul in care perioadele de activitate se succed celor de intrerupere. Somajul tehnic presupune ca salariatii nu presteaza nici un fel de activitate, chiar daca ei raman la dispozitia angajatorului. Spre exemplu, ei pot fi prezenti la locul de munca, dar sa nu munceasca efectiv. Sau, la fel de bine, ei pot sta acasa, dar obligati sa raspunda la orice solicitare a angajatorului, daca aceasta este facuta in timpul programului obisnuit de munca. Reprezentantii AJOFM atrag atentia ca in aceste cazuri nu se vor folosi echipamentele InfoTouch.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2750 (s) | 22 queries | Mysql time :0.147802 (s)