Economic Local

Reguli pentru fermierii din judet, prinsi in esantionul de control APIA

Publicat: 02 iun. 2019
1

Incepand din aceasta saptamana, functionarii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi vor efectua controalele preliminare in fermele iesenilor care au solicitat subventii pentru anul 2019. Aceste controale preliminare, pe un anumit esantion de fermieri selectati, au ca scop verificarea respectarii conditiilor de ecoconditionalitate.

Astfel, orice fermier din judet care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite în scopul productiei).

In cadrul acestui control preliminar au fost selectati in jur de 500 de fermieri din judet, cu suprafete agricole cuprinse intre 10 si 50 de hectare. Daca beneficiarul sau reprezentantul acestuia nu permite efectuarea controlului la fata locului, cu exceptia cazurilor de forta majora si a circumstantelor exceptionale, cererea de ajutor sau de plata se respinge.

Vezi si: Acestia sunt functionarii din Iasi care au lucrat pana la miezul noptii! Totul a avut loc in cadrul cele mai mari campanii din Iasi – FOTO

Nerespectarea de catre femieri (din neglijenta, din nestiinta sau în mod intentionat) a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la aplicarea sanctiunilor administrative de reducere a platilor sau excluderea de la plata, pentru unul sau mai multi ani, dupa caz, potrivit APIA.

In acest an, in campania de depunere a cererilor unice de plata au fost inscrisi peste 21.000 de fermieri care lucreaza aproximativ 270.000 de hectare de teren agricol.

 

Adauga un comentariu