Diete si regimuri

Reguli pentru o dieta antiinflamatoare eficienta

Publicat: 19 nov. 2018
25

In cadrul unei diete antiinflamatoare trebuie sa dai prioritate alimentelor naturale, neprocesate. Fructele, legumele, nucile, semintele, cerealele integrale, uleiul de masline si pestele gras sunt alegerile de la care trebuie sa pleci pentru a-ti rectifica meniul si a te mentine sanatos. La fel de important este si sa elimini din meniul zilnic alimentele nocive cum sunt cerealele rafinate, painea alba, bauturile cu mult zahar si carnea procesata. 
„Studiile recente au demonstrat ca inflamarea poate fi cauzata de stresul cronic, care poate provoca afectiuni cardiovasculare, cancer, diabet, depresie si boala Alzheimer. De asemenea, obezitatea este atat o cauza, cat si un efect al inflamatiilor. Din aceste motive o dieta antiinflamatoare trebuie sa reprezinte un stil de viata, nu o alegere pe termen scurt”, recomanda dr. Maria Kinirons, nutritionist din New York. Iata cum trebuie sa procedezi pentru a-ti constitui o dieta antiinflamatoare eficienta:
 
1. Consuma somon. Este o sursa excelenta de acizi grasi de tip Omega-3. „Desi poti obtine acest tip de grasimi sanatoase si din nuci sau seminte de in, organismul le preia mai usor pe cele din pestele gras. Acizii grasi de tip Omega-3 reduc inflamatiile din intreg organismul, protejandu-ti inima si creierul. Majoritatea adultilor consuma prea putine grasimi de acest tip si exagereaza cu cele de tip Omega-6, care favorizeaza inflamatiile. Este momentul sa modifici balanta”, potrivit dr. Samantha Cassetty, nutritionist. 
 
2. Redu cantitatea de orez alb. „Fata de orezul integral, orezul alb are un efect negativ asupra glicemiei. Acest lucru poate activa citokinele, componente inflamatorii, asa ca alege varianta integrala de fiecare data cand ai ocazia”, recomanda dr. Therese Bonnani, nutritionist din New Jersey. Din pacate orezul alb se regaseste foarte des in meniul restaurantelor, asa ca va fi nevoie sa citesti ingredientele cu multa atentie si sa alegi variantele benefice. Conteaza foarte mult sa diminuezi consumul de cereale rafinate pentru a reduce fluctuatiile glicemiei, care pot exacerba inflamatiile cu efecte precum eczema sau psoriazisul.
 
3. Alege prunele uscate. Specialistii au constatat ca prunele uscate asigura o digestie optima si reduc riscul de fracturi. Efectele pozitive se datoreaza continutului ridicat de polifenoli si fibre, fiind alimentul ideal pentru prevenirea acneei sau a durerilor articulare.
 
4. Redu consumul de produse de patiserie. „Reprezinta o combinatie fatala pentru organism pentru ca au mult zahar, faina rafinata si grasimi nesanatoase. Un consum excesiv de zahar determina exacerbarea procesului inflamator. Cel mai adesea un singur produs are peste 50g de zahar si 17g de grasimi saturate”, explica dr. Lyssie Lakatos, nutritionist.
 
5. Bea ceai verde. Aceasta bautura aromata care te ajuta sa te relaxezi este o sursa foarte buna de antioxidanti, prevenind afectiunile cardiovasculare, boala Alzheimer si cariile. Nu ezita sa bei ceai verde intre mese ori la finalul cinei pentru a favoriza un somn linistit si odihnitor.
 
6. Include broccoli cat mai des in preparatele tale. Aceasta leguma contine o cantitate ridicata de sulforafan, un compus care neutralizeaza inflamatiile si previne cancerul. Favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza crearea de enzime care diminueaza inflamatiile. Il poti folosi la salate, supe, piureuri sau placinte.
 
7. Uita de cheeseburgeri. Un consum ridicat de grasimi saturate creste riscul de boli cardiace, asa ca cheeseburgerii trebuie sa dispara treptat din meniul tau. Alege feliile de avocado pentru a obtine o savoare cremoasa fara sa-ti periclitezi sanatatea.
 
8. Foloseste des ghimbir. Ghimbirul nu este doar un condiment aromat, ci are un rol esential intr-o dieta antiinflamatoare. Are un efect analgezic si previne inflamatiile in mod eficient. De asemenea, amelioreaza acneea, eczema si psoriazisul. Nu ezita sa-l adaugi cat mai des la retetele tale preferate.
 
9. Struguri la desert. Daca esti tentat de prajituri, fursecuri sau bomboane la finalul mesei, ai grija sa ai mereu la indemana boabe de strugure. Gustul dulce si aromat te va face sa uiti de alimentele care favorizeaza inflamatiile. Strugurii contin o cantitate ridicata de antioxidanti si previn migrenele, bolile cardiace si hipertensiunea arteriala.
 
10. Adauga turmeric. Este un condiment ideal pentru smoothie-uri sau supe. Curcumina din componenta turmericului diminueaza rapid inflamatiile si durerile, stimuland metabolismul. Savureaza gustul special in timp ce obtii un plus de energie. sursa: eva.ro





Adauga un comentariu