Actualitate

Reguli stricte pentru elevi la Evaluarea Națională 2020. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen

Publicat: 26 mai 2020
Reguli pentru elevi la Evaluarea Națională 2020
Ca o noutate față de anii trecuți, apare obligativitatea purtării măștii de protecție pe toată durata desfășurării examenelor

Reguli pentru elevi la Evaluarea Națională 2020. Anul acesta, examenul pentru admiterea la liceu constituie o premieră pentru elevii din România. Și aceasta datorită măsurilor stricte ce se impun în contextul epidemiei de coronavirus. Așadar, pe lângă normele din anii trecuți, stabilite de Ministerul Educației, vor exista noi reguli ce țin de igienă și sănătate.

Astfel, elevii absolvenți ai claselor a VIII-a care participă la Evaluarea Națională se confruntă cu o situație aparte. Anul acesta, ei au de respectat deciziile impuse de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Sănătății. Așadar, cele două ministere au stabilit noile norme de activitate în instituțiile de învățământ. Iar totul are legătură cu pandemia de coronavirus, care a influențat decisiv întreaga societate.

Reguli pentru elevi la Evaluarea Națională 2020

Ca o noutate față de anii trecuți, apare obligativitatea purtării măștii de protecție pe toată durata desfășurării examenelor. Mai mult, elevii, personalul didactic, cel auxiliar și nedidactic trebuie să își igienizeze regulat mâinile. Aceasta se va face cu substanțe dezinfectante ori cu săpun.

Dacă inițial se stabilise ca în fiecare clasă să fie cel mult 10 elevi, s-a renunțat la aceasta. Regula cu privire la desfășurarea examenului este ca între elevi să existe o distanță de de 2 metri unul față de altul. De asemenea, în noul act normativ este prevăzută și măsura triajului epidemiologic zilnic. Astfel, măsurarea temperaturii va fi realizată de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învățământ. În sălile de clasă nu vor putea intra cei care au temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius.

Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen

Dincolo însă de toate aceste noi măsuri, rămân valabile o serie de reguli stricte cu privire la Evaluarea Națională. Iar acestea țin de eliminarea oricăror suspiciuni de fraudă la susținerea examenului pentru admiterea la liceu. Dintre acestea, amintim faptul că elevii nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe și orice alte elemente asemănătoare. Ei sunt obligați să lase toate aceste obiecte personale într-o sală de depozitare. Acest loc este stabilit de comisia din cadrul Evaluării Naționale din fiecare unitate de învățământ. În caz de refuz, elevii care nu se conformează nu vor fi primiți în sala pentru a susține Evaluarea Națională.

Reguli pentru elevi la Evaluarea Națională 2020. De asemenea, elevilor le este interzis să introducă în sălile de examen a următoarelor:
– manuale,
– dicţionare,
– notiţe,
– însemnări,
– mijloace electronice de calcul,
– mijloace de stocare a informaţiilor sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.

Nu în ultimul rând, candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul ori să copieze. De asemenea, nu le este permis să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare. Aceeași interdicție este valabilă și în cazul ciornelor, notițelor sau altor materiale folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare.

Calendar Evaluarea Națională 2020

Anul acesta, calendarul Evaluarii Naționale se desfășoară în perioada 2-27 iunie și cuprinde următoarele etape:
– 2-5 iunie: Înscrierea elevilor;
– 5 iunie 2020: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
– 15 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă;
– 17 iunie: Matematica – probă scrisă;
– 18 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
– 22 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00);
– 22 iunie: Depunerea contestațiilor (între orele 14:00-20:00);
– 23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor;
– 27 iunie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Ținând cont de toate aceste reguli pentru elevi la Evaluarea Națională 2020, respectarea lor este o condiție a succesului la examen. Doar prin respectarea lor, candidații au mai multe șanse de a fi declarați admiși.

Adauga un comentariu