Actualitate

Regulile de parcare din Iasi se schimba! Soferii vor trebui sa scoata bani din buzunar in aceste zone centrale. S-au investit sume importante

Publicat: 03 ian. 2019
1

@ La finalul acestei luni, soferii vor avea o surpriza @ Vor scoate doi lei din buzunar pentru fiecare ora de stationare @ Parcometrele achizitionate vor fi montate in zece zone din oras, cu preponderenta centrale @ "Parcometrele au fost furnizate de catre firma cu care s-a incheiat contractul. Montarea si receptia vor fi realizate pana la finalul acestei luni", au declarat reprezentantii primariei @ Campania va continua si in cartierele Tatarasi sau Pacurari

Vesti importante pentru soferii din Iasi. Dupa finalizarea unei licitatii privind achizitionarea unui numar de 10 parcometre, firma castigatoare a furnizat recent echipamentele solicitate de municipalitate. In perioada urmatoare, parcometrele vor fi montate in zonele stabilite de edili.

"Parcometrele au fost furnizate de catre firma cu care s-a incheiat contractul. Montarea si receptia vor fi realizate pana la finalul acestei luni", au declarat reprezentantii primariei.

Soferii vor plati un tarif de 2 lei pentru fiecare ora stationata in spatiile special amenajate. In prima etapa, parcometrele vor fi montate in urmatoarele zone: Policlinica Mare, Hala Centrala, Parcul Gulliver, Casa de Pensii, Golia, Moldova Mall, Cinema Victoria, Parcul Mitocul Maicilor, fosta cladire Romtelecom si Piata Nicolina. Edilii au in vedere achizitionarea altor parcometre, care ar trebui sa acopere zone precum Tatarasi sau Pacurari.

Soferii au posibilitatea de a plati ora de stationare cu bancnote de 1 leu, 5 lei, 10 lei si 50 de lei, echipamentul fiind setat sa ofere restul corect. Prin implementarea acestui proiect, se doreste ca nivelul incasarilor sa creasca. Asta, deoarece banii nu mai trec prin mainile taxatorilor angajati de municipalitate.

"In Municipiul Iasi sunt amenajate spatii destinate parcarii vehiculelor, semnalizate prin indicatoare si marcaje care delimiteaza suprafata acestora de partea carosabila a strazilor. Vehiculele parcate neregulamentar se considera cele stationate in locuri sau zone nepermise (trotuare, zone si spatii verzi, scuaruri, spatii si locuri de joaca pentru copii). Avand in vedere ca nu toti proprietarii de vehicule respecta legislatia in vigoare privind parcarea vehiculelor si constatandu-se indisciplina din partea acestora, se impune luarea unor masuri privind imbunatatirea calitatii si eficientei parcarii vehiculelor si exploatarii parcarilor auto publice cu plata din Municipiul Iasi. Astfel, prin montarea a 10 parcometre, Primaria Municipiului Iasi vine in sprijinul cetatenilor care vor avea posibilitatea de a achita tariful de parcare in functie de perioada de timp pentru care considera ca va ocupa locul de parcare", se arata in justificarea Primariei.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Cine a furnizat parcometrele

Licitatia organizata de Primarie a fost castigata de catre SLX Super Lux Technologies SRL, din Bucuresti, cu o oferta financiara de 383.000 lei, fara TVA, in conditiile in care estimarea bugetara a fost de 411.764 lei, fara TVA. La procedura a mai participat Histria International SRL, tot din Bucuresti, dar cu o oferta care a fost descalificata de comisia de evaluare.

SLX Super Lux Technologies SRL este o societate infiintata in anul 2001 si are ca principal obiect de activitate "activitati de testari si analize tehnice". Firma administrata de catre Marin Cojocea a inregistrat in 2017 o cifra de afaceri de 1,4 milioane lei, profit de aproape 100.000 lei, datorii de 1,7 milioane lei, cu un singur angajat.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Conform ultimelor raportari, aferente anului 2017, municipalitatea a incasat din parcari aproape 3 milioane de lei. Suma este generata de parcarile de resedinta, locurile publice cu plata, dar si de societatile comerciale care au inchiriat locuri de la primarie.

In 2017, nu au fost ocupate toate locurile de parcare, daca ne referim la cele de resedinta. Astfel, in anul mentionat, cele 4.738 de locuri de parcare de resedinta au adus din chirii suma de 1.709.521 lei, in timp ce societatile comerciale au varsat la bugetul local suma de 590.74 lei, pentru 546 locuri de parcare. Cele peste 500 de locuri amenajate in 9 parcari publice cu plata au inregistrat incasari de 605.324 lei.

Conform inventarului existent, la nivel de primarie, in municipiul Iasi au fost amenajate si 388 locuri de parcare, alocate gratuit persoanelor ce sufera de handicap.

Comentarii
  • la piata nicolina???dar de ce nu puneti parcometre langa teatrul nationa?sau in spatele primariei?pt ca acolo parcheaza puulimea din primarie si nu vor sa plateasca.de ce parcarea de la prefectura nu se deschide si se pune parcometre???totul se face doar in favoarea functionarilor de prin institutiile statului.sa va fie rusine d le chirica.nu vreti un nou mandat????

    • Uite de aia. Ca votanții fideli și cei cu salarii mici acolo ii găsești! Las ca birurile tot pe fraieri îs! Acolo. Unde zici, parchează toți angajații bugetari! Și ce vrei sa vina cu mijlocul de transport sa înghețe de frig sau sa puta a transpirație? Chirică cel mai tare! Dar întrebare, cei care ai liber parcare mai plătesc???

    • Ti-e logica alterta si mucegaita, cetatene! Daca NU VREI SA PLATESTI taxa de parcare inseamna ca ti-e deja sila de cati bani iti ia cu japca statul prin TVA la cumparare, impozit anual, taxa de drum, taxa de prima inmatriculare/poluare/ecologica sau cum o mai tot numesc… si jumatate din pretul combustibilului!

  • Stimabililor gherțoi din primarie, arhitect sef șmenar șef al Iasului, miscati-va neuronii si faceti parcari supraetajate sau subterane cat mai repede pt ca in max 2/3 ani orasul va fi sufocat de cotețe pe roti cu care vin studentii cand incep anul universitar! Copou , centrul si zonele strategice din fața spitalelor sunt arhipline. Strazile si trotuarele Codrescu si Petre Andrei sunt imundate de masini parcate de catre angajatii Apavital, Politie, spital Parhon!!! Elevii tr sa sara peste ele!!

  • Haoleo si noi ce facem boss ,cei care nu dam bonuri de parcare la Victoria si Hala , cu ce mai plecam acasa la pirande si puradei , ca trebe si gura noastra sa haleasca.

Adauga un comentariu